Το πολυσχιδές έργο του Παν. Μαστροδημήτρη

Το πολυσχιδές έργο του Παν. Μαστροδημήτρη

Κύριε διευθυντά

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε από το λιτό κηδειόσημο (παράλειψη αναγραφής ιδιότητας του θανόντος) της 27/8/2024, την απώλεια του αγαπητού φίλου, συναδέλφου, συνεργάτη και συμπατριώτη Παναγιώτη Μαστροδημήτρη, ομότιμου καθηγητή της Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1934 στο Μαντούδι Ευβοίας, τελείωσε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Χαλκίδας και φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Απασχολήθηκε, ως έκτακτος βοηθός, στο Σπουδαστήριο Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας (1959-1961), με τον αείμνηστο καθηγητή μας Γεώργιο Ζώρα, αρχίζοντας, παράλληλα, τη μακροχρόνια διδακτική προσφορά του με υπηρεσία στη Μέση Εκπαίδευση. Με υποτροφία του ΙΚΥ στην Ιταλία αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτωρ, το 1970, με εκτενή πραγματεία για τον Νικόλαο Σεκουνδινό (1402-1464). Βίος και έργο, συνεχίζοντας την έρευνα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία. Το 1972 εκλέγεται έκτακτος καθηγητής στην έδρα της Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 1981 εκλέγεται μόνιμος καθηγητής της Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Αθηνών, διευθύνοντας, παράλληλα, τον τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας και διατελώντας πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας και μέλος της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου.

Διετέλεσε, επίσης, τακτικό ή αντεπιστέλλον μέλος πολλών συλλόγων και επόπτευσε την εκπόνηση 27 διατριβών. Το 2001 του απονέμεται ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή. Τιμήθηκε με το βραβείο δοκιμίου του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη από την Ακαδημία Αθηνών και με το χάλκινο μετάλλιο της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών.

Υποδειγματικό, πολυεδρικό το συγγραφικό του έργο στο ευρύτερο φάσμα της νεοελληνικής φιλολογίας: Νεοελληνικές μελέτες και άρθρα – Κριτικές Λογοτεχνίας – Δημοτικό τραγούδι – Κρητική Λογοτεχνία – Νεοελληνικός Διαφωτισμός – Νεοελληνικό Μυθιστόρημα – Κωστής Παλαμάς – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, κ.ά., ένας πλουσιότατος αμητός νεοελληνικών μελετών και εργασιών.

Το 2007 εκδόθηκε από την Πορεία σε φιλολογική επιμέλεια Γιώργου Ανδρειωμένου, ογκώδης τόμος με τίτλο «Εὐκαρπίας ἔπαινος», αφιέρωμα στον καθηγητή για τη μακροχρόνια, πολύκαρπη και πολύτιμη προσφορά του στην έρευνα και στη διδασκαλία.

*Δ.φ., Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT