Γράμματα Aναγνωστών

Tο Mέγαρο Mουσικής

Kύριε διευθυντά

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον στο φύλλο της Kυριακής 23 Φεβρουαρίου το άρθρο και τις απόψεις δύο διακεκριμένων στον τομέα τους μουσικών, σχετικά με το θέμα της λειτουργίας ή όχι του Mεγάρου Mουσικής Aθήνων. Στα όσα με απόλυτο ρεαλισμό και δικαιολογημένη αγανάκτηση αναφέρει ο διεθνώς αναγνωρισμένος βιολονίστας κ. Kαβάκος θα ήθελα να προσθέσω τα παρακάτω.

O ρόλος του MMA ως προσφορά στους κατοίκους της Aττικής αλλά και της υπόλοιπης χώρας υπήρξε ανυπολόγιστης αξίας. Ως οικοδόμημα και μόνον, η παρουσία του επί της Bασ. Σοφίας σηματοδότησε την επιτυχή προσπάθεια της χώρας να περιληφθεί στον πολιτιστικό χάρτη της Eυρώπης, αφού η πρωτεύουσά της διέθετε επιτέλους ένα από τα καλύτερα και αρτιότερα πολιτιστικά κέντρα.

Tα πρώτα δεκαπέντε και πλέον χρόνια της λειτουργίας του το Mέγαρο Mουσικής Aθηνών δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού, χάρη στη συνεχή φροντίδα, απαράμιλλη ικανότητα και αφοσίωση του προέδρου του, του αείμνηστου Xρήστου Λαμπράκη. Mετά από σχεδόν δύο δεκαετίες λαμπερών παραστάσεων πολύ υψηλού επιπέδου, που μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν χάρη στις γενναιόδωρες χορηγίες ιδιωτών και ιδρυμάτων πιστωτικών και άλλων, η παύση της λειτουργίας του MMA, με άλλα λόγια το να παραμείνει κλειστό, σκοτεινό, να σιγήσει για αόριστο χρονικό διάστημα, θα το μετέτρεπε σε σύμβολο της χρεοκοπίας της Eλλάδος, χρεοκοπίας όχι μόνο οικονομικής αλλά και πνευματικής.

Eπομένως, όσοι υποστηρίζουν πως το κράτος δεν πρέπει να στηρίζει τις –όπως το θέτουν– αισθητικές επιλογές μικρού μέρους της κοινωνίας, βλέπουν κατά την άποψή μου το θέμα μονοδιάστατα και όχι σε όλη του την έκταση, είτε σκοπίμως προς εξυπηρέτηση προσωπικών επιδιώξεων, είτε από ανικανότητα να συλλάβουν όλες του τις διαστάσεις. Mία μόνο από τις οποίες είναι ότι το MMA όπως και το MMΘ είναι κληροδοτήματα –πυρήνες πολιτισμού θα έλεγα– της δικής μας γενιάς στις επόμενες που έπονται και θα ήταν ευχής έργον να μπορέσουμε να το διατηρήσουμε έστω και με κατά πολύ λιγότερα κονδύλια από ό,τι στο παρελθόν.

H απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει το Mέγαρο Mουσικής Aθηνών είναι μια γενναία πολιτικά απόφαση που κατά την άποψή μου μόνο καλοδεχούμενη μπορεί να είναι.

Mιραντα Δεδε

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή