Τεκμαρτό εισόδημα αυτοαπασχολουμένων

Τεκμαρτό εισόδημα αυτοαπασχολουμένων

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή την αντίρρηση που προέβαλαν κάποιοι πολιτικοί, συνδικαλιστικά όργανα επαγγελματιών, καθηγητές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την ασαφή και αόριστη –για πολλοστή φορά– πρότασή τους για καθιέρωση ενός απλού και δίκαιου συστήματος φορολογίας εισοδήματος, παραθέτω τα ακόλουθα:

Αρχικά, θα ήθελα να επισημάνω ότι, παρά το γεγονός ότι πολλοί υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών προήλθαν από τη σημερινή αντιπολίτευση (∆ρετάκης, Αρσένης, Κουλουριάνος, Τσοβόλας, Χριστοδουλάκης, Παπαντωνίου, Παπακωνσταντίνου, ∆ραγασάκης, Βαλαβάνη, Τσακαλώτος κ.λπ.) δεν κατάφεραν κάτι τέτοιο παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις τους. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς ήταν οικονομολόγοι, τίμιοι και με περγαμηνές (καθηγητές, προϋπηρεσία σε ∆ΝΤ κ.λπ.). Η αποτυχία, κατά τη γνώμη μου, οφείλεται βασικά στον πολύ μεγάλο αριθμό –το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη– μικρών επιχειρήσεων και δη των ατομικών, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ελεγχθούν, γεγονός που το εκμεταλλεύονται οι φορείς τους με φυσικό επακόλουθο να προβαίνουν σε μεγάλη φοροδιαφυγή (κλοπή) και να την έχουν αναγάγει σε εθνικό σπορ. Μάλιστα, χιλιάδες από αυτούς έφθασαν στο σημείο να μας λένε ότι ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους με ζημίες επί σειράν ετών. ∆ηλαδή με κοπανιστό αέρα. Μεγάλη ανακάλυψη!

Ας ελπίσουμε ότι αρχικά θα μειωθεί με την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας και στη συνέχεια θα παταχθεί με την κατάργηση του ρευστού χρήματος. Επομένως, ορθά η Πολιτεία κατέφυγε με τις διατάξεις του Ν. 5073/23 στη λύση του τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων με βάση τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, ούτως ώστε το κράτος να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες, να πραγματοποιεί το πρόγραμμά του, αλλά και να απονέμει στοιχειώδη δικαιοσύνη έναντι των μισθωτών αλλά και των λοιπών συνεπών φορολογουμένων.

Να θυμίσω ότι η ίδια αντίδραση υπήρξε και κατά την καθιέρωση των τεκμηρίων διαβίωσης (Ν. 820/1978) από τον αείμνηστο Θ. Κανελλόπουλο, χωρίς να κριθούν αντισυνταγματικά (προς υπενθύμιση του προέδρου του ΔΣΑ) και χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν καταργηθεί, παρά το πέρασμα των πιο πάνω προσώπων από τα αρμόδια υπουργεία. Ο λόγος προφανής: Το μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, περίπου 600 εκατ. ευρώ. Δηλαδή περίπου 25 δισ. μέχρι σήμερα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τόκοι δανεισμού, στον οποίο αναγκαστικά θα καταφεύγαμε. Τέλος, να θυμίσω στον πρόεδρο του ΔΣΑ, που λέγεται ότι πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, ότι και ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος είχε επιβάλει τον τεκμαρτό προσδιορισμό των καθαρών κερδών από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα.

*Πρώην προϊστάμενος Φορολ. Εισοδ/τος ΥΠΟΙΚ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT