Γράμματα Aναγνωστών

Καποδίστριας – Πλάτων – Αριστοτέλης

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της εφημερίδας «Η Καθημερινή» της 18ης Ιουλίου 2014 δημοσιεύθηκε επιστολή, διεπόμενη από φρόνημα ευλάβειας προς την ιστορία της Ελλάδος και θαυμασμού δικαίου προς τον Καποδίστρια.

Δεν αληθεύει όμως ο ισχυρισμός του επιστολογράφου, ότι «η προσωπικότητα του Καποδίστρια δεν έχει αναδειχθεί στην Ελλάδα όσο αντικειμενικά του πρέπει». Αυτό ίσχυε κάπως έως το 1954. Τότε είχε γίνει δεκτή από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, παμψηφεί, με βαθμό άριστα η διδακτορική διατριβή του αειμνήστου αδελφού μου Αλεξάνδρου Ι. Δεσποτοπούλου «Ο Κυβερνήτης Καποδίστριας και η Απελευθέρωσις της Ελλάδος». Στη διατριβή αυτή παρουσιάζεται ο Καποδίστριας ως μέγας πολιτικός της Ελλάδος και της Ευρώπης, με αποφασιστική συμβολή στην επιτυχία τελικά της Ελληνικής Επαναστάσεως και στη δημιουργία ελληνικής πολιτείας αναγνωρισμένης διεθνώς. Επακολούθησε το βιβλίο επίσης του Αλεξάνδρου Δεσποτοπούλου «Η Ελλάς επί Καποδίστρια», όπου εκτενέστερα παρουσιάζεται και αξιολογείται η εσωτερική πολιτική του Καποδίστρια και όπου εμφανίζεται η και πέραν της διπλωματίας πολιτική σοφία του και το βαθύψυχο φρόνημά του υπέρ του λαού. Τα δύο αυτά βιβλία αποτέλεσαν τομή στην ιστοριογραφία με θέμα τη νεότερη Ελλάδα.

Εκτοτε υπήρξε αναφορά ιστορικών συχνή στον Καποδίστρια ως έξοχο πολιτικό της Ελλάδος και της Ευρώπης. Ας μου συγχωρηθεί να επισημάνω και το κεφάλαιο του δικού μου βιβλίου «Ιστορικά» (εκδόσεις Παπαζήση) με τίτλο «Η πολιτική μεγαλουργία του Ιωάννη Καποδίστρια».  Εξάλλου, υπενθυμίζω, υπάρχει και η Εταιρεία Μελέτης Εργου Ιωάννη Καποδίστρια, με πρόεδρο τον κ. Ανδρέα Κούκο.

Αλλά διαφωνώ επίσης και με την καταληκτήρια φράση της επιστολής: «Καϋμένε Πλάτωνα και καϋμένε Αριστοτέλη! Τον εχθεσινό Καποδίστρια ξεχάσαμε; Εσάς θα θυμόμαστε και τα λεγόμενά σας;».

Η εντύπωση του επιστολογράφου ότι «ξεχάσαμε τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη» δεν έχει έρεισμα στην πραγματικότητα. Και μόνο τα δικά μου βιβλία και δημοσιεύματα για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη επαρκούν να τη διαψεύσουν.

Σημειώνω πρόχειρα τίτλους βιβλίων μου: Φιλοσοφία του Πλάτωνος (εκδ. Ακαδημίας Αθηνών), Πολιτική Φιλοσοφία του Πλάτωνος, Φιλοσοφία της Ιστορίας κατά Πλάτωνα, Η πολιτειολογία του Πλάτωνος, La philosophie politique de Platon, Περί προαιρέσεως κατ’ Αριστοτέλη, Η αριστοτέλεια κριτική της θεωρίας των ιδεών, Aristote sur la famille et la justice. Υπάρχουν επίσης δημοσιεύματά μου σε περιοδικά για τον Πλάτωνα και για τον Αριστοτέλη στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Υπάρχουν επίσης και άλλων συγγραφέων συγχρόνων μου βιβλία, ή και άρθρα, για τους δύο μεγάλους φιλοσόφους. Επισημαίνω ιδιαίτερα το έξοχο βιβλίο του Κ. Γεωργούλη «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης» και τα συνολικά τριών χιλιάδων πεντακοσίων ενενήντα τεσσάρων σελίδων εξαίρετα επίσης βιβλία του Κ. Αθανασάτου για τον Πλάτωνα: «Πλάτων και Σοφιστική Ρητορική», «Πλάτων ειρωνικός και σατιρικός φιλόσοφος», Πλάτωνος «Μενέξενος», 2 τόμοι, Πλάτωνος «Νόμοι και Επινομίς», 2 τόμοι. Και υπήρξαν πριν και άλλων έργα για τον Πλάτωνα, προπάντων και ιδιαίτερα του κορυφαίου της γενεάς του φιλοσόφου Ιωάννου Θεοδωρακόπουλου.

Ελπίζω να μην αγνοούν είτε περιφρονούν την πλουσιώτατη και αξιότατη αυτή βιβλιογραφία για τον Πλάτωνα και για τον Αριστοτέλη, ή και για τον Καποδίστρια, όσοι έχουν την τιμή να διδάσκουν σε ελληνικά πανεπιστήμια ή και λύκεια Φιλοσοφία είτε Ιστορία.

Κ. Ι. Δεσποτοπουλος / Ακαδημαϊκός, πρώην υπουργός Παιδείας

Εκπομπές τζόγου

Κύριε διευθυντά

 

Ο κ. Παντ. Μπουκάλας στο άρθρο του «Τηλεοπτική πυραμίδα» («Καθημερινή», 17.07.2014) μας αποκαλύπτει τη «συγκινητική» απόφαση της κυβέρνησης να ασκήσει (δήθεν) κοινωνική πολιτική, «επιτρέποντας τη μετάδοση εκπομπών τζόγου από τα κανάλια». Παρά το ότι τον Μάιο του 2013 η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) είχε γνωματεύσει ότι τα υποτιθέμενα παιχνίδια γνώσεων και αθώας τέρψης είναι απλώς τυχερά, επομένως απαγορεύονται στην τηλεόραση. Επ’ αυτού οι ακόλουθες σκέψεις:

Εν πρώτοις, να πούμε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αρμόδια να ασκήσει αυτού του είδους την «κοινωνική» πολιτική, τη στιγμή μάλιστα που η ΕΕΕΠ είχε αποφανθεί διαφορετικά. Η κυβέρνηση, παρ’ όλα αυτά, επιτρέποντας τον τζόγο από την τηλεόραση, παραβιάζει τη συνταγματική διαταγή του άρθρ. 15 παρ. 2, η οποία εξουσιοδοτεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) -και όχι την κυβέρνηση ή κάποιον υπουργό- να ασκεί τον έλεγχο στην τηλεόραση και να αποφαίνεται επί των εκάστοτε αναφυόμενων ζητημάτων (τήρηση αντικειμενικότητας και ποιότητας κ.λπ.).

Η πλήρης, ακριβής και έγκαιρη μετάδοση των σημαντικότερων γεγονότων της επικαιρότητας (αντικειμενικότητα) δεν μπορεί να οδηγήσει στη σκέψη ότι σε αυτά τα γεγονότα περιλαμβάνονται και εκπομπές τζόγου, οι οποίες δεν συνιστούν ανακοινώσιμο είδος, δεδομένου ότι δεν έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό ή την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας (Σύνταγμα άρθρ. 15 παρ. 2). Οι εν λόγω εκπομπές, όπως άλλωστε και εκπομπές αστρολογίας, τουρκικές σειρές ή τύπου ριάλιτι προγράμματα, πόρρω απέχουν από το να συντελούν στην ευδοκίμηση της αντικειμενικότητας, ως στοιχείου που προκαθορίζει το πλαίσιο των επιτρεπτών εκπομπών.

Επιπλέον, εκπομπές του είδους αυτού (τζόγου) απαιτούν προηγούμενη γνωμοδότηση του ΕΣΡ, το οποίο, ως ανεξάρτητη αρχή, έχει τη σχετική δικαιοδοσία. Και βεβαίως δεν μπορούμε, ενόψει τέτοιων εκπομπών, να κάνουμε λόγο ούτε για ευδοκίμηση της κοινωνικής αποστολής της τηλεόρασης, υποκύπτοντας στον πειρασμό να αφήνουμε τα πράγματα ανεξέλεγκτα, χωρίς τον εκ του Συντάγματος έλεγχο. Διαφορετικά, η τηλεόραση σηματοδοτεί το τέλος της αθωότητας, εξαιτίας ετερόκλητων θεμάτων, με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του ανθρώπου-τηλεθεατή, ο οποίος δεν μπορεί να μετατρέπεται σε «υποχείριο» του μέσου, εφόσον αυτό δεν αναπαράγει με πιστότητα τη διαλεκτική των πραγμάτων.

Νικος Ανδρουτσοπουλος / Αθήνα

 

Εμμονές

Κύριε διευθυντά

Φαίνεται ότι οι εμμονές σε πεπλανημένες αντιλήψεις για ιστορικά γεγονότα δεν εξαλείφονται εύκολα και ευκαίρως ακαίρως ξεπροβάλλουν απλώς για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ετσι και ο επιστολογράφος σας στο φύλλο της 11ης Ιουλίου 2014 για να ενισχύσει τάχατες τις απόψεις του παραθέτει και μία απόλυτα ανιστόρητη αναφορά στον Λουκά Νοταρά. Πού ευρήκε γραμμένο ότι τα δύο παιδιά του Νοταρά είχαν αιχμαλωτισθεί και οτι άνοιξε τις κασέλες με τον θησαυρό για να τα ελευθερώσει; Ή ότι ο Μωάμεθ ο Πορθητής είπε: σήμερα τα παιδιά σου θα ήσαν ελεύθερα;

Ολην αυτήν την ιστορία για κρυμμένους θησαυρούς που εφύλασσε ο Λουκάς Νοταράς και τους προσέφερε στον Μωάμεθ τον Β΄ βασίζεται στο Μεγάλο Χρονικό το οποίον αποδίδεται μεν στον Γεώργιον Σφραντζή, αλλά είναι ένα πλαστό κείμενο που εδημιουργήθη ένα αιώνα μετά την άλωση, η δε πλαστογράφηση αποδίδεται στον γνωστό Μητροπολίτη Μονεμβασίας Μακάριο Μελισσουργό – Μελισσηνό (1569 – 1572, +1585).

Ενα κείμενο πλήρες εμπαθείας και ανιστόρητο, εν αντιθέσει προς το γνήσιο έργο του Γεωργίου Σφραντζή, το Μικρό Χρονικό, στο οποίον δεν αναφέρεται τίποτε από όσα παραθέτει ο επιστολογράφος σας.

Οπως τίποτε δεν αναφέρουν και οι άλλοι τρεις ιστορικοί της αλώσεως, ο Δούκας, ο Μιχαήλ Κριτόβουλος, ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης.

Οι οποίοι μας δίδουν την πραγματική εικόνα του Λουκά Νοταρά. Πρωτοστατούσε ο μεγαδούξ Νοταράς μαζί με τον Κωνσταντίνο τον Παλαιολόγο στην οργάνωσι της αμύνης της Πόλεως. Ο ίδιος ηγείτο σώματος 500 ανδρών και εσυνέχιζε να μάχεται ακόμη και μετά την είσοδο των Τούρκων στην Πόλη. Ο κατακτητής ήθελε να τον ορίσει κυβερνήτη της Κωνσταντινουπόλεως, όπως και να χρησιμοποιήσει και άλλους βυζαντινούς άρχοντες. Αλλά τα ηδυπαθή ένστικτα του Σουλτάνου, ο οποίος επεθύμησε τον ευειδή γιο του Λουκά Νοταρά, προσέκρουσαν στην αταλάντευτη άρνηση πατέρα και γιου. Ετσι πατέρας και γιος και ο γαμβρός του Λουκά Νοταρά Καντακουζηνός οδηγήθηκαν στο μαρτύριον. Ο Λουκάς Νοταράς απέβη ο πρώτος Νεομάρτυρας.

Καλόν είναι λοιπόν πριν βουτήξουμε την πένα μας στο μελάνι και πριν πατήσουμε τα πλήκτρα του υπολογιστού μας να συλλογιζόμαστε γιατί γράφουμε.

Παναγιωτης Γ. Νικολοπουλος – Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι γιατροί της Αεροπορίας

Κύριε διευθυντά

Προσφάτως χρειάστηκε να νοσηλευτώ στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα, όπου και χειρουργήθηκα με επιτυχία από τον χειρουργό γιατρό Αντ/ρχο Κωνσταντίνο Α. Παπαδημητρόπουλο και την ιατρική του ομάδα. Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον γιατρό και την ομάδα του καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό του 251 Γ.Ν. Αεροπορίας και να τους συγχαρώ για την επιστημονική τους κατάρτιση και τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου.

Ενιωσα όχι ασθενής σε ένα απρόσωπο νοσοκομείο, αλλά σε ένα οικείο περιβάλλον να με φροντίζουν δικοί μου άνθρωποι. Συνήθως η στήλη της εφημερίδος σας φιλοξενεί παράπονα, κρίσεις και επικρίσεις αναγνωστών για τα κακώς κείμενα για πρόσωπα και πράγματα στον κλάδο των ιατρών. Υπάρχουν όμως –θέλω να πιστεύω στη συντριπτική τους πλειονότητα– και οι γιατροί που επιτελούν το έργο τους με ευσυνειδησία και αγάπη για τον πάσχοντα ασθενή. Αυτό με κάνει να αισιοδοξώ γιατί υπάρχει και η άλλη πλευρά στην Ελλάδα της κρίσης και να συγχαρώ τον χειρουργό γιατρό Κωνσταντίνο Α. Παπαδημητρόπουλο και την ιατρική του ομάδα, που τιμούν το λειτούργημά τους και τις Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδος μας.

Κων/νοσς Γιαννουτσος / Αταλάντη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή