Ε.Ε., Αλβανία και περί βέτο

Κύριε διευθυντά

Είναι γνωστό ότι για την απόφαση εισδοχής ενός μέλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση ισχύει η αρχή της απόλυτης πλειοψηφίας. Τούτο σημαίνει ότι η άρνηση και ενός μόνον μέλους εμποδίζει την ένταξη κάποιου άλλου μέλους. Η Ελλάδα κάνει χρήση ή απειλεί ότι θα κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού προκειμένου να πιέζει κατ’ αυτόν τον τρόπο την Αλβανία και παλιότερα και την Τουρκία, που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρώπη. Χρησιμοποιεί δε την απειλή αυτή σαν μοχλό πίεσης για την επίλυση διμερών προβλημάτων. Μήπως όμως είναι εντελώς λάθος και κοντόφθαλμη η τακτική αυτή; Τι συμφέρει μακροπρόθεσμα εμάς, αλλά κυρίως την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, να είναι η Αλβανία εντός Ευρωπαϊκής Κοινότητας ή εκτός; Μήπως θα πρέπει η χώρα μας, όχι μόνο να μην εμποδίζει, αλλά να διευκολύνει με κάθε τρόπο, πιέζοντας και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη είσοδο των χωρών αυτών στην Ευρώπη;

Είναι αυτονόητο ότι τότε όλα τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών αυτομάτως επιλύονται, διότι τότε θα ισχύει το ευρωπαϊκό δίκαιο που υπερισχύει του εθνικού δικαίου της Αλβανίας.

Παράδειγμα οι σχέσεις μας με την αείποτε προβληματική Βουλγαρία, που όλα τώρα ηρέμησαν. Και τότε οι Βορειοηπειρώτες μας, οι κατ’ εξοχήν Ελληνες, θα απολαμβάνουν την ισονομία και την προστασία μέσα στους κόλπους ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους και δεν θα υφίστανται τους διωγμούς της αλβανικής κυβέρνησης και την αντιμετώπισή τους σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας!

*Οφθαλμίατρος, Λάρισα

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT