Το «όπλο» της ψήφου και οι απόδημοι

Το «όπλο» της ψήφου και οι απόδημοι

Κύριε διευθυντά
Ο Αβραάμ Λίνκολν είχε πει και η «Καθημερινή» (φύλλο 30/4, Ανδρέας ∆ρυμιώτης) μας το θύμισε, ότι: «Η ψήφος είναι πιο καταστροφική από τη σφαίρα γιατί μπορεί να σκοτώσει το μέλλον των παιδιών σου».

Οι εκλογείς κατά κανόνα επιλέγουν με την ψήφο τους το πολιτικό κόμμα και τους πολιτικούς που ταιριάζουν ιδεολογικά αλλά και που οι εξαγγελίες τους και το πρόγραμμά τους συναντούν τις προσδοκίες τους. Επιπρόσθετα, και ως αναγνώριση και επιβράβευση των επιτευγμάτων τους κατά την περίοδο που αυτοί κυβερνούν τη χώρα.

Μπορεί όμως και μόνο μια κυβερνητική απόφαση, ένας νόμος, να είναι αυτοτελής λόγος για θετική επιλογή;

Ναι, αν με αυτήν την απόφαση, με αυτόν τον νόμο μερικές χιλιάδες Ελληνες του εξωτερικού –ανάμεσα σε αυτούς και τα παιδιά σου– επέστρεφαν στον γενέθλιο τόπο τους, ακολουθούμενοι –και εδώ είναι το σπουδαίο– από χιλιάδες μικρά Ελληνόπουλα.

Από την άνοιξη του 2021 σε εφαρμογή αυτού του ειδικού νόμου που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση, χιλιάδες Ελληνες του εξωτερικού –6.000 μέχρι τώρα– επέστρεψαν για εγκατάσταση στην Ελλάδα, είτε ως μισθωτοί σε νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, διατηρώντας οι περισσότεροι τις δουλειές που είχαν στο εξωτερικό (και τώρα εργαζόμενοι εξ αποστάσεως ή ταξιδεύοντας, με έδρα όμως την Ελλάδα). Κίνητρο η χαμηλή –στο μισό– φορολόγησή τους για τα επόμενα 7 χρόνια.

Ομολογουμένως ευφυής αντιμετώπιση, και σύγχρονης τεχνοκρατικής αντίληψης, αφού και αρκετά εκατομμύρια ευρώ εισρέουν κάθε χρόνο επιπλέον στα κρατικά ταμεία, και το περίφημο brain gain, η παλιννόστηση ξενιτεμένων Ελλήνων επιτυγχάνεται.

Αναλογίζομαι όμως την τεράστια σημασία της επιστροφής, κυρίως των χιλιάδων μικρών Ελληνόπουλων –μέσα σ’ αυτά και τρία εγγόνια μου– που θα τύχουν εδώ στην πατρίδα ελληνικής παιδείας στη μητρική τους γλώσσα. Μια γλώσσα που για 40 αιώνες είναι για τον Ελληνα ο πολιτισμός του και η ταυτότητά του.

Τίποτε δεν στοίχιζε περισσότερο όσο η σκέψη ότι δεν θα μετείχαν της «ημετέρας παιδείας», ότι θα διαβάζουν σε μετάφραση τους παγκόσμιους Ελληνες του πνεύματος. Λες και μπορεί να αποδοθεί το ίδιο σε άλλη γλώσσα ο Ελύτης…

Οντως πανίσχυρο όπλο η ψήφος!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή