ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Τελωνεία

Το έργον του κ. Αναστάσιου

Κύριε διευθυντά
Πριν από 23 έτη, τον Ιούλιο 1991 μια ασκητική μορφή, ο τότε Επίσκοπος Ανδρούσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), αφικνείται στα Τίρανα, με δύο συνοδούς, ως Πατριαρχικός Εξαρχος. Επειτα από ένα έτος ιεραποστολικής προσπάθειας ο κ. Αναστάσιος εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραίου και πάσης Αλβανίας και αποδύεται σε αγώνα ανασύστασης και ανασυγκρότησης της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Με ελάχιστους συνεργάτες, με ανύπαρκτους πόρους, με αλλεπάλληλα εμπόδια που ορθώνονταν αιφνιδίως, στην πορεία του, με καχυποψία, σφοδρές αντιδράσεις και επιθετικότητα από την αλβανική πλευρά, με αδιαφορία, και δυστυχώς, κάποτε, υπόγειο πόλεμο απο ελληνικά ή και ελληνογενή κέντρα, ο κ. Αναστάσιος επιτέλεσε με πίστη το βαρύμοχθο έργο που ανέλαβε. Ομως, θα ήταν άδικο, εάν δεν εξήρα στο σημείο αυτό, την συμβολή του ελληνικού Τύπου ο οποίος στάθηκε στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου και προσέφερε πολύτιμες, θεωρώ, υπηρεσίες στον «ζητιάνο» της Οθροδοξίας αναγνωρίζοντάς τον ως ταγό και ως ακέραια, δυναμική, ενωτική, και δημιουργική προσωπικότητα.

Με υπερανάλωση των σωματοψυχικών δυνάμεων, με σύνδρομους κινδύνους στο πεδίο σωματικής υγείας ο κ. Αναστάσιος συνεχιζει, με προσήκουσα ευψυχία, άκαμπτος και γαλήνιος να εργάζεται για την Εκκλησία και τον Ανθρωπο. Ηδη, έχει αναδιοργανώσει 460 ορθόδοξες ενορίες.

Οποιος έχει, πρόσφατα, επισκεφθεί την Αλβανία ψηλαφεί το πολυσήμαντο έργο του κ. Αναστασίου, που εκτείνεται σε πλείστους τομείς, Γιγαντιαίο είναι το οικοδμικό έργο του που ανέρχεται σε τετρακόσια σαράντα κτήρια (150 νέοι ιεροί ναοί, 60 αναστηλωθέντες ναοί, μοναστήρια, πολιτιστικά μνημεία, 160 επισκευασθέντες ναοί, 70 κτήρια για νηπιαγωγεία, σχολεία, νεανικά κέντα, κέντρα υγείας, ξενώνες, εργαστήρια, συσσίτια για τους μη έχοντες). Την 1η Ιουνίου 2014, έγιναν τα εγκαίνια του περικαλλούς Καθεδρικού ναού στα Τίρανα με την συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, πλείστων προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και του Αλβανού Πρωθυπουργού. Σημαντικότατη είναι η συμβολή του κ. Αναστασίου και στον τομέα της υγείας. Στα 12 χρόνια λειτουργίας του Ιατρικού Διαγνωστικού Κέντρου «Ευαγγελισμός», με 23 ειδικότητες, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από ενάμισυ εκατομμύριο επσκέψεις και περίπου τρία εκατομμύρια εξετάσεις. Ακόμη, έχει ιδρύσει 4 κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα προσφέρει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε πόλεις και χωριά. Από το 2011 λειτουργεί στα Τίρανα το Οφθαλμολογικό και Ωτοριναλαρρυγολογικό Κέντρο με τον πλεον σύγχρονο ιατρικό τεχνολογικό εξοπλισμό.

Η έκφραση απεριόριστης Αγάπης και σεβασμού του κ. Αναστασίου προς τον Ανθρωπο δεν επιτρέπει να ερωτάται ο προσερχόμενος στο Διαγνωστικό Κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας εάν, επί παραδείγματι, είναι χριστιανός ή μουσουλμάνος, άθεος ή αγνωστικιστής. Ολοι εξυπηρετούνται χωρίς διακρίσεις.

Συστηματική και σημαντική είναι η συμβολή του Αρχιεπισκόπου στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της οικολογίας, του πολιτισμού, των εκδόσεων θεολογικων βιβλίων. Ο ίδιος έχει μερινήσει με διακριτικήτα και ευαισθησία για ανθρωπιστική βοήθεια σε χιλιάδες πρόσφυγες, για κατασκευή υδραγωγείων, διάνοιξη δρομων, διαπαιδαγώγηση των παιδιών, για παροχή βοήθειας σε σχολεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, φυλακισμένους, για ίδρυση και λειτουργία κατασκηνώσεων.

Από το 2010 λειτουργεί στα Τίρανα το Πανεπιστήμιο «Λόγος». Προς το παρόν, με δύο κατευθύνσεις: Οικονομικό επιστημονικό – (3 τμήματα) και Εφηρμοσμένων Επιστημών (2 τμήματα).

Στις 14 Δεκεμβρίου 1993, ο τότε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, κατά την υποδοχή του τελευταίου ως Αντεπιστέλλοντος Μέλους της υπογράμμιζε: «Πρόσφατα, έχετε αναλάβει δυσχερέστατη αποστολή: την ανασυγκρότηση του οθροδόξου Χριστιανικού βίου σε χώρα γειτονική της Ελλάδος. Ενθαρρύνεσθε από την παράδοση και το όραμα της ειρηνικής σ’ αυτήν συνυπάρξεως των θρησκευτικών κοινοτήτων». Αναφερομενος ο κ. Κ. Δεσποτόπουλος στην προσφορά του κ. Αναστασίου προς τους Ελληνες φοιτητές δεν του διέφυγε να υπενθυμίσει: «Συμπαρασταθήκατε με ζήλον την ελληνικη νεολαία. Επιδοθήκατε σε ηθοπλαστική της εργασία με άκρα επιμέλεια. Και δεν ολιγωρήσατε, όταν η πρωτοπορία των φοιτητών κινδύνευε στον ωραίο αγώνα της για την επαναφορά της χώρας στην δημοκρατία και στη νομοκρατία».

Αργότερα, η Ακαδημία Αθηνών πρότεινε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας ως υποψήφιο για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, ενώ το 2006 τον εξέλεξε Επίτιμο Μέλος της και το όνομά του προσετέθη στον πίνακα των ακόλουθων εννεά μέχρι τότε εκλεγέντων, από της ιδρύσεώς της, Επιτίμων Μελών Γεώργιος Παπανικολάου, ευρέτης της μεθόδου πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου, Δημήτριος Μητρόπουλος, συνθέτης, πιανίστας, αρχιμουσικός, Ντουάϊτ Αϊζενχάουερ, πρόεδρος των ΗΠΑ, Βαλερύ Ζισκάρ ντ’ Εσταίν και Ζακ Σιράκ, πρόεδροι της Γαλλικης Δημοκρατίας, Βαρθολομαίος Α΄, Οικουμενικός Πατριάρχης, Ρίχαρντ φον Βάϊτσεκερ, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και κατόπιν της Ενωμένης Γερμανίας, Κωνσταντίνος Καραμανής και Κωνσαντίνος Στεφανόπουλος, Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2013, Επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας, εξελέγη και ο κ. Μίκης Θεοδωράκης.

Ιωαννης Ν. Σκαρεντζος – Αθήνα

Γιατί Greece και όχι Hellas;

Κύριε διευθυντά
Νομίζω ότι δεν υπάρχει Ελληνας και Ελληνίδα, όπου Γης, που να του αρέσει η διεθνής ονομασία της χώρας μας, Greece. Αυτό το όνομα προέκυψε, ασφαλώς, από τότε που ονόμαζαν τον Ελληνα Γραικό. Με αυτή την ονομασία ήμασταν γνωστοί τότε στους δυτικούς, και κατά την περίοδο της τουρκικής σκλαβιάς και μετά την απελευθέρωσή μας. Αυτή η ονομασία θεωρώ ότι είναι υποτιμητική για τον Ελληνα. Και γιατί στο κάτω κάτω να μη διεκδικήσουμε τη σωστή ονομασία: Hellas; Είναι υποχρέωση όλων μας να κάνουμε μια προσπάθεια να το αλλάξουμε και να λεγόμαστε Ελληνες και η διεθνής ονομασία να μετατραπεί σε Hellas.  Εκείνος, βέβαια, που θα κινήσει το θέμα και θα το θέσει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό.

Αθανασιος Τεμπελης

Επίταξη

Κύριε διευθυντά
Η ειδοποίηση των προς επίταξη προσώπων, με ατομικές προσκλήσεις, είναι χρονοβόρα, απαρχαιωμένη και αναποτελεσματική. Η επίταξη, μετά από την τροποποίηση ή αλλαγή του ισχύοντος νόμου φυσικά, θα επιβάλλεται με γενική εξαγγελία από ΜΜΕ ή και με τοιχοκόλληση στους τόπους εργασίας και τα σωματεία των επιταγμένων καθώς και στα δημαρχεία και στα αστυνομικά τμήματα. Είναι απαράδεκτο οι σοβαρές καταστάσεις, που απαιτείται η επιβολή επίταξης, η αστυνομία να απασχολείται με την επίδοση ή θυροκόλληση των ειδοποιητηρίων!              

Φριξος Δημου – Πλοίαρχος Ε.Ν.