H επιστολή Βατάτζη προς τον Παπά

H επιστολή Βατάτζη προς τον Παπά

Κύριε διευθυντά
Μερικοί υποστηρίζουν κατά καιρούς τη θεωρία ότι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν ήταν ελληνική, αλλά µόνο ελληνόφωνη. Τη θεωρία αυτή υποστηρίζει και ο επιστολογράφος σας κ. Κ. Βίτκος σε επιστολή του που δηµοσιεύεται στο φύλλο της 20-5-2023 της εφηµερίδας σας. Υπάρχει, µεταξύ άλλων, ένα ιστορικό στοιχείο αναµφισβήτητης γνησιότητας και εξαιρετικής σηµασίας και βαρύτητας, εναντίον της θεωρίας αυτής. Το στοιχείο αυτό είναι η επιστολή του αυτοκράτορα της Νικαίας Ιωάννη Γ΄ ∆ούκα Βατάτζη προς τον Πάπα Γρηγόριο Θ΄, αλλά και η θέση του Πάπα που αποκαλύπτεται από την επιστολή αυτή.

Απευθυνόμενος στον Πάπα και απαντώντας σε δική του επιστολή, ο «Ελληνας» αυτοκράτορας γράφει μεταξύ άλλων: «Γράφεις στο γράμμα σου ότι “στο δικό μας γένος των Ελλήνων” η σοφία βασιλεύει… ότι λοιπόν από “το δικό μας γένος” άνθησε η σοφία και τα αγαθά της και διεδόθησαν εις τους άλλους λαούς, αυτό είναι αληθινό. Αλλά πώς συμβαίνει να αγνοείς ή, αν δεν το αγνοείς, πώς και το απεσιώπησες ότι μαζί με τη βασιλεύουσα Πόλη και η βασιλεία σ’ αυτόν τον κόσμο κληροδοτήθηκε “στο δικό μας Γένος” από τον Μέγα Κωνσταντίνο. Υπάρχει μήπως κανείς που αγνοεί ότι η κληρονομία της δικής του διαδοχής πέρασε “στο δικό μας γένος” και εμείς είμαστε οι κληρονόμοι και διάδοχοί του; Οι γενάρχες της βασιλείας μου, από τις οικογένειες των Δουκών και των Κομνηνών, για να μην αναφέρω τους άλλους, “κατάγονται από Ελληνικά γένη”. Αυτοί λοιπόν “οι ομοεθνείς μου” κατείχαν την εξουσία στην Κωνσταντινούπολη».

Είναι άξιο ιδιαίτερης προσοχής και εξαιρετικής σημασίας το ότι ο Ιωάννης Βατάτζης τονίζει ότι είναι «δικό μας το γένος των Ελλήνων», πράγμα που παραδέχεται και ο Πάπας και ότι προβάλλει την ιδιότητά του ως διαδόχου των «Ελλήνων» αυτοκρατόρων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή