Η «συμβουλή» του Στάλιν και ο ελληνικός εμφύλιος

Η «συμβουλή» του Στάλιν και ο ελληνικός εμφύλιος

Κύριε διευθυντά

Δίνοντας συνέχεια στα αναφερόμενα από τον κ. Αγγελο Ζαχαρόπουλο στην «Καθημερινή» της 9/12/2023 σχετικά με τη θέση του Στάλιν στον ελληνικό Εμφύλιο, θα ήθελα να συμπληρώσω τα εξής:

α) Χαρακτηριστική είναι η τηλεφωνική συνομιλία του Στάλιν με τον ηγέτη της Βουλγαρίας Δημητρώφ στις 10-1-1945, όπου είπε τα εξής: «Εγώ συμβούλεψα την Ελλάδα να μην αρχίσουν αυτόν τον αγώνα. Οι άνθρωποι του ΕΛΑΣ δεν έπρεπε να βγουν από την κυβέρνηση του Παπανδρέου. Καταπιάστηκαν με δουλειά για την οποία δεν επαρκούσαν οι δυνάμεις τους. Φαίνεται ότι υπολόγιζαν ότι ο Κόκκινος Στρατός θα κατέβει στο Αιγαίο. Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Εμείς δεν μπορούμε να στείλουμε και στην Ελλάδα δικά μας στρατεύματα».

β) Ο Τσώρτσιλ είχε πει: «Ο Στάλιν δεν αθέτησε ποτέ τον λόγο του σε εμένα. Συμφωνήσαμε για τα Βαλκάνια. Του είπα ότι μπορεί να πάρει τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και μου είπε ότι μπορούμε να πάρουμε την Ελλάδα».

γ) Είναι γνωστό ότι ο Στάλιν εσέβετο απόλυτα τις διεθνείς δεσμεύσεις του και δεν συμπαθούσε τους Ελληνες διότι ήταν απείθαρχοι, «βασιλικότεροι του βασιλέως», αμαύρωναν τη διεθνή εικόνα του και γι’ αυτό τους κυνήγησε παντοιοτρόπως.

δ) Ο Νίκος Ζαχαριάδης στηρίχτηκε μόνο στη βοήθεια του Τίτο και στις 30-1-1949 είχε δηλώσει: «Η θέση μας, δηλαδή του Κόμματός μας, είναι η εθνική αποκατάσταση του μακεδονικού λαού με την ένωση και τη δημιουργία Ανεξάρτητου Μακεδονικού Κράτους», που θα είχε πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Την ιδέα αυτή προωθούσε ο Τίτο. Ανάλογη απόφαση πήρε τότε και η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Και όταν έλεγαν μακεδονικό λαό, εννοούσαν τους σλαβόφωνους Ελληνες, που το ποσοστό τους ήταν μηδαμινό σε σχέση με το ελληνικό στοιχείο. (Μαργαρίτα Λαζαρίδου)

ε) Σύμφωνα με τους Σαράφη και Μαραντζίδη, το 90% των στρατευμένων στον ΕΛΑΣ ήταν βιαίως επιστρατευθέντες.

στ) Αρα, βάσει των ως άνω, η απόφαση του τότε ΚΚΕ να ξεκινήσει τον Εμφύλιο, με τα Βαλκάνια μοιρασμένα από τους νικητές του πολέμου (Ρούζβελτ, Στάλιν, Τσώρτσιλ) και με το σύνολο σχεδόν του στρατού του ΕΛΑΣ να μην πιστεύει στην αποστολή του, ήταν εκτός πάσης πολιτικής λογικής, καθαρά αυτοκαταστροφική και συνεπώς δεν είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας.

*Οφθαλμίατρος, Λάρισα

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT