«Lacrimosa», σιωπή και οδύνη

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή την υπέροχη και τόσο σπαρακτικά πένθιμη αφίσα της «Καθημερινής» (5/3/2023), η οποία απεικονίζει μια ολόμαυρη επιφάνεια με οριζόντια σχηματική παράθεση ογδόντα τριών (αν τα μέτρησα σωστά) μικρών αναμμένων κεριών, που άγγιξε την καρδιά μου, αφιερωμένη στην απώλεια και στη μνήμη τόσων αθώων, νέων ανθρώπων, στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, μαζί με την ανείπωτη θλίψη μου, τη συμπαράστασή μου στους δικούς τους ανθρώπους και την προσπάθεια να απαλύνω λίγο τον πόνο τους, θα ’θελα απλά να τους πω και να θυμίσω ότι η όποια παρηγοριά βρίσκεται πρώτα μέσα στην αληθινή πίστη στον Θεό και αμέσως μετά… μέσα στην τέχνη! 

Ιδιαίτερα μέσα από τη μουσική μπορούν, όπως εγώ, να νιώσουν λίγη ανακούφιση κι ένα απαλό χάδι, στη θλίψη της ψυχής, ακούγοντας με προσοχή και ανοιχτή καρδιά το Ρέκβιεμ του Mότσαρτ, την υπέροχη αυτή νεκρώσιμη ακολουθία του μεγάλου μουσουργού, άλλως την «Αιωνία Ανάπαυση» (εκ των αρχικών λέξεων του κειμένου, Requiem Aeternam).

Αγαπητοί μου λυπημένοι, ακούστε ιδιαίτερα, μέσα σε απόλυτη σιωπή και κατάνυξη ψυχής, το εξαίρετο 8ο μέρος αυτού του μεγάλου θρησκευτικού έργου, υπό τον τίτλο «Lacrimosa» (εκ των αρχικών λέξεων του κειμένου, «Lacrimosa dies», δηλαδή δακρυσμένη ημέρα).

Το μοναδικό και υπέροχο αυτό έργο συνέθεσε ο Μότσαρτ λίγο πριν πεθάνει και, έχοντας μια εκπληκτική και συγχρόνως διεισδυτική διορατικότητα προς την ανθρώπινη φύση και θλίψη, αναφέρεται, ενστικτωδώς, και στη δική του νεκρώσιμη ακολουθία, που… πραγματικά… ακολούθησε ύστερα από λίγο! Ο Μότσαρτ μίλησε μοναδικά μέσα από το υπέροχο αυτό θρησκευτικό έργο για τη θλίψη του θανάτου, ταυτίζοντας τόσο έντεχνα (κατά τον Μπουζόνι, Ιταλό δεξιοτέχνη του πιάνου) την «αρμονία» με τη «θρησκεία».

Επαναλαμβάνω, ακούστε παρακαλώ, φίλοι μου, το «Lacrimosa» από το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, γιατί πιστεύω στη δύναμη της θεϊκής λύτρωσης μέσω του ακούσματος αυτού του μεγαλόπνοου έργου, και ακόμη, γιατί, τελικώς, «η αρμονία είναι θρησκεία και η θρησκεία είναι και… αρμονία».

Καλή σας ακρόαση
Με αληθινή μουσική συμπαράσταση

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή