Ποδοσφαιριστές  και δικαστές

Ποδοσφαιριστές  και δικαστές

Τιμές εισιτηρίων

Κύριε διευθυντά

Δεν γνωρίζω τι Δείκτη Νοημοσύνης (IQ) διαθέτουν αυτοί που εισηγήθηκαν στον υπουργό Μεταφορών την αλλαγή των τιμών εισιτηρίων που αυτός απεδέχθη και υπέγραψε, αλλά αυτοί πιστεύουν ότι εμείς έχουμε πολύ χαμηλό. Eτσι εξηγείται πώς την αύξηση των τιμών που επεβλήθη την βάφτισαν μείωση. Η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τρόλεϊ και λεωφορεία που χρησιμοποιώ κοστίζει σήμερα 20 ευρώ και με τη νέα «φθηνή» τιμή θα κοστίζει 30 ευρώ. Moυ δίνει τη δυνατότητα, λέει η ανακοίνωση, να χρησιμοποιώ και μετρό, που εγώ όμως δεν χρησιμοποιώ όπως και οι περισσότεροι συνδημότες μου, γιατί στο Χαλάνδρι έχουν δημιουργήσει οι αρμόδιοι φωστήρες τρεις σταθμούς στα όρια με όμορους δήμους και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Eτσι, μου επιβάλλεται μία αύξηση 50% για μία παροχή που δεν χρησιμοποιώ, όπως και οι κάτοικοι όλων των περιοχών που δεν έχουν μετρό. Ακόμη μειώνουν την τιμή του απλού εισιτηρίου από 1,40 σε 1,20 ευρώ, αλλά μειώνουν και τον χρόνο ισχύος του εισιτηρίου από 90 λεπτά σε 70 λεπτά. Eτσι, με τα απαράδεκτα δρομολόγια των ΜΜΜ που πολλές φορές μπορεί να περιμένεις στη στάση και 30 λεπτά, θα είναι σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιήσεις δύο Μέσα με ένα εισιτήριο.

Τελικά, η κυβέρνηση δεν μειώνει μέχρι στιγμής τις συντάξεις όπως έχει υποσχεθεί ο κ. πρωθυπουργός, αυξάνει όμως τις τιμές των εισιτηρίων.

Γιαννης Γεωργιαδης – Χαλάνδρι

Μία πρόβλεψη

Κύριε διευθυντά

Είμαι ένας πολίτης που έχει δουλέψει επί 34 συναπτά έτη, που πλήρωσα τους φόρους μου (ως επί το πλείστον προκαταβολικά), πλήρωσα τις ασφαλιστικές μου εισφορές, δεν έκανα φοροδιαφυγή ούτε καν φοροαποφυγή και εν τέλει σχεδίαζα να περάσω τα χρόνια που μου απομένουν αξιοπρεπώς. Είμαι ένας εξοργισμένος πολίτης του οποίου τη νοημοσύνη υποτίμησαν όλοι ανεξαιρέτως οι διατελέσαντες από το 2010 υπουργοί Οικονομικών – Εργασίας, οι οποίοι διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα γίνουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ είχαν υπογράψει νέες περικοπές. Η αναγγελία για νέο ψαλίδι των επικουρικών συντάξεων από 1/7/14 (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος) έρχεται να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει. Διότι όταν από μία σύνταξη 1.700 ευρώ πρέπει να ζήσουν τέσσερις άνθρωποι εκ των οποίων οι δύο είναι άνεργοι, όταν πρέπει να πληρώσεις λογαριασμούς ΔΕΚΟ, φόρο εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, φόρο ακίνητης περιουσίας κ.λπ., ποια περικοπή μπορεί να υπάρχει περαιτέρω; Απλώς αυξάνονται οι οφειλές προς το Δημόσιο, προς τις τράπεζες, προς τις ΔΕΚΟ κ.α., με αποτέλεσμα την κατάρρευση των εσόδων. Για κάθε ευρώ που περικόπτεται μειώνεται αντίστοιχα η κατανάλωση και πάει λέγοντας.

Η κυβέρνηση πρέπει απαρεγκλίτως να φτιάξει εισπρακτικό μηχανισμό και να ασχοληθεί με τη φοροδιαφυγή και κυρίως τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Eχει μεγάλη σημασία όχι μόνον για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά κυρίως για οικονομικούς, να πιάσει τη φοροδιαφυγή και το «μαύρο χρήμα». Γιατί οι πόροι αυτοί δεν μειώνουν την κατανάλωση-ρευστότητα, είναι ποσά που «ξεκουράζονται» σε ελληνικές τράπεζες και κυρίως σε τράπεζες του εξωτερικού.

Τελειώνοντας θα ήθελα να διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη. Αν συνεχιστεί αυτή η «εύκολη» πρακτική αύξησης των εσόδων (περικοπές μισθών – συντάξεων) και με δεδομένο τον καταιγιστικό ρυθμό των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που θα αρχίσουν να καταφθάνουν στους φορολογούμενους πολίτες, αρχής γενομένης εντός του Ιουνίου, η διαφορά μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Ν.Δ. θα γίνει διπλάσια από αυτήν που κατεγράφη στις ευρωεκλογές. Τέλος, θεωρώ την απομάκρυνση του γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων (κ. Θεοχάρη) λάθος. Η ελληνική Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται, κατά την ταπεινή μου άποψη, μερικούς «Θεοχάρηδες». Σαν να μην έχει καταλάβει τίποτα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, σαν να μην πέρασε μια μέρα.

ΥΓ.: Στα 67 μου χρόνια δεν υπήρξα μέλος κάποιου κόμματος, δεν συναγελάστηκα με κάποιον βουλευτή, δεν ζήτησα βοήθεια από κανέναν, απολαμβάνω την ανεξαρτησία μου.

Εμμανουηλ Χονδροματιδης

Τουριστική ανάπτυξη

Κύριε διευθυντά

Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα στο περιοδικό «Ταξίδια» της «Καθημερινής» το άρθρο της κ. Επτακοίλη που αναφέρεται στην ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στη Σαντορίνη.

Ετσι, μου δίδεται η ευκαιρία να αναφερθώ στο θέμα κατασκευής ξενοδοχειακών μονάδων στην πανέμορφη περιοχή της Βλυχάδας για την οποία γίνεται η αναφορά.

Το πολεοδομικό γραφείο Θήρας έχει χορηγήσει άδεια κατασκευής ξενοδοχείου μικρού αριθμού κλινών, που μέχρι σήμερα δεν έχει χτιστεί. Προ μηνών, η ίδια υπηρεσία απέρριψε αίτηση κατασκευής ξενοδοχείου 300 κλινών με την αιτιολογία ότι θα καλύψει μέρος του ωραίου αυτού τοπίου. Με σεβασμό στους όρους δόμησης και στην ιδιαιτερότητα του τοπίου, ένα μεγάλο ξενοδοχείο θα γίνει κόσμημα για την περιοχή και θα αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών μεγάλης οικονομικής επιφάνειας όλο τον χρόνο. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα μικροσυμφέροντα που εμποδίζουν την ανάπτυξη και ας προχωρήσουμε με θάρρος, οραματιζόμενοι μια Σαντορίνη ελκυστική χειμώνα – καλοκαίρι.

Ευ. Μαρκοζαννες

Τριτοκοσμικά

Κύριε διευθυντά

Το πρωί της Τρίτης, 3 Ιουνίου, περί ώρα 09.15 κατερχόμουν με το αυτοκίνητό μου από το κέντρο της Κηφισιάς στην Αθήνα. Αιφνιδίως στο ύψος της καθέτου προς τη Λ. Κηφισίας οδού Ανδρου, εισήλθε στο ρεύμα δίκυκλο περιπολικό της Αστυνομίας, με κίνδυνο να προκαλέσει ατύχημα, και σταμάτησε την κίνηση. Σε λίγα δευτερόλεπτα εισήλθε από την Ανδρου μεγαλοπρεπής στολίσκος οχημάτων, κατευθύνθηκε προς Αθήνα για να καταλήξει, πιο κάτω, στο μέγαρο μεγάλης εταιρείας. Διερωτώμαι αν θα τολμούσε τοιαύτη αυθαιρεσία και βαρβαρότητα η βασίλισσα της Αγγλίας, ο βασιλεύς της Ισπανίας ή ο πρόεδρος της Γαλλίας. Εδώ όμως είμαστε Δημοκρατία των χαχόλων. Ενα ντομίνιο χαχόλων και ηλιθίων υπηκόων που μπορεί ο καθένας να ισοπεδώσει. Υπόψη ότι είναι η τρίτη φορά, το τελευταίο εξάμηνο, που υφίσταμαι τέτοια ταπείνωση.

Δευκαλιων Τρικορφιτης – Δικηγόρος

Η νοικοκυροσύνη του Σπ. Κωστόπουλου

Κύριε διευθυντά

Γυρίζοντας στην Αθήνα πληροφορήθηκα ότι ο κ. Γιάννης Σπ. Κωστόπουλος αποχώρησε από την προεδρία της Alpha Bank, έπειτα από πολύχρονη και επιτυχημένη παρουσία του, που τον επέβαλε στον χώρο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της ελληνικής κοινωνίας με βασικές του προϋποθέσεις την εργατικότητα, την προνοητικότητα, τη νοικοκυροσύνη, τη λογική και το αθόρυβο των ενεργειών του.

Στήριγμα στη σοβαρή προσπάθειά του υπήρξε ο εργαζόμενος, ο οποίος μετατρεπόταν σε συνεργάτη του. Αυτή ήταν η βασική του επιτυχία.

Κανένας δεν μπορεί να του αρνηθεί ότι παρέλαβε ένα συγκεκριμένο μέγεθος της οικογενειακής τραπεζικής εταιρείας «Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως» και προχώρησε στη σημερινή μορφή της Alpha Bank μεγιστοποιώντας την τράπεζα και καθιστώντας την «πρώτη» τράπεζα, με κύρος και ευθύνη.

Δεν γνωρίζω ποιοι πραγματικοί λόγοι οδήγησαν σ’ αυτήν την απόφαση. Εκείνο που γνωρίζω, πάντως, είναι ότι οι επιδιώξεις και η πραγματοποίησή τους δεν τον απομάκρυναν από τις παραδοσιακές οικογενειακές αρχές της «νοικοκυροσύνης» και του μέτρου.

Ερχεται στον νου μου μια ιστορική αναδρομή που πιστοποιεί τη νοικοκυροσύνη του πατέρα του, στην Κατοχή, με δεδομένη την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και το χειρότερο, χωρίς ελπίδα, χωρίς προοπτική.

Ξεκίνησε συζήτηση για την ενοποίηση των τριών «μικρών» τραπεζών: Εμπορικής Πίστεως, Τραπέζης Λακωνίας και Τραπέζης Χίου. Κατέληξαν σε μια συμφωνία: Κάθε συγχωνευμένη τράπεζα θα διαθέτει το ένα τρίτο των μετοχών και θα έχει την ευθύνη προεδρίας και διαχειρίσεως για ένα χρόνο. Η νοικοκυροσύνη του Σπ. Κωστόπουλου οδήγησε την τράπεζα Εμπορικής Πίστεως να ενοικιάσει την κεντρική της είσοδο (Σταδίου και Πεσμαζόγλου) σ’ έναν έμπορο υποδημάτων, επονομαζόμενο Δρέσιο και η πελατεία της Τραπέζης να εξυπηρετείται από τη βοηθητική είσοδο επί της Πεσμαζόγλου. Στη συνάντηση των τριών, την τελευταία, ο Σπ. Κωστόπουλος προσέφερε ένα πρόσθετο κεφάλαιο 100 χρυσών λιρών, όσο είχε εισπράξει από τη μίσθωση της κεντρικής εισόδου, και διεκδίκησε, σωστά, μεγαλύτερη συμμετοχή στο νέο σχήμα. Οι εκπρόσωποι των δύο άλλων τραπεζών διαφώνησαν και έτσι δεν δημιουργήθηκε το νέο τραπεζικό σχήμα, παρά τη θερμή παράκληση του πατέρα μου (Τράπεζα Λακωνίας) αλλά και του Πασπάτη (Τράπεζα Χίου).

Συμπερασματικά, στις οικονομικές καταστάσεις επικρατεί η ήρεμη σκέψη και απόφαση μακριά από εγωισμούς και θορύβους εντυπώσεων· σε αντίθετη περίπτωση ακολουθεί είτε ζημία είτε ακόμη και ανατροπή.

Δρ Σαββας Παρ. Σπεντζας – Οικονομολόγος, Ομ. Τακτικός καθηγητής Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών Σ.Ε., μέλος του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών ε.τ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή