Χάφτας ή Χαύτας έφθασε τα 116…

Χάφτας ή Χαύτας έφθασε τα 116…

Kύριε διευθυντά
Στην «Κ» της 11/3/2023 ο λίαν γνωστός επιστολογράφος κ. Αναστάσιος Στέφος, αναφερόμενος στην οδό Αιόλου, μνημονεύει και τον «αγωνιστή Χάφτα», το καφενείο του οποίου «επροίκισε» την πέριξ περιοχή με το τοπωνύμιο Χαυτεία.

Αλλά ποιος ήταν ο Χάφτας; Ξεφυλλίζοντας, λοιπόν, την Τεργεσταία εφημερίδα των αδελφών Αναστασίου και Αλεξάνδρου Βυζάντιου, βρήκα την παρακάτω «είδηση» την οποίαν και παραθέτω:

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ 17/29 Μαρτίου 1895 – Ετελεύτησεν εν ηλικία 116 ετών ο αγωνιστής Χαύτας γεννηθείς το 1779 εν Τριπόλει, υπερετήσας δε κατά την μεγάλην επανάστασιν ως σημαιοφόρος του Γιατράκου, του Πλαπούτα, του Μακρυγιάννη και πολλάκις πληγωθείς […].

Προ πεντήκοντα ετών ίδρυσεν επί της οδού Πατησίων μικρόν ξύλινον καφενείον, τα εξ ου βραδύτερον ανεγερθέντα καφενεία ωνομασθέντα «Χαυτεία».

Θα παρατηρούσα ότι η διαφορετική γραφή μεταξύ Χάφτας ή Χαύτας, μάλλον οφείλεται εις το ότι οι αδελφοί Βυζάντιοι, δεινοί χειριστές της καθαρεύουσας, βρήκαν ότι το Χάφτας, το οποίον ακούγεται ως παρωνύμιον, έχει κάτι το αντιαισθητικό και προτίμησαν τη γραφή Χαύτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή