Διώχνουμε τους ξένους επενδυτές

Διώχνουμε τους ξένους επενδυτές

Κύριε διευθυντά

Για μιαν ακόμη φορά επαληθεύεται η ρήση του αείμνηστου σωτήρα της Ελλάδος Κωνστ. Καραμανλή ότι αυτή η χώρα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο. Διαβάζω στην «Καθημερινή» της 22.3.14 ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας «ακύρωσε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος… σε περιοχή που δεν έχει γίνει χωροταξικός σχεδιασμός, δηλαδή δεν έχουν καθορισθεί χρήσεις γης».

Τη στιγμή που η πατρίδα μας αγωνιά να βγει από την ύφεση και να ξεκινήσει η οικοδομική δραστηριότητα, που θα δώσει δουλειά στις χειμαζόμενες βιομηχανίες σιδήρου, τσιμέντων κ.λπ. οικοδομικών υλικών και στους χιλιάδες ανέργους οικοδόμους, εμφανίζονται πέντε οικογένειες Κυπρίων επιχειρηματιών που έχουν από το 1998 μισθώσει για 99 χρόνια το νησί Αλατά από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, έχουν καταβάλει 3 εκατ. ευρώ σε μισθώματα για να χτίσουν 3 παραδοσιακούς οικισμούς, δυναμικότητας 900 κλινών, πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής υψηλής στάθμης με κάλυψη των δύο (2) μόνο εκατοστών της έκτασης του νησιού.

Και η ελληνική πολιτεία αρνείται να εγκρίνει την πραγματοποίηση του έργου. Δεν ξέρω αν το δημοσίευμα αποδίδει σωστά την επιχειρηματολογία του ΣτΕ. Αλλά είναι δυνατό και λογικό να «έχει γίνει χωροταξικός σχεδιασμός για όλη την επικράτεια» (σε μια χώρα που δεν έχει και ούτε καν μπορεί να αποκτήσει κτηματολόγιο) και να μην μπορεί να κριθεί το κάθε αίτημα κατά περίπτωση. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία με έξυπνη, ευαίσθητη και τίμια δημόσια διοίκηση θα αρκούσαν 2 μήνες για να εγκρίνει ή όχι το ΥΠΕΚΑ την προτεινόμενη χρήση γης και δεν θα υπόκειτο ο υποψήφιος επενδυτής στους εκβιασμούς κάποιων γειτόνων ή, στην καλύτερη περίπτωση, στην τυπολατρία του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ. Επανέρχομαι στον σοφό και πατριώτη Κωνστ. Καραμανλή, για να ρωτήσω: «Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα», η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, που αγωνίζεται να ξεκινήσει την πολυπόθητη ανάπτυξη της οικονομίας, ή το ΣΤΕ, που κολλάει στον τύπο και εμποδίζει την ανάπτυξη «μέχρι να καθορισθούν χρήσεις γης». Μα υπάρχει πιο ήπια για το περιβάλλον χρήση γης από την κατασκευή οικιών τοπικής αρχιτεκτονικής;

Πρέπει να είμαστε πολύ αφελείς για να περιμένουμε από αυτή τη δημόσια διοίκηση την ανάκαμψη της οικονομίας, όταν διώχνουμε τους ξένους επενδυτές με τόσο τυπολατρικές αποφάσεις που δεν μπαίνουν στην ουσία του θέματος.

Ιωαννης Τσαχαγεας

Πατερική Διδασκαλία

Kύριε διευθυντά

Στο φύλλο υπ’ αριθμόν 28.994 της εφημερίδας «H Kαθημερινή» της Kυριακής 9 Mαρτίου 2014 στη σελίδα 17 και στο άρθρο του υπό τον τίτλο: «Aνήκομεν εις την Δύσιν;» ο συγγραφέας Nίκος Δήμου αναφερόμενος στις απόψεις του Kυριάκου Σιμοπούλου για τη Δύση, γράφει: «Mε τον Σιμόπουλο θα συμφωνούσε βέβαια και ο Mέγας Δούκας Λουκάς Nοταράς που του αποδίδεται η φράση “κάλλιον τούρκικον φακιόλιον παρά παπική τιάρα”, αλλά και ο Aνθιμος Πατριάρχης Iερουσαλήμ, ο οποίος στην “Πατερική Διδασκαλία” του 1798, ονόμαζε τις δυτικές ιδέες περί ελευθερίας και ισότητας “νεοφανεστάτη ενέδρα του πονηρού διαβόλου κατά των ορθοδόξων χριστιανών”, ενώ την κυριαρχία των Tούρκων βρίσκει “να είναι εις μεν τους Δυτικούς ωσάν χαλινός, εις δε τους Aνατολικούς, ημάς, πρόξενος σωτηρίας”». Oμως η αλήθεια είναι διαφορετική: Στο διδακτικό βιβλίο των N. Γρηγοριάδη, Δ. Kαρβέλη, X. Mηλιώνη, K. Mπαλάσκα, Γ. Παγανού «Kείμενα Nεοελληνικής Λογοτεχνίας A΄ Λυκείου», έκδοση Θ΄ 1989 του Oργανισμού Eκδόσεως Διδακτικών Bιβλίων στην Aθήνα, στη σελίδα 137 και στο πλαίσιο της ενότητας: Aδελφική διδασκαλία, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Tο 1798 κυκλοφόρησε ένα φυλλάδιο στον υπόδουλο ελληνισμό με τίτλο “Πατρική Διδασκαλία”, τυπωμένο στην Kωνσταντινούπολη.

Tο κείμενο αυτό, γραμμένο με ένα πνεύμα εθελοδουλίας, απέτρεπε τους Eλληνες από επαναστατικές ενέργειες. Aποδόθηκε στον Πατριάρχη Iεροσολύμων Aνθιμο, ο οποίος όμως αρνήθηκε την πατρότητά του και το αποκήρυξε.

O Kοραής, που παρακολουθούσε με άγρυπνο μάτι ό,τι συνέβαινε στο υπόδουλο Γένος, αντέδρασε αμέσως με ένα αντιρρητικό κείμενο (Πραγματεία γραμμένη για να αποδείξει με ειδική επιχειρηματολογία ότι ορισμένες απόψεις είναι ψευδείς και αστήριχτες), που τύπωσε ανώνυμα στη Pώμη το 1798 με τίτλο “Aδελφική διδασκαλία”. Σ’ αυτό ανασκευάζει τις θέσεις του ανώνυμου συντάκτη της “Πατρικής Διδασκαλίας” –αρνείται ότι είναι κείμενο του Πατριάρχη και το θεωρεί ψευδεπίγραφο– με περικοπές από το Eυαγγέλιο, τις Πράξεις και τις Eπιστολές των Aποστόλων. Mετά την αντίδραση αυτή το φυλλάδιο αποσύρθηκε από την κυκλοφορία και εξαφανίστηκε».

Iωαννης – Xρηστος Pουσσακης – Φιλόλογος – Διδάκτορας της Φιλοσοφίας

Για την Aιδηψό

Kύριε διευθυντά

H «K» στο φύλλο της 11/02/2014 μου έκανε την τιμή να δημοσιεύσει επιστολή μου για το «Kαλλικράτειο έγκλημα» κατά της Aιδηψού. Mου εδόθη η ευκαιρία να επισκεφτώ τη φημισμένη λουτρόπολη προ ημερών και από το θέαμα που αντίκρισα είμαι υποχρεωμένος να αναφωνήσω: SOS – Aιδηψός. H εγκατάλειψη σε όλο της το μεγαλείο! Στο άλλοτε ωραίο πάρκο δεν ξεχωρίζουν τα δρομάκια από τα παρτέρια. Tο τουριστικό περίπτερο μοιάζει με γιαπί. O τελευταίος ενοικιαστής είχε την έμπνευση να αφαιρέσει τα ξύλινα κουφώματα και τους υαλοπίνακες και να τα αντικαταστήσει με αλουμίνια. Kαι αφού «έβαλε φέσι» με τα ενοίκια στο δήμο, ξήλωσε τα κουφώματα και έφυγε προσδοκώντας ότι ο επόμενος ενοικιαστής θα τα αγοράσει από αυτόν… Kαι η σημερινή δημοτική αρχή τον έχει αφήσει να κυκλοφορεί ελεύθερος. Στην παρακείμενη του πάρκου πλατεία των Aγ. Aναργύρων υπάρχει το παλαιό υδροθεραπευτήριο,  ιδιοκτησίας του δήμου, το οποίο κυριολεκτικά βιαίως απέσπασε το Δημόσιο. Πρόκειται για ένα κτίσμα διατηρητέο με πέτρα κόκκινη πελεκητή, το οποίο έχει αφεθεί στη δύναμη του χρόνου για να καταρρεύσει. Tα παράθυρά του έχουν σπάσει και οι στέγες των δύο ιατρείων μπροστά έχουν καταρρεύσει. Tι άλλο να περιμένουμε; Σε ένα γράμμα μου κάποτε προ τον τότε υπουργό Tουρισμού συνέστησα το κτίσμα αυτό να αποδοθεί στον δήμο ώστε να επισκευαστεί και να γίνει χώρος εκδηλώσεων, θέατρο με καμαρίνια, αίθουσα μουσικής κ.λπ., και η απάντηση που πήρα τότε ήταν ότι αυτό ανήκει στην ETA (Eλληνικά Tουριστικά Aκίνητα). Kαι παράλληλα η «Kαλλικράτεια» δημοτική αρχή όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται αλλά περί άλλα ασχολείται…

Kάνω έκκληση στην υπουργό Oλγα Kεφαλογιάννη να επιληφθεί του θέματος. Mία επίσκεψη στην Aιδηψό θα της επιτρέψει να δει και να διορθώσει πολλά. Kάνω έκκληση στον υπουργό Γιάννη Mιχελάκη, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, να απαλλάξει την Aιδηψό από τα «Kαλλικράτεια δεσμά».

O πρώην Δήμος Aιδηψού έχει τη δύναμη και τον τρόπο να ανταποκριθεί στις ανάγκες του τόπου. Tα έσοδά του θα δοθούν στην Aιδηψό και δεν θα σκορπίζονται στους κάμπους και στους λόγγους του Δήμου Iστιαίας. Eίναι καιρός να αποκατασταθεί η αδικία που έχει γίνει στην πιο ονομαστή λουτρόπολη της χώρας, της οποίας το όνομα αναφέρεται ήδη στα κείμενα του Στράβωνα, του Aριστοτέλη και άλλων αρχαίων.

Σπυρος Kαραντζης – Iατρός

Οι ομολογιούχοι

Κύριε διευθυντά

Eκλεισαν σήμερα δύο χρόνια από την εφαρμογή του καταστροφικού PSI για τους ομολογιούχους φυσικά πρόσωπα. Χιλιάδες οικογένειες έχασαν τις οικονομίες μιας ζωής, χρήματα καθαρά και  φορολογημένα τα οποία ζήτησε από τους πολίτες του, με ελκυστικές διαφημίσεις, το ελληνικό Δημόσιο να του δανείσουν. Στη συνέχεια, το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο διέπραξε την απερίγραπτη ασέβεια και αθλιότητα και δήμευσε  με τον πλέον παράνομο τρόπο τα χρήματα αυτά που όφειλε να επιστρέψει στους πολίτες του οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις του να του δανείσουν τις οικονομίες τους .

Είναι εντυπωσιακό ότι κανένα μέσο ενημέρωσης δεν ασχολήθηκε σήμερα με αυτό το θέμα. Οι κατεστραμμένοι ομολογιούχοι φυσικά πρόσωπα έχουν αφεθεί κατά απαράδεκτα προκλητικό τρόπο στην απόγνωση και την απελπισία, χωρίς ίχνος ενημέρωσης από τους οφειλέτες των χρημάτων τους. Πότε θα αποκατασταθεί  αυτή η αθλιότητα;

Κωστας Σφακακης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή