Εκλογικοί κατάλογοι και brain drain

Εκλογικοί κατάλογοι και brain drain

Κύριε διευθυντά

Αν και το θέµα έχει εξηγηθεί από ειδήµονες, τα σχόλια στα δίκτυα δεν έχουν κοπάσει και ίσως µια σύντοµη προσθήκη από έναν µη ειδικό να είναι χρήσιµη.

Αφορμή για τα σχόλια είναι ο συσχετισμός τριών αριθμών: Σύνολο πληθυσμού 10.678.632, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους 9.946.082 εκ των οποίων προσήλθαν στις κάλπες 6.061.098. Η αθεράπευτη θεωρία της συνωμοσίας σημειώνει ότι αν από το σύνολο του πληθυσμού αφαιρέσουμε όσους είναι κάτω των 18 ετών και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και αφαιρέσουμε επίσης τους πολυάριθμους αλλοδαπούς που καταγράφονται ως μόνιμοι κάτοικοι αλλά δεν ψηφίζουν, ο αριθμός που προκύπτει είναι μικρότερος από τους εγγεγραμμένους, άρα γεννιούνται υποψίες για την εγκυρότητα των εκλογών. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων, όπως εμφανίζεται στα αποτελέσματα όχι μόνο των τελευταίων εκλογών αλλά και σε όλες τις πρόσφατα προηγούμενες, είναι πράγματι υπερβολικός και η εξήγηση είναι πολύ απλή: Στο σύνολο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους περιλαμβάνεται όλο το brain drain και όλο το workforce drain, οι πολλές δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και δεν μετρήθηκαν στην απογραφή αλλά εξακολουθούν, ζωντανοί ή και πεθαμένοι, να είναι εγγεγραμμένοι ως δημότες στους δήμους της καταγωγής τους.

Από τους παραπάνω τρεις αριθμούς λοιπόν, ο μόνος αξιόπιστος και εύκολα επαληθεύσιμος από όποιο κόμμα θελήσει, είναι ο αριθμός των ψηφισάντων και η κατά κόμμα κατανομή του.