Εγκλημα χωρίς τιμωρία

Περί συνωμοσιολογίας

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα να καταθέσω μερικές παρατηρήσεις σχετικά με την έρευνα περί συνωμοσιολογούντων Ελλήνων, στην οποία αναφέρθηκε η έγκριτη εφημερίδα σας, με ειδησεογραφικό άρθρο την Παρασκευή 18/7, καθώς και το περασμένο Σαββατοκύριακο, με ξεχωριστά σχόλια των διακεκριμένων συνεργατών σας κ. Στ. Κασσιμάτη και Αγγ. Στάγκου.

1ον. Είναι γνωστό και στους μη ειδικούς ότι ένα στατιστικό στοιχείο προσφέρεται για εξαγωγή συμπεράσματος μόνον εφόσον συγκριθεί με κάποιο άλλο αντίστοιχο. Ετσι, για παράδειγμα, επειδή διαβάζω τακτικά μόνο την «Καθημερινή», θα ήταν αντιεπιστημονικό να είχα σημειώσει πιο πάνω «η εφημερίδα σας αναφέρθηκε με έμφαση (στο θέμα)», και γι’ αυτό σημειώνω απλά «αναφέρθηκε (στο θέμα)», αφού αγνοώ πλήρως τι έκταση του έδωσαν οι άλλες εφημερίδες και δεν μου επιτρέπεται επομένως, ελλείψει συγκριτικών στοιχείων, να εξάγω ένα τέτοιο συμπέρασμα. Στην προκείμενη περίπτωση, προκειμένου να εξαχθεί ως συμπέρασμα ότι οι Ελληνες πάσχουμε ιδιαιτέρως από το είδος αυτό φαντασιώσεων, θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί μια παρόμοια έρευνα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή και γενικότερα της Δύσεως. Τότε μόνο θα μπορούσε κανείς να προβάλει ότι πρόκειται περί ψυχώσεως από την οποία πάσχουμε μόνον εμείς σε ολόκληρη την Ευρώπη ή και την Οικουμένη.

2ον. Ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι οι περισσότερες από τις φαντασιώσεις που αναφέρθηκαν τις τελευταίες μέρες στην έγκριτη εφημερίδα σας (απόκρυψη του φαρμάκου κατά του καρκίνου, ψεύτικη προσσελήνωση, δίδυμοι πύργοι, ψεκασμοί) γεννήθηκαν εκτός Ελλάδος και μεταφυτεύτηκαν έπειτα και σε μας. Ρίξτε μια ματιά στο Διαδίκτυο και θα εκπλαγείτε από τον αριθμό και την επισκεψιμότητα ασχολουμένων εδώ και δεκαετίες αποκλειστικά με τέτοια θέματα ιστοτόπων.

3ον. Αν πράγματι πιστεύει το 61% των συμπατριωτών μας ότι ο πρ. πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης είναι εβραϊκής καταγωγής, τότε είμαστε ο λιγότερο ή ένας από τους λιγότερο αντισημίτες λαούς ολόκληρης της Δύσεως, αφού τούτο δεν μας εμπόδισε να του αναθέσουμε, και μάλιστα δυο φορές, τη διακυβέρνηση της χώρας. Oσο ξέρω, με μοναδική εξαίρεση τον πρ. Γάλλο πρόεδρο κ. Σαρκοζί, σε καμία χώρα της Δύσεως –συμπεριλαμβανόμενων των ΗΠΑ–, δεν διετέλεσε πρόεδρος της κυβέρνησης κάποιος που είτε ήταν, είτε θεωρείτο ότι ήταν, εβραϊκής καταγωγής. Σε ολόκληρη την Ιστορία της Ευρώπης, θυμάμαι μόνο δύο περιπτώσεις: προπολεμικά τον Γάλλο σοσιαλιστή Léon Blum, και στον 19ο αιώνα, στην Αγγλία, τον Ντισραέλι.

Ιωαννης-Ανδρεας Γ. Βλαχος – Συγγραφέας

Συνωμοσίες και δοξασίες

Κύριε διευθυντά

Το άρθρο του κ. Αγγέλου Στάγκου στην «Καθημερινή» της Κυριακής 20 Ιουλίου 2014 ασχολείται με μία μελέτη που παρουσίασαν τρεις Ελληνες ερευνητές σε επιστημονικό συνέδριο στο Βερολίνο και τα ευρήματά της δημοσίευσε η «Καθημερινή», και έχει ως βασικό θέμα την έκταση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα. Η σχετική πρωτοτυπία αυτής της έρευνας είναι ότι συνδέει τον αντισημιτισμό με την κλίση του μέσου Ελληνα προς την καχυποψία και τη διαπίστωση να ασπάζεται θεωρίες συνωμοσίας.

Πώς προκύπτει το συμπέρασμα ότι το 70% είναι αντισημίτες με το γεγονός ότι ο κ. Κώστας Σημίτης κέρδισε τις εκλογές ενώ το 61% είναι ακράδαντα πεπεισμένοι ότι ο Κώστας Σημίτης είναι εβραϊκής καταγωγής, σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών.

Το ερώτημα είναι ποια είναι η λογική του παραπάνω συμπεράσματος.

Ε. Γεωργιου – Κηφισιά

Το τέμενος

Κύριε διευθυντά

Οπως γνωρίζετε το ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 2399/2014 απόφασή του (κατά πλειοψηφία) επιτρέπει την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό, κοντά στο κέντρο της Αθήνας και την Ακρόπολη.

Στον ψηφισθέντα νόμο 3512/2006 πουθενά δεν αναφέρεται ποια κατηγορία ή θρησκεία μουσουλμάνων θα έχει την πρόσβαση στο τέμενος, οι σιίτες ή σουνίτες ή και άλλες συνιστώσες του Ισλάμ;

Στο λεκανοπέδιο Αττικής υπάρχει πληθώρα αλλοδαπών κανονικών ή παρανόμων που ασπάζονται διάφορα ισλαμικά πιστεύω και δοξασίες μετά μανίας και πάθους. Οι μεταξύ τους σχέσεις είναι πάρα πολύ άσχημες για τους μετριοπαθείς, για δε τους φανατικούς υπάρχουν μεταξύ τους άκρως εξτρεμιστικές καταστάσεις.

Ας αναλογιστεί η κυβέρνηση, αν έλθουν σε ρήξη μεταξύ τους με αιτία το τέμενος ποιοι θα έχουν την πρωτοκαθεδρία σε αυτό, ποιος θα τους επιβάλει την έννομη τάξη; Η Ελληνική Αστυνομία θα επέμβει, για να επιβάλει την τάξη ανάμεσα στους μουσουλμάνους; Δεν λέγω για μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά για μια μεταξύ τους σύρραξη.

Σύμφωνα με τη θεωρία του χάους και των καταστροφών, πιθανόν τότε να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες χαοτικές καταστάσεις μη αναστρέψιμες, από ένα τυχαίο γεγονός, το οποίο μπορεί να είναι και προβοκάτσια από ομάδες εκτός του δημοκρατικού τόξου, για να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Δεν είναι καλό επί κυβερνήσεως Σαμαρά ή και επί άλλης να δημιουργηθούν στο εγγύς ή το απώτερο μέλλον δυσάρεστες καταστάσεις με αφορμή το τέμενος.

Ολοι θα τα ρίχνουν στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και θα λέγουν: «Ας πρόσεχε!».

Ι.Θ. Χαϊνης – Ομ. καθηγ. Ε.Μ. Πολυτεχνείου

Πύργος και δικαστήρια Πειραιά

Κύριε διευθυντά

Στο κέντρο του Πειραιά υπάρχουν δύο μισοτελειωμένα κτίρια της επταετίας, που ίσως γι’ αυτή την αιτία, σαν στοιχειωμένα παραμένουν αχρησιμοποίητα για σαράντα χρόνια τώρα! Το πρώτο της Ραλλείου Σχολής βρίσκεται ευτυχώς σε καλό δρόμο μετά την ορθή απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά να μεταστεγαστούν σε αυτό τα δικαστήρια αντί να μεταφερθούν στο πρώην εργοστάσιο του «Κεράνη» στον γειτονικό δήμο του Ρέντη! Ετσι και η επιθυμία των Πειραιωτών για την παραμονή των δικαστηρίων στην πόλη τους ικανοποιείται και η Ράλλειος από γιαπί μεταμορφώνεται σε στολίδι του Πειραιά. Με το άλλο κτίριο όμως, που δεσπόζει στο μεγάλο λιμάνι και σ’ όλο τον Πειραιά, τον πύργο τι μέλλει γενέσθαι; Θα περιμένουμε πότε θα καταρρεύσει; Εχουν περάσει τέσσερεις δεκαετίες από την ανέγερσή του και ψευτοχρησιμοποιείται μονάχα το ισόγειό του. Δεν θα μπορούσε, μετά την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών, με έξοδα του δήμου ή του Δημοσίου ή ιδιώτη με την παραχώρηση μέρους της κυριότητάς του να χρησιμοποιηθεί από το δήμο ή το Δημόσιο ή και να πουληθεί ακόμη; Ευελπιστούμε πως ο νέος δήμαρχος κ. Ι. Μώραλης, επιτυχημένος επιχειρηματίας στον ιδιωτικό του βίο, θα μπορέσει να δώσει ένα καλό «επιχειρηματικό» τέλος σ’ αυτή τη μακροχρόνια παράλογη εκκρεμότητα.

Φριξος Δημου – Πλοίαρχος Ε.Ν.

Ποδήλατα

Κύριε διευθυντά

Διάβασα το άρθρο σας σχετικά με το σύστημα ενοικιαζόμενων ποδηλάτων σε διάφορους δήμους της Ελλάδας, καθώς και το σχόλιο ότι «…παρά το γεγονός ότι όπου έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχουν την προσδοκώμενη ανταπόκριση». Ζώντας σε μια πόλη όπου το σύστημα λειτουργεί καλά και έχει τεράστια ανταπόκριση, μπορώ άνετα να παραθέσω τους λόγους που μέχρι στιγμής εδώ το σύστημα υπερτερεί: 1) Είναι πολύ εύκολο να ενοικιάσει κάποιος ποδήλατο: αρκεί μια πιστωτική κάρτα και πέντε λεπτά χρόνου σε ένα μηχάνημα, 2) οι σταθμοί των ποδηλάτων βρίσκονται παντού, ανά 300 μ. τουλάχιστον. Δεν νομίζω λοιπόν ότι είναι θέμα κουλτούρας, είναι κατά το πόσο είναι χρηστικό το σύστημα ή όχι.

Τηλεμαχος Αργυριου – Λονδίνο 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή