Οι αμοιβές των υψηλόμισθων

Κύριε διευθυντά

Η απόφαση της κυβέρνησης να διορθώσει μερικά λάθη της του παρελθόντος, αρχής γενομένης από τους μισθούς των δικαστικών, και μάλιστα αναδρομικά από το 2011, επέφερε ποικίλες αντιδράσεις σε ΜΜΕ και πολίτες. Ολοι συμφωνούν, πλην της κυβέρνησης, ότι πρέπει πρωτίστως να επαναφέρει τους μισθούς των χαμηλοαμειβομένων στα προ του 2011 επίπεδα και ύστερα των δικαστικών, των ενστόλων κ.τλ., ενώ αυτοί, ενεργώντας αντίστροφα, τακτοποιούν τους δικαστικούς για να καταλήξουν, αν καταλήξουν, στους πτωχούς και μάλιστα αν τότε, κατά δήλωση του κ. Σταϊκούρα, υπάρχουν προς τούτο χρήματα.

Το ίδιο λάθος έγινε και το 2011, όταν χαμήλωσε τους μισθούς των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και ύστερα των υψηλόμισθων… Η τότε δικαιολογία ήταν ότι οι χαμηλόμισθοι ήταν πάρα πολλοί, άρα θα περίσσευαν περισσότερα χρήματα από τους ολίγους υψηλόμισθους.

Αν δε θελήσουμε να κάνουμε μια συγκριτική αξιολόγηση των εμμίσθων του Δημοσίου (που είναι της μόδας), θα δούμε ότι οι υψηλόμισθοι έχουν πολλαπλάσιους μισθούς έναντι των καθηγητών του πανεπιστημίου και Α/ΓΕΣ. Η αντιστροφή και εδώ είναι προφανής και προκλητική.

Η αιτία τής τότε μειώσεως των μισθών, που καταρράκωσε το οικογενειακό εισόδημα και άλλαξε δυστυχώς στο απροχώρητο την οικογενειακή και κοινωνική μας υπόσταση και εικόνα, είναι ότι, κατά μερικούς αξιωματούχους, δεν υπάρχουν χρήματα και κατά άλλους, υψηλότερα ευρισκομένους, υπάρχουν… Η αλήθεια δεν θα βρεθεί ποτέ, αν και ο μέσος πολίτης υποψιάζεται την αλήθεια και την απόκρυψή της. Για τον μέσο πολίτη και εμένα υπήρχαν πολλά χρήματα, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι από τότε αποκαλύφθηκαν εκατοντάδες ατιμώρητα χρηματικά σκάνδαλα, αλλά και σήμερα γίνονται άλλα τόσα και περισσότερα, κατά πολλών ΜΜΕ και τέως υπουργών. Οι περιπτώσεις λίστας Λαγκάρντ (πότε να αξιοποιηθεί;) κ.τ.λ. και άλλων σκανδάλων επιβεβαιώνουν τα προαναφερθέντα, δικαιώνουν την οργή του κάθε πολίτη, ενώ οι κυβερνώντες σιωπούν, αδιαφορούν και προκαλούν αδιάντροπα.

Ας πάψει λοιπόν να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι περισσότερη και μεγαλύτερη ανάγκη έχει αυτός που παίρνει μισθό 400 ευρώ, από αυτόν που παίρνει 3.000 και να αρχίσει την επανόρθωση από το 400 και όχι το 3.000. Αυτό απαιτεί το κοινωνικό δίκαιο και ο μέσος πολίτης, διότι, αν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε κοινωνικές αναταράξεις και ίσως καθολικές εξεγέρσεις. Τότε τι θα κάνουμε;

Αντίστροφες διορθώσεις για να αποφύγουμε την καταστροφή; Εννοείται ότι πριν από τη διόρθωση των οικονομικών λαθών, πρέπει να αρχίσουν άμεσα να εκτελούνται οι ποινές φυλάκισης (και όχι καταδίκες 14 ετών κάθειρξη με αναστολή κ.τ.λ).

Αναστασιος Β. Κοβατσης – Καθηγητής

Η Μικρή ΔΕΗ

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή τη Μικρή ΔΕΗ, θα ήθελα να ερωτήσω την κυβέρνηση, γιατί επέλεξε την αιχμή της θερινής περιόδου για την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ ήταν, προ πολλού, ορατές οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ, με όλες τις εντεύθεν οδυνηρές επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομική ζωή της χώρας; Το επιχείρημα ότι θα ήταν ευκολότερη η ψήφιση του νομοσχεδίου από τα θερινά τμήματα της Βουλής δεν πείθει. Εφόσον η λειτουργία του τρίτου θερινού τμήματος ολοκληρώνεται την 6η Οκτωβρίου, θα μπορούσε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν και οι τελευταίοι τουρίστες θα είχαν αναχωρήσει. Οσο για την τρόικα, δεν νομίζω ότι θα είχε αντίρρηση, εφόσον της είχαν παρουσιασθεί εύλογα επιχειρήματα.

Επίσης, ερωτώ γιατί η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε, ως συνήθως, τον ελληνικό λαό για τη Μικρή ΔΕΗ, αλλά άφησε το ζωτικό αυτό ζήτημα στα ελεγχόμενα, κατά το πλείστον, από την αριστερά ΜΜΕ. Θα ήταν τόσο δύσκολο να σταλεί στους καταναλωτές της ΔΕΗ, μαζί με τους λογαριασμούς, ένα κατατοπιστικό φυλλάδιο για τη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τα εξ αυτής οφέλη;

Δυστυχώς στον κρίσιμο τομέα της ενημέρωσης η κυβέρνηση επιδεικνύει μια ασυγχώρητη αδράνεια. Ας μελετήσει και εφαρμόσει ο κ. Σαμαράς τις μεθόδους ξένων πολιτικών ηγετών και ας καταλάβει ότι εάν εξακολουθήσει να αφήνει την ενημέρωση για τις πολιτικές της κυβέρνησης, στους περιφερόμενους στα ΜΜΕ υπουργούς και βουλευτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται, πρωτίστως, για την επανεκλογή τους, τότε το μόνο που θα επιτύχει είναι να οδηγήσει τη χώρα στα χέρια του κ. Τσίπρα.

Γεωργιος Πιπιζας – Καλλιθέα

Τα εισιτήρια συγκοινωνιών

Κύριε διευθυντά

Παρακολουθώντας τις ειδήσεις, άκουσα με έκπληξη ότι ο υπουργός Μεταφορών, τάχα για να μας ελαφρύνει, καθιερώνει 1 κάρτα από 45 ευρώ  σε 30 ευρώ και ένα εισιτήριο από 1,40 ευρώ σε 1,20 σε όλα τα μέσα συγκοινωνίας.

Κύριε υπουργέ, υπάρχουν εκατομμύρια πάνω από 65 ετών. Ολοι αυτοί, δηλ. τα περήφανα γηρατειά, ξέρετε εσείς, τα πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων; Οταν θα θέλουν 30 ευρώ για κάρτα, 50 ευρώ με 100 ευρώ για γιατρούς και φάρμακα και εξετάσεις, γιατί την υγεία τη διαλύσατε, ένα μικρό χαρτζιλίκι για τα εγγόνια, δεν θα μας φθάνουν για φαΐ, ΔΕΗ, νερό κ.λπ. Μήπως θα μας πληρώσετε εσείς την εφορία, που στην συντριπτική πλειοψηφία μας χρεωστούμε Εφορία;

Μήπως κ. υπουργέ, θέλετε η πλειονότητα των συνταξιούχων να πεθάνει για να σωθεί η χώρα; Αυτοί, που δουλεύοντας αύξαναν το ΑΕΠ της χώρας επί πολλές δεκαετίες, και εσείς, τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβερνήσατε τη χώρα από το 1974 και ειδικά από το 1981 μέχρι σήμερα, χρεοκοπήσατε τη χώρα;

Κύριε υπουργέ, η τρίτη ηλικία και η νεολαία μας έπρεπε να έχουν δωρεάν συγκοινωνία. Από τη διάρθρωση αυτή θα κερδίσετε ελάχιστα. Η χώρα δεν σώζεται με ψίχουλα, θέλει μεγάλες τομές σε όλα τα υπουργεία, ιδίως ΑΜΥΝΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, γενικά ΔΕΚΟ, όπου η διαφθορά κυριαρχεί από την κορυφή έως κάτω. Να γίνει ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος, όμως δεν είναι ηθικό να την πληρώνουν οι μεσαίου και κάτω και οι μεγάλοι που έφαγαν με δέκα μασέλες να δίνουν ψίχουλα. Δηλ. οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι!

Κύριε υπουργέ, προ πολλού έπρεπε να γίνει περιουσιολόγιο, όπως επίσης ενεργοποίηση του «πόθεν έσχες». Πήρατε οριζόντια μέτρα μόνο στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους και έτσι κατέρρευσε η αγορά, έκλεισαν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και η ανεργία εκτοξεύθηκε στα ύψη με 1.500.000 ανέργους! Ενώ εάν άρχιζε προ πολλών ετών η επανίδρυση του κράτους, που ήταν σλόγκαν πρώην πρωθυπουργού, καθώς και το μεγάλο ψέμα πάλι πρώην πρωθυπουργού ότι «λεφτά υπάρχουν», σίγουρα η χώρα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Θα προσθέσω εδώ ότι εάν γινόταν στοιχειωδώς καλύτερη διαχείριση των πακέτων και δανείων που πήρε η χώρα για προγραμματισμένη ανάπτυξη, η Ελλάδα θα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη. Αυτό το πιστεύω.

Ομως το «δε βαριέσαι», το «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε» έφερε τη χώρα στην πτώχευση, άσχετα εάν δεν έγινε επίσημα, και τώρα είναι στην επικίνδυνη ζώνη. Θέλει τώρα γενναίες αναδιαρθρώσεις, πάταξη της διαφθοράς σε όλους τους τομείς παρελθόντων δεκαετιών και επαγρύπνηση για το μέλλον. Ας δώσει το παράδειγμα πρώτα η κυβέρνηση, οι υπουργοί και όλοι οι άλλοι στο κάτω μέρος της πυραμίδος με δουλειά, δουλειά, δουλειά, αλλά και με καλύτερη διανομή του παραγόμενου πλούτου. Χρειάζεται πολλή δουλειά και ελάχιστα λόγια.

Ηλιας Κ. Μιχαηλιδης – Αθήνα

Οι τράπεζες

Κύριε διευθυντά

Ο ευτελισμός του χρήματος από τις ανάλγητες τράπεζες, που το αγοράζουν φτηνά και το πωλούν ακριβά, χρεώνονται και με διαπλεκόμενες εξαρτήσεις από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, από τις οποίες τράπεζες οι δανειολήπτες ασφυκτιούν από τα υψηλά επιτόκια, εξαιτίας των οποίων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αποπληρωμής του δανείου, για τις οποίες τράπεζες η κοινή γνώμη λειτουργεί, ομολογουμένως, αρνητικά.

Η καταγραφή αυτή φωτογραφίζει, εμμέσως πλην σαφώς, την άποψη ότι οι ληστείες που γίνονται στις τράπεζες είναι στιγμιαίες, ενώ αυτές που κάνουν οι τράπεζες είναι διαρκείς!

Η οικονομική ανάπτυξη προϋποθέτει παραγωγική ανάπτυξη. Δυστυχώς, όμως, η χώρα μας στερείται μιας τέτοιας δυνατότητας και γίνεται παρακλητική, ζητώντας βοήθεια από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα από τη Γερμανία. Και να ήταν μόνο αυτό; Οι λανθασμένοι χειρισμοί και ο αθέμιτος πλουτισμός των εξαχρειωμένων πολιτικών κατέστησαν ελλειμματικό τον κρατικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στην οικονομική κρίση, η οποία περισσότερο πλήττει τα χαμηλά λαϊκά στρώματα, των οποίων οι συνθήκες ζωής είναι εφιαλτικές, για να έχουμε και αυτοκτονίες. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, μπορεί να οδηγήσει τα λαϊκά στρώματα σε, ο μη γένοιτο, επανάσταση, η οποία στην κυριολεξία σημαίνει χαλασμός! Και τότε για τα επαναστατημένα λαϊκά στρώματα, εύλογα θα μπορούσε να πει κανείς και σε ποιητικό ύφος: «Ηταν ένα βασανισμένο καλό, που ξέσπασε σε κακό!».

Κωνσταντινος Παπανδρεου – Φαραί Πατρών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή