Ο αμοραλιστικός ελιτισμός

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 10ης/7/2014 δημοσιεύτηκε κείμενο–λίβελλος του Τάκη Θεοδωρόπουλου με τίτλο «Ο αμοραλιστικός ελιτισμός», που αναφέρεται στην υπ’ αρ. 673/2-7-14 ερώτησή μου στη Βουλή με αποδέκτη τον υπουργό Πολιτισμού και θέμα «Αναγκαιότητα τα Επιδαύρια να ανατεθούν και πάλι στο Εθνικό Θέατρο».

Σε αυτό το δημοσίευμα αγνοείται παντελώς η σαφής τεκμηρίωση και αιτιολόγηση της πρότασής μου, η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση από κανένα καλόπιστο άνθρωπο και η επιστροφή των Επιδαυρίων στο Εθνικό Θέατρο είναι η λύση ενός σοβαρού προβλήματος.

Πράγματι, η Παρασκευή κόπηκε από τα Επιδαύρια, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών είναι ανάστατοι, διότι διαπιστώνουν τη μειωμένη απήχηση των παραστάσεων στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, τη μειωμένη προσέλευση κόσμου και τη συνεπακόλουθη οικονομική ζημιά τους, ενώ σέχτες καλλιτεχνών εμφανίζονται με πειραματικές προσεγγίσεις, που δεν ενδιαφέρουν τους πολλούς, αγνοώντας τη σημασία του θεάτρου αυτού και του παρελθόντος του. Βεβαίως, οι πειραματικές προσεγγίσεις είναι αναγκαίες, τις υποστηρίζω ολόψυχα, και όλοι οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουν τις ευκαιρίες τους, αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη, ο πειραματισμός δεν μπορεί να κυριαρχήσει χωρίς την αποδοχή του ευρύτερου κοινού και χωρίς πολιτιστικό και οικονομικό αποτέλεσμα. Η Επίδαυρος είναι το επιστέγασμα, όχι η αρχή. Είναι για όλους, όχι για λίγους.

Ο όποιος συντάκτης του δημοσιεύματος περιορίζεται σε έναν χυδαίο λίβελλο «κατά του προσώπου» που υπογράφει την κοινοβουλευτική ερώτηση, επιχειρώντας να αντικρούσει μια πολιτική πρόταση αποκλειστικά διά της «απαξιώσεως» του προσώπου που την εκφράζει. Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο της προπαγάνδας, που δεν κοροϊδεύει παρά τους αφελείς και δεν θα τους βρει εύκολα στους αναγνώστες της «Καθημερινής».

Δεν πρόκειται για σάτιρα, για την οποία δεν θα είχα καμία αντίρρηση, αλλά για μια απροκάλυπτη προσπάθεια εξυπηρέτησης μιας διοίκησης ενός φεστιβάλ που χάνει τον δρόμο του.

Η επικέντρωση του συντάκτη στον όρο «αμοραλιστικός ελιτισμός» αποκαλύπτει εμμέσως τον τρόπο σύνταξης και στόχευσης του δημοσιεύματος και τις αξίες που αυτός πρεσβεύει. Προφανώς διαφωνούμε!

Παναγιωτα Ιακωβιδου – Βουλευτής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή