Iσηγορία

Τα διατηρητέα και το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020

Κύριε διευθυντά

Προ ενός έτους περίπου, ο εξαίρετος συνεργάτης σας κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος δημοσίευσε άρθρο στην «Καθημερινή» (Πέμπτη 25 Απριλίου 2013) με τίτλο «Το ΕΣΠΑ θα σώσει (και) τα διατηρητέα;», παρουσιάζοντας πρότασή μας για την ένταξη -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- των διατηρητέων κτιρίων και μνημείων που ανήκουν σε ιδιώτες στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020.

Στόχος της πρότασης αυτής είναι τα κτίρια αυτά να αναστηλωθούν, να αποκτήσουν νέες χρήσεις και να ενταχθούν ξανά στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ομορφαίνοντας ταυτόχρονα τις πόλεις μας με την παρουσία τους, αντί να αποτελούν εγκαταλελειμμένα και συχνά επικίνδυνα ετοιμόρροπα ερείπια και εστίες βιολογικών απορριμμάτων και παράνομων καταλήψεων από περιθωριακά στοιχεία.

Το άρθρο αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη στους περίπου 20.000 ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων και μνημείων της χώρας μας, όπως φάνηκε από την αναπαραγωγή του σε πολλές εφημερίδες του επαρχιακού Τύπου, καθώς και σε πολλά sites του Διαδικτύου και στα πολλά τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα που δεχθήκαμε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση HYPERLINK “mailto:[email protected][email protected].

Η πρότασή μας αυτή, πέραν του προφανούς στόχου της να αναβαθμιστούν, επιτέλους, τα ιστορικά κέντρα των πόλεών μας, οι παραδοσιακοί μας οικισμοί, οι τουριστικές μας περιοχές κ.λπ., αποτελεί ταυτόχρονα και ουσιαστική πράξη ανάπτυξης της χώρας.

Αφ’ ενός μεν, γιατί η πρόταση θα ενισχύσει, κατά τη διάρκεια των εργασιών, τα μαστιζόμενα από την ανεργία, κατά την τελευταία 4ετία, εκατοντάδες γραφεία αρχιτεκτόνων, τοπογράφων, μηχανολόγων – ηλεκτρολόγων κ.λπ. μηχανικών, καθώς επίσης και τα υποαπασχολούμενα συνεργεία χιλιάδων χτιστών, ξυλουργών, σοβατζήδων, ηλεκτρολόγων κ.λπ. τεχνιτών ως και συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Θυμίζουμε εδώ ότι σε 50 έχουν υπολογιστεί τα επαγγέλματα της οικοδομής, που σήμερα φυτοζωούν, λόγω της ύφεσης και της ανεργίας!

Αφ’ ετέρου δε, γιατί η πρόταση θα επανεντάξει τα κτίρια αυτά στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου (και στις φορολογικές ανάγκες του κράτους με τον ΦΠΑ 23%, τη φορολόγηση των νέων εισοδημάτων κ.ο.κ.), μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και κατά τη φάση επανάχρησης και λειτουργίας τους, είτε ως κατοικίες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ξενώνες για φοιτητές και νέα ζευγάρια κ.λπ. είτε ως εστιατόρια, καταστήματα, γραφεία, εργαστήρια κ.λπ.

Ομως, η μεγάλη απορία μας είναι γιατί η πρόταση αυτή δεν φαίνεται να ενεργοποίησε ή και να συγκίνησε τους αρμόδιους κρατικούς φορείς!

Γιατί κανείς περιφερειάρχης ή δήμαρχος ή γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης ή του υπουργείου Πολιτισμού ή υπουργός Ανάπτυξης ή Περιβάλλοντος ή Πολιτισμού ή Τουρισμού ή υποψήφιος περιφερειάρχης ή δήμαρχος -μια και διερχόμαστε περίοδο εκλογών- ούτε επικοινώνησε μαζί μας ούτε ζήτησε τη γνώμη ή τη βοήθειά μας για την αναγκαία επεξεργασία και την απαραίτητη κατάρτιση ενός τέτοιου προγράμματος, που θα πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για προέγκριση, προκειμένου να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020 και να αρχίσει να εφαρμόζεται;

Η δημοσίευση της επιστολής μας αυτής στις πάντα φιλόξενες σελίδες της «Καθημερινής» ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη έναυσμα για την, επιτέλους, αναγκαία ανταπόκριση των αρμόδιων κρατικών φορέων (υπουργείων Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος) τόσο για την πολυπόθητη ανάπτυξη όσο και -ταυτόχρονα- για τη διάσωση και ανάδειξη της πολύπαθης αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς! (Η ηλεκτρονική μας διεύθυνση, για όποιον θελήσει να επικοινωνήσει μαζί μας είναι: HYPERLINK “mailto:[email protected][email protected]).

Πανελλήνιος Σύλλογος Iδιοκτητών Διατηρητέων Kτιρίων και Mνημείων

Ο πρόεδρος Ν. Χαρκιολακης

SOS για τις μινωικές φρυκτωρίες

Kύριε διευθυντά

Χθες είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια ομάδα πολιτών, που ξεναγήθηκαν στις μινωικές φρυκτωρίες (φρυκτός=πυρσός) στην πεδιάδα Ηρακλείου. Την ξενάγηση πρόσφερε ανιδιοτελώς ο αρχαιολόγος κ. Ν. Παναγιωτάκης, που για 30 χρόνια ασχολείται με την ανάδειξη αυτών των μοναδικών μινωικών μνημείων. Οι μινωικές φρυκτωρίες (1900 – 1700 π.X.), οι λεγόμενοι σωροί στη λαϊκή γλώσσα, είναι το αρχαιότερο συγκροτημένο τηλεπικοινωνιακό σύστημα στον ευρωπαϊκό χώρο, ενδεχομένως και στον κόσμο. Οι φρυκτωρίες ήταν ένα δίκτυο μετάδοσης σημάτων σε μακρινές και κοντινές αποστάσεις από την κορυφή τεράστιων πυραμιδοειδών κατασκευών, σε επιλεγμένα σημεία με εξαιρετική ορατότητα. Στην περίπτωση των Μινωιτών ήταν ένα έργο μοναδικό σε σύλληψη και εκτέλεση, σύστημα επικοινωνίας αλλά και άμυνας, που συναγωνίζεται, από πλευράς μεγέθους και κατασκευής, τα μεγάλα ανακτορικά συγκροτήματα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μπορούσαν να μεταδώσουν, κυρίως με φωτεινά σήματα (τις νυχτερινές ώρες) και διάφορα άλλα μέσα την ημέρα, τα μηνύματα που ήθελαν. Στη γεωγραφική ενότητα της πεδιάδας Ηρακλείου και άλλες περιοχές του Ν. Ηρακλείου υπήρχαν τουλάχιστον 140 μινωικές φρυκτωρίες. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει στη χώρα μας, αρκετές έχουν καταστραφεί, εξαιτίας χάραξης δρόμων, δημιουργίας λατομείων, καλλιέργειας των εδαφών και άλλων δραστηριοτήτων. Οι εναπομείνασες είναι σήμερα σε πλήρη εγκατάλειψη. Οπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτάκης, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, προτάσεις, εισηγήσεις και άλλες σχετικές ενέργειές του προς αρμοδίους φορείς, τις τελευταίες δεκαετίες, προκειμένου τουλάχιστον οι σημαντικότερες φρυκτωρίες να προστατευθούν, να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν με δημιουργία διαδρομών αρχαιολογικού τουρισμού, ουδείς έχει ευαισθητοποιηθεί. Αντ’ αυτού, πολλές φρυκτωρίες είναι περιφραγμένες από κτηνοτρόφους και χρησιμοποιούνται ως χώροι βόσκησης αιγοπροβάτων ή επίκειται η ισοπέδωσή τους για καλλιέργεια των εδαφών, με αποτέλεσμα τον αφανισμό τους. Ετσι σεβόμαστε την ιστορία μας και την πολιτισμική μας κληρονομιά και έτσι αξιοποιούμε τα μνημεία μας!

Καλλιοπη Α. Ρουμπελακη-Αγγελακη – Kαθηγήτρια Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Aγιο Φως

Κύριε διευθυντά

Στο άρθρο του συνεργάτη σας κ. Τ. Θεοδωρόπουλου, με τίτλο «Το Aγιο Φως, ο Λάκης και ένα μυθιστόρημα», την Κυριακή 27 Απριλίου, ο συγγραφέας δεν βρήκε ούτε μία καλή λέξη να πει για το Aγιο Φως. Εντάξει, εντάσσεται ή χρεώνεται στη «συντεχνία» της εκκλησίας. Eχουμε και ένα άλλο Φως, την Ολυμπιακή Φλόγα. Αυτό ανήκει στη «συντεχνία» του αθλητισμού ή τέλος πάντων, μπορεί να χρεώνεται στον «πολιτισμό». Αυτή η Φλόγα πρόσφατα, γύρισε τον κόσμο όλο, έφτασε και στο Διάστημα, προτού προσγειωθεί στον χώρο των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στη Ρωσία. Εδώ όλα πήγαν καλά και άγια. Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για το πόσο κόστισε στον φορολογούμενο ρωσικό λαό! Ο Καζαντζάκης κάπου γράφει ότι ο μύθος και η αλήθεια, όταν ενωθούν, κάνουν ιστορία. Μήπως και το Aγιο Φως γίνεται ιστορία; Και τα δύο φώτα φωτίζουν την Ελλάδα μας! Ας πάρουμε και κάνα μάθημα από τους Aγγλους. Αυτές τις μέρες, οι Aγγλοι βλέπουν τη Σκιά του «Τέρας του Λόχνες» από δορυφορικές φωτογραφίες!

Νικος Ματος – Γλυφάδα

Nέες «φούσκες»

Kύριε διευθυντά

Iδού κάποιοι κύριοι που στο όνομα της εξυγίανσης του τόπου, αλλά της ευρωπαϊκής ιδέας, «φλερτάρουν» με εξουσίες συμμετέχοντας σε σχήμα στο οποίο «φωλιάζει» και το παλαιό-συντεχνιακό ΠAΣOK, το οποίο περιμένει μάλλον επιστροφή προνομίων και συνέχιση του κράτους-μαμούθ, δηλαδή μιας «φούσκας», της εξαχρείωσης και της ατιμώρητης διαφθοράς με… δανεικά, φαινόμενα που μας διέλυσαν και μας ξεφτίλισαν διεθνώς! Aυτά και για τον κ. Kούλογλου, για τον οποίο φταίει πρώτα η Mέρκελ (επειδή δεν μπορούμε να «νοικοκυρευτούμε» μόνοι μας!) και ο οποίος, κρατώντας μια «πισινή», συμμετέχει, λέει, στο μοναδικό κόμμα-εξαίρεση που θα σώσει την Eυρώπη(!), αλλά διατηρεί συγχρόνως και την ανεξαρτησία του και θα συνεχίσει τις ανεξάρτητες εκπομπές του κ.λπ. Eτσι σου λέει, «ό,τι και να γίνει, εγώ θα είμαι εντάξει»! Aκουσον κριτική επιδέξιων αριστερών ανθρώπων εν έτει 2014…

Σαν να μη «μυρίστηκαν» την επί δεκαετίες γενικευμένη νοοτροπία αρπαγής, ώστε ν’ αναθεωρήσουν κολλημένες συντεχνιακές συνήθειες. Oσο για τον λαλίστατο κ. Λαζόπουλο, ο οποίος αρνήθηκε να ενταχθεί σ’ αυτούς, φαίνεται ότι εδώ «τα ζύγισε με… σοβαρότερη ζυγαριά!».

Δεν υπάρχει μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, κύριοι, αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μιας σύγχρονης Eλλάδας ή τρισάθλια ελλείμματα μιας τριτοκοσμικής!.. Kαι εμείς επιλέγουμε!

Γιαννης Mπουρας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή