Τι δεν ξέρουμε για τη λίμνη Υλίκη

Κύριε διευθυντά

Στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάλιου «Μέτρα για το έλλειμμα νερού στο λεκανοπέδιο» («Η Καθημερινή» 28/8/24), διάβασα μεταξύ άλλων: «…ενώ επίσης νερό πλέον αντλείται και από την Υλίκη, που μέχρι τώρα ήταν εφεδρικός ταμιευτήρας». Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΥ∆ΑΠ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η λίμνη Υλίκη έμενε σε εφεδρεία τα τελευταία 15 χρόνια. Η μακροχρόνια «εφεδρεία» της Υλίκης με εξέπληξε, διότι τα όμβρια νερά, που εισρέουν στη λίμνη, διαρρέουν σταδιακά μέσω καταβοθρών και άλλων καρστικών αγωγών, που παρατηρούνται περιμετρικά στις όχθες. Ετσι η στάθμη τους θερινούς μήνες κατέρχεται περί το υψόμετρο των 45 μέτρων.

Για ποια «εφεδρεία» λοιπόν συζητούμε; Κατά την άποψή μου η ΕΥΔΑΠ οφείλει να αντλεί το νερό από την Υλίκη κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων πριν διαρρεύσει υπογείως αναξιοποίητο. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο από αυτά που δηλώνει η ΕΥΔΑΠ ότι θα λάβει, είναι η εκτροπή κάποιας υδρογεωλογικής λεκάνης του Αχελώου ποταμού!.

Για να αποτελέσει η Υλίκη ένα μελλοντικό ταμιευτήρα πρέπει να αρχίσει η μερική στεγανοποίησή της με το επιφανειακό «σφράγισμα» των μεγάλων καρστικών αγωγών. Στο δύσκολο αυτό εγχείρημα θα βοηθήσει και η αναμενόμενη μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού. Στο αρχείο του πρώην υπουργείου Δημοσίων Εργων υπάρχει μεγάλη μελέτη έρευνας για τις δυνατότητες στεγανοποίησης των λιμνών Υλίκης και Παραλίμνης της κοινοπραξίας «Ελληνική Εταιρεία Θεμελιώσεων Giovani Rodio» από τη δεκαετία του 1960. Λίγους μήνες μετά τη λήψη του διπλώματος γεωλόγου στη Γερμανία, η κοινοπραξία με τίμησε να συμμετάσχω στην έρευνα και να συντάξω γεωλογική μελέτη με τις προτάσεις μου.

*Oμότιμος καθηγητής ΕΜΠ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT