Κύριε διευθυντά
Με αφορμή πρόσφατη δημοσίευση της εφημερίδας μας για το θέμα των Μαρμάρων, που αφαίρεσε ο Ελγιν από τον Παρθενώνα και εκτίθενται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο, επιτρέψτε μου να διατυπώσω μερικές παρατηρήσεις.
Η επιστροφή των Μαρμάρων δεν εξαρτάται από τη βούληση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου. Υπάρχει νόμος που απαγορεύει την αφαίρεση οποιουδήποτε αντικειμένου από το Μουσείο. Επομένως για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή, πρέπει η βρετανική κυβέρνηση να αλλάξει αυτόν τον νόμο. Συνεπώς το «θετικό κλίμα» που παρατηρείται σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, δεν έχει πρακτική σημασία. Φυσικά δεν πρόκειται να δεχθούμε να μας δανείσουν τα κλεμμένα Μάρμαρα.
Από πρόσφατες δημοσιεύσεις στον Τύπο προκύπτει ότι δεν υπάρχει φιρμάνι τής τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που επέτρεπε στον Ελγιν να αφαιρέσει τα Μάρμαρα από τις μετόπες του Παρθενώνα. Η αφαίρεση των Μαρμάρων είναι καθαρή κλοπή. Ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη της Αθήνας κατασκευάστηκε την εποχή του Περικλή, μετά την απόκρουση των περσικών εισβολών και συμβολίζει τη νίκη της αθηναϊκής δημοκρατίας και την υπεροχή της απέναντι στον περσικό απολυταρχισμό. Ο Παρθενώνας είναι το πλέον αναγνωρίσιμο από όλα τα αρχαία μνημεία και έχει εμπνεύσει το έμβλημα της UNESCO, του οργανισμού που προστατεύει την παγκόσμια αρχιτεκτονική κληρονομιά. Ο Παρθενώνας επομένως δεν είναι απλά ένα σπουδαίο αρχαίο μνημείο, είναι το Μνημείο. Οι τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές, περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους επίσκεψη στον Παρθενώνα.
Επιτρέψτε μου να επαναλάβω πρότασή μου που είχε φιλοξενηθεί παλαιότερα στην «Κ». Σε κατάλληλη θέση, πριν από την είσοδο στην Ακρόπολη, να τοποθετηθούν πινακίδες, σε πέντε γλώσσες, με το ιστορικό της αρπαγής των Γλυπτών της Ζωφόρου από τον λόρδο Ελγιν. Οι πινακίδες αυτές θα εξιστορούν το ιστορικό της αφαίρεσης-κλοπής με βάση τα υπάρχοντα ιστορικά δεδομένα, θα αναφέρουν το αίτημα της χώρας μας για επιστροφή και την άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να τα επιστρέψει.
*Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ