Τα προγράμματα στη ζυγαριά μας

Τα προγράμματα στη ζυγαριά μας

Κύριε διευθυντά
1. Τα δύο μεγαλύτερα σήμερα κόμματα ζητούν από τους πολίτες την ψήφο τους στην εκλογή της 21ης Μαΐου με το σύστημα της απλής αναλογικής, υποσχόμενα, και τα δύο, τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης τετραετούς διάρκειας.

Η μεν Ν.Δ. μιας «αυτοδύναμης κυβέρνησης», ο δε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιας «προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25.

2. Τα γνωστά σήμερα προγράμματα των κομμάτων αυτών είναι τέσσερα, ένα της Ν.∆. και τρία των προς σύμπραξη για μια «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» κομμάτων.

Για την περίοδο μέχρι την εκλογή της 21ης Μαΐου, η σύγκριση του προγράμματος του «κόμματος για αυτοδύναμη κυβέρνηση» με καθένα από τα τρία προγράμματα των «κομμάτων για κυβέρνηση συνεργασίας» είναι άνευ νοήματος.

Για την περίοδο αυτή, νόημα θα είχε η σύγκριση δύο μόνο προγραμμάτων, αυτού του «κόμματος για αυτοδύναμη κυβέρνηση» και εκείνου των «κομμάτων για κυβέρνηση συνεργασίας», αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης των κομμάτων αυτών.

3. Πρόγραμμα της «προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας» θα μπορούσε να υπάρξει αν ο κ. Τσίπρας είχε προσπαθήσει να γίνουν πράξη αυτά που είχε πει στις 28.3.2023, κατά το συνέδριο «Star Forum» του STAR Kεντρικής Ελλάδας: «Αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός λαός και οι Ελληνες πολίτες είναι να ακούσουν προγραμματικές θέσεις. Πρέπει πρώτα να καθίσουμε να δούμε τις πολιτικές και μετά να δούμε και τα πρόσωπα».

Αν δηλαδή πρότεινε στους κ. Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη τα τρία κόμματα να συμφωνήσουν, πριν από την εκλογή της 21ης Μαΐου, σε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης, αφήνοντας τη διαπραγμάτευση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και τις, κατά τον κ. Τσίπρα, «εμμονές» του κ. Βαρουφάκη για τη μετά την εκλογή της 21ης Μαΐου περίοδο.

4. Μια τέτοια πριν από την εκλογή της 21ης Μαΐου συμφωνία θα ήταν προς το συμφέρον:

– Των πολιτών, αφού έτσι οι πολίτες θα προσέρχονταν στην κάλπη της 21ης Μαΐου, έχοντας γνώση του προγράμματος τετραετίας της «προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας».

– Των ίδιων των προς συνεργασία για μια «προοδευτική κυβέρνηση» κομμάτων, αφού έτσι θα προστατευόταν η αξιοπιστία τους που έχει πληγεί από το πολλάκις λεχθέν από τον κ. Τσίπρα: «Ανάμεσα σε όσα προεκλογικά λέγονται και σε όσα μετεκλογικά θα αποφασισθούν, υπάρχει μια διαφορά πολλές φορές, διότι μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία». (Το επανέλαβε πρόσφατα σε συνέντευξή του σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό, για να ακούσει, σιωπηλός, το σχόλιο της δημοσιογράφου: «Αυτό πιάνει κι εσάς, όμως, κ. πρόεδρε. Γιατί άμα αλλάξουν οι δυναμικές, μπορεί κι εσείς να λέτε άλλα…»).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή