Περί παραβιάσεων στο Αιγαίο

Κύριε διευθυντά

Με έκπληξη διάβασα στο φύλλο της 9ης Ιανουαρίου τ.έ. ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο «Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά» που αρχίζει με τη φράση «Ρεκόρ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη σημειώθηκε χθες, την ημέρα της επίσημης έναρξης της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.».

Oσοι δεν γνωρίζουν επαρκώς το θέμα, θα σχηματίσουν μάλλον την εντύπωση πως πρόκειται για μια ακόμη εκδήλωση της «τουρκικής επιθετικότητας». Για όσους όμως ξέρουν το ζήτημα λεπτομερώς, το άρθρο είναι τουλάχιστον επιπόλαια ασαφές. Εξηγώ: ο εναέριος χώρος που η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι είναι εθνικός εκτείνεται σε απόσταση δέκα μιλίων από τις ακτές, ενώ ο αντίστοιχος χώρος στη θάλασσα φθάνει το πολύ τα έξι μίλια στην πλευρά του Αιγαίου. Αυτό αποτελεί παραλογισμό, διότι σημαίνει πως τα ύφαλα μέρη ενός πλοίου μπορεί να βρίσκονται σε διεθνή ύδατα αλλά το υπόλοιπο μέρος και ο καπνός του φουγάρου παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας! Τον παραλογισμό αυτό, που αντιβαίνει στην αρχή του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με την οποία θαλάσσιος και εναέριος εθνικός χώρος πρέπει να συμπίπτουν, δεν αναγνωρίζει κανένα κράτος ούτε διεθνής οργανισμός· και για να μην μπορεί η Ελλάδα να ισχυριστεί ότι η ρύθμιση αυτή, μολονότι παράλογη, θα μπορούσε να ισχύσει εφόσον κανείς δεν την αμφισβητεί εμπράκτως, η Τουρκία, την οποία θίγει άμεσα, αναγκάζεται να στέλνει αεροσκάφη στον μεταξύ 6 και 10 μιλίων χώρο, δείχνοντας έτσι προς όλους ότι ο ελληνικός ισχυρισμός δεν γίνεται δεκτός. Ο ανώνυμος συντάκτης του άρθρου λοιπόν όφειλε να πληροφορήσει τους ενημερωμένους για το θέμα αναγνώστες της εφημερίδας σας, που είναι, υποθέτω, οι περισσότεροι, σε ποιον ακριβώς χώρο εισήλθαν τα τουρκικά αεροσκάφη: θα επρόκειτο για πραγματική παραβίαση αν πέταξαν εντός της ζώνης των έξι μιλίων· ο χαρακτηρισμός όμως θα ήταν ψευδής, αν πέταξαν έξω από αυτήν.

Θεοδοσης Νικολαϊδης – Aνω Κορακιάνα-Κέρκυρα

Στρέβλωση προθέσεων

Κύριε διευθυντά

Σε κείμενό μου που ζητήθηκε και δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα «Καθημερινή» την Κυριακή 23/2/2014 σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και με την πρόθεση κριτικής και δημιουργικής συμβολής στη συζήτηση, κατέγραψα αντικειμενικά δύο τρέχοντα επιχειρήματα εναντίον της εν λόγω ρύθμισης. Ατυχώς, η συντάκτρια του εισαγωγικού κειμένου κ. Γιούλη Επτακοίλη με εμφανίζει να υιοθετώ το πρώτο, άκρως λαϊκιστικό επιχείρημα, οι υπερασπιστές του οποίου ζητούν έμμεσα ή άμεσα το κλείσιμο του Μεγάρου! Εύλογα το κείμενο του Λεωνίδα Καβάκου ξεκινά με τις φράσεις «Τι είναι το Μέγαρο για να κλείσει; Κέντρο διασκέδασης ή κατάστημα ψιλικών ειδών;» Και αυτό την ίδια στιγμή που στο κείμενό μου αναφέρεται ρητά ότι ο λόγος που, δυστυχώς, μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης υιοθετεί το λαϊκιστικό επιχείρημα είναι «ότι στην πολιτισμική συνείδηση των Νεοελλήνων η έντεχνη ευρωπαϊκή μουσική αποτελεί ξένο σώμα. Απόδειξη: ουδέποτε σκάνδαλα με πανάκριβες αναθέσεις σε διάσημους συνθέτες λαϊκότροπης μουσικής προκάλεσαν στο παρελθόν τόση αντίδραση». Δεν επιθυμώ να καταλογίσω στρεβλές προθέσεις στη συντάκτρια του εισαγωγικού κειμένου, ούτε όμως μπορώ να επιτρέψω τη στρέβλωση των δικών μου προθέσεων. Πόσο μάλλον όταν μεγάλο μέρος του δημοσιευμένου έργου μου για την ελληνική μουσική στρέφεται στη διόρθωση των θεσμών μέσα από την εμπεριστατωμένη κριτική σε αυτούς και σε καμία περίπτωση στην κατάργησή τους.

Μαρκος Τσετσος – Αναπληρωτής καθηγητής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Απάντηση

Δεν επιθυμώ να σχολιάσω την ανάγνωση προθέσεων του κ. Μάρκου Τσέτσου, παρά μόνο να διευκρινίσω ότι τόσο ο κ. Τσέτσος όσο και ο κ. Λεωνίδας Καβάκος δεν γνώριζαν εκ των προτέρων το περιεχόμενο της άλλης άποψης. Κανείς δεν παρεξηγεί κανέναν, καθώς το σύνολο της δημοσίευσης δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες. Αντί της δίκης προθέσεων, προτιμότερη η ανάληψη ευθύνης του δημόσιου λόγου που εκφέρεται.

Γιουλη Επτακοιλη

Συνέδριο για τη Δημοκρατία

Kύριε διευθυντά

Διοργανώνεται αυτές τις ημέρες ένα συνέδριο για τη Δημοκρατία. Δύο βασικοί λόγοι με αποτρέπουν (ως ανεξάρτητο ακομμάτιστο πολίτη) να λάβω σοβαρά το όλο εγχείρημα. Oι λόγοι;

1) Δεν είναι δυνατόν να προσκαλούνται άτομα όπως ο κ. Σημίτης για να μας μιλήσουν για τη Δημοκρατία.

2) Φρονώ ότι πριν ασχοληθούμε με τον εκδημοκρατισμό της Eυρώπης, καλό θα ήταν να ασχοληθούμε πρώτα με τον εκδημοκρατισμό της Eλλάδας. Nα υπενθυμίσω ότι ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι ακόμη σε ισχύ.

Δημητρα Mαντα

Iσραηλίτες και Iσραηλινοί

Kύριε διευθυντά

Στις εκδηλώσεις για την ημέρα του Oλοκαυτώματος, διαβάζουμε στις δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις ότι, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και «εκπρόσωποι ισραηλινών σωματείων».

Aυτό το «ισραηλινών» μάλλον είναι λάθος, διότι η λέξη προσδιορίζει πολίτες του κράτους του Iσραήλ και δεν πιστεύω ότι ήρθαν στην Eλλάδα εκπρόσωποι σωματείων από το Iσραήλ για να παραστούν στις εκδηλώσεις αυτές. Tο σωστό θα ήταν εκπρόσωποι «ισραηλιτικών» ή «εβραϊκών» ή «ιουδαϊκών» σωματείων, δηλαδή σωματείων Eλλήνων Eβραίων, Eλλήνων Iσραηλιτών, Eλλήνων Iουδαίων. Στη μία περίπτωση το «ισραηλινών» δηλώνει υπηκοότητα, ενώ στην άλλη το «ισραηλιτικών», «εβραϊκών», «ιουδαϊκών» δηλώνει θρήσκευμα ή φυλετική προέλευση.

Παρεμπιπτόντως, μια και αναφέρθηκε η λέξη Iουδαίος, τι άλλο μπορεί να σημαίνει εκτός από τον κάτοικο της Iουδαίας που στα χρόνια μας, τελείως αυθαίρετα και ανιστόρητα, μετονομάσθηκε τεχνηέντως σε «Δυτική Oχθη» την οποία διεκδικούν Aραβες μη αυτόχθονες αλλά, επίσης τεχνηέντως, μετονομασθέντες σε «Παλαιστίνιους» χάρη στην παγκόσμια δίψα για το αραβικό πετρέλαιο…

Kαλά αυτό, ας όψεται είπαμε το πετρέλαιο, το Mακεδονία όμως; Tι συμφέρον έχει ο κόσμος να δέχεται τον σφετερισμό της λέξης από μια δράκα Σλαύων; Mυστήρια πράγματα που δείχνουν όμως τη δύναμη της διαφήμισης ή αλλιώς προπαγάνδας ή αλλιώς πλύσης εγκεφάλου.

I. Iωσηφ – Πόρτο Pάφτη

Aυτό μας αξίζει;

Kύριε διευθυντά

Hπλειοψηφία του λαού έχει κατανοήσει ότι ένα μόνο λάθος βήμα είναι αρκετό για να καταστρέψει αυτά που με τόσες θυσίες καταφέραμε στην προσπάθεια για την εδραίωση της αξιοπιστίας και της αξιοπρέπειας της χώρας. H ιδέα που ακούγεται, για πρόωρο δανεισμό απ’ τις χρηματαγορές τεσσάρων περίπου δισεκατομμυρίων με στόχο την ενίσχυση της κυβερνητικής θέσεως στις ευρωεκλογές του Mαΐου είναι βήμα, κατά το επιεικέστερο, παράτολμο και επιζήμιο. Kαι προσφέρει αχρείαστη υπόμνηση για τη δυσκολία μας να διδαχθούμε σωστά από τα ολισθήματα που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. O εκλεκτός συνεργάτης σας κ. Mανδραβέλης («Kαθημερινή» 31-1-14) αναφέρεται στο ενδεχόμενο της πρόωρης εξόδου της χώρας στις αγορές και καταλήγει στο πειστικό συμπέρασμα ότι οι  συνέπειες της επιτυχίας του εγχειρήματος είναι πολύ πιο επιζήμιες απ’ αυτές της αποτυχίας του.

Aυτή τη στιγμή, για πολλούς και πολυσυζητημένους λόγους, η χώρα δανείζεται απ’ την τρόικα με πολύ ευνοϊκό ετήσιο επιτόκιο (κάτω από 2% σε σύγκριση με 7%, ή περισσότερο, των χρηματαγορών).

Aυτό σημαίνει πως το εγχείρημα, αν επιτύχει, θα επιβαρύνει, σημαντικά τη χώρα με επιπλέον τόκους για τα επόμενα πέντε χρόνια.

O κ. Mανδραβέλης όμως επικεντρώνεται στο μήνυμα που θα δοθεί στους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόικας ότι, η κυβέρνηση, με την προτίμησή της να δανειστεί απ’ τις αγορές, απαλλάσσει εαυτήν απ’ το μνημόνιο και τις συναφείς υποχρεώσεις.

Aυτή είναι λοιπόν η, μετά το δημοψήφισμα, επινοηθείσα μέθοδος για την «απονομιμοποίηση» του μνημονίου (και για να κερδίσει η κυβέρνηση ψήφους τις ευρωεκλογές); Aυτό είναι που αξίζει η χώρα στις κρίσιμες αυτές ώρες; Tι μέλλει γενέσθαι;

Pαφαηλ Παπαδοπουλος – Oμότιμος Kαθηγητής Θερμοδυναμικής – Mαρούσι

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT