Κατανόηση κειμένου και προπέτεια

Κατανόηση κειμένου και προπέτεια

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» της 24/5/2023, στο άρθρο του με τίτλο «Αδυναμία κατανόησης κειμένου» ο εκλεκτός συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος σχολιάζει και αιτιολογεί το απροσδόκητο, όσον αφορά την έκταση της νίκης της Ν.∆., αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης. «Ο καταποντισμός στις εκλογές της 21ης Μαΐου βρήκε για μια ακόμα φορά (τον Τσίπρα) απροετοίμαστο»… «Ο Μητσοτάκης ξέρει να διαβάζει και να κατανοεί το κείμενο που διαβάζει και να το μεταπλάθει σε πολιτική πράξη». «Ο Τσίπρας αποδείχθηκε γνήσιο τέκνο της (τρέχουσας) ημετέρας παιδείας, η οποία, ως γνωστόν, δεν μπορεί να διδάξει κατανόηση κειμένου». Ορθότατο. Στο ίδιο φύλλο της «Καθημερινής» δημοσιεύεται το εύστοχο άρθρο του εκλεκτού τακτικού αρθρογράφου κ. Σάκη Μουμτζή για το ίδιο θέμα με τίτλο «∆ιαψεύσεις και εκπλήξεις». Ο κ. Μουμτζής διαφωνεί με τον επικρατούντα χαρακτηρισμό των πρόσφατων εκλογών. «Ακουγα καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο πως αυτές οι εκλογές είναι βουβές. …Αυτές οι εκλογές ήταν βουβές για τους πολιτικά κωφούς. Γι’ αυτούς που δεν ήθελαν να ακούσουν αυτό που έρχεται, γιατί δεν τους βόλευε». Πιθανώς αυτή η κρίση να είναι ορθή για έναν πεπειραμένο και πληροφορημένο παρατηρητή. Εχω την εντύπωση –σε σύγχρονη διατύπωση θα έπρεπε να πω «αίσθηση»– ότι το εκλογικό σώμα ενοχλήθηκε από την «αλλοπρόσαλλη» τακτική του ΣΥΡΙΖΑ;. Τακτική που έδειχνε είτε απίθανη ανοησία και προχειρότητα είτε –πιθανότατα– προκλητική περιφρόνηση της κοινής λογικής ενός στοιχειωδώς νοήμονος ακροατηρίου. ∆εν είναι δυνατόν να υπολείπεσαι δημοσκοπικά επί μια συνεχή τετραετία και κατά την προεκλογική περίοδο και να εμφανίζεσαι (υποκρίνεσαι;) ότι επιδιώκεις και ελπίζεις να καταλάβεις την πρώτη θέση και να συγκροτήσεις μια κυβέρνηση με απρόθυμους «συνεταίρους» και ποικιλία ονομάτων ανάλογα με τις ατυχείς εμπνεύσεις κάθε στιγμής. Αυτή την προπέτεια τιμώρησαν οι ψηφοφόροι. Το ακροατήριο απάντησε: «Καλύτερα παπάκι αλλά με Μητσοτάκη».

ΥΓ.: Πριν την αποστολή αυτής της επιστολής, στο φύλλο της 25ης Μαΐου είδα νέο άρθρο του κ. Μουμτζή με τον εύγλωττο τίτλο «Υβρις προς τους πολίτες». Πάλι βιαστικοί οι «Αεί παίδες». Καταληφθήκαμε από το «σύνδρομο της ύβρεως» μετά μόλις μια αποτυχημένη τετραετία διακυβέρνησης και μια τετραετία ανεπιτυχούς αντιπολίτευσης. Οποιαδήποτε σύγκριση με τον Πούτιν ή τον Ερντογάν είναι αδύνατη.

Κώστας Μπονιφάτσης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή