Κύριε διευθυντά
Ο αναγνώστης κ. Αγγελος Ζαχαρόπουλος με επιστολή του, που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» του Σαββάτου 9ης ∆εκεμβρίου με τίτλο «Ο Αγγελος Αγγελόπουλος και τα ∆εκεμβριανά», αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι «ο ακαδημαϊκός Αγγελος Αγγελόπουλος υπήρξε μέλος της κυβέρνησης του βουνού» και στο «Βήμα – Νέες Εποχές» της 4/12/1994 αποκαλύπτει ότι τις παραμονές του δεκεμβριανού κινήματος ενημέρωσε τον τότε γραμματέα του ΚΚΕ, Γεώργιο Σιάντο, για την εκχώρηση της Ελλάδας από τον Στάλιν στη ζώνη επιρροής των Αγγλοαμερικανών, με σκοπό να αποφευχθεί η τραγωδία των ∆εκεμβριανών.
Η απάντηση του Σιάντου ήταν η ακόλουθη: «Αυτά τα λένε οι Αγγλοι για να μας επηρεάσουν. Δεν είναι δυνατόν οι Ρώσοι να παραχωρήσουν την Ελλάδα στους Αγγλους χωρίς να το ξέρουμε. Αν υπήρχε μια συμφωνία, θα είχα ενημερωθεί από τους Ρώσους».
Ο κ. Αγγελος Ζαχαρόπουλος σε άλλη επιστολή του, που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» στις 27/5/2023, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, αν δεν υπήρχαν οι συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας, «το πανίσχυρο τότε ΚΚΕ με τον οπλισμένο βραχίονα ΕΛΑΣ, μόνιμο και εφεδρικό, θα είχε καταλάβει την εξουσία χωρίς πρόβλημα». Στα όσα υποστηρίζει στην πρώτη επιστολή του ο κ. Α. Ζαχαρόπουλος, με τα οποία δεν συμφωνώ, έχω να εκθέσω τις εξής απόψεις μου.
α) Το περιεχόμενο της μιας επιστολής συγκρούεται με το περιεχόμενο της άλλης. Με το ερώτημα, ποια από τις δύο επιστολές τελικά ισχύει;
β) Το ΚΚΕ και όλοι οι καπετάνιοι του ΕΛΑΣ, αν και γνώριζαν σύμφωνα με την αποκάλυψη του Α. Αγγελόπουλου την εκχώρηση της Ελλάδας στη ζώνη επιρροής από τον Στάλιν στους Αγγλους, εντούτοις, πήραν μέρος στα Δεκεμβριανά, και αντί, ως αντιστασιακές οργανώσεις, να κυνηγούν τους Γερμανούς, που αποχωρούσαν, συγκρούστηκαν με τα αγγλικά στρατεύματα, το Σύνταγμα Μακρυγιάννη, την Ταξιαρχία του Θρασυβούλου Τσακαλώτου και τις λοιπές εθνικές αντιστασιακές οργανώσεις, αιματοκύλισαν την Αθήνα και τελικά ηττήθηκαν και οπισθοχώρησαν προς τη Βόρεια Ελλάδα.
γ) Η συμφωνία των ποσοστών, γνωστή και ως «χαρτοπετσέτα», έγινε την 9η Οκτωβρίου 1944 στη Μόσχα, λίγούς μήνες πριν από τη Διάσκεψη της Γιάλτας και για να μη ισχύσουν οι συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας, μεταξύ Στάλιν και Τσώρτσιλ, στην οποία ο Τσώρτσιλ πρότεινε η Σοβιετική Ενωση να έχει 90% επιρροή στη Ρουμανία και 75% στη Βουλγαρία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει 90% στην Ελλάδα. Τη συμφωνία αυτή ο Τσώρτσιλ την έγραψε με μπλε μολύβι σε μια χαρτοπετσέτα και τη έδωσε στον Στάλιν και αφού την ενέκρινε ο Στάλιν, την επέστρεψε. Στις συμφωνίες μεταξύ ηγετών ισχύει η αρχή του «pacta sunt servanda» (τα σύμφωνα εισί τηρητέα).
δ) Ο επικεφαλής της συμμαχικής αποστολής Κρις Γουντχάους, αν οι Αγγλοι ήθελαν να μη ανακοινώσουν τη συμφωνία με τον Στάλιν θα το ανέφερε στο βιβλίο του με τίτλο «Το μήλο της Εριδος».
ε) Οι Αμερικανοί δεν είχαν ανάμειξη στην ως άνω συμφωνία Στάλιν και Τσώρτσιλ, γιατί αυτοί αναμείχθηκαν στον Εμφύλιο 1946-49.
στ) Ο Τσώρτσιλ, γνωστός και ως πατέρας της νίκης, θέλοντας να εξασφαλίσει τον αγγλικό έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και ιδίως στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε αποφασισμένος να φθάσει ακόμη και σε κλονισμό της συμμαχικής ενότητας.
ζ) Ο Τσώρτσιλ, έχοντας υπόψη την ως άνω συμφωνία με τον Στάλιν, για την εφαρμογή της, έστειλε αγγλικά στρατεύματα στην Ελλάδα με τον Σκόμπι και ήρθε και ο ίδιος και κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».
*Επίτιμος δικηγόρος στον Α.Π. και στο Στέλιος