Κύπρος, το ανεκπλήρωτο χρέος της Πολιτείας

Κύπρος, το ανεκπλήρωτο χρέος της Πολιτείας

Κύριε διευθυντά

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014. Με πρωτοβουλία και με την ευγενική μέριμνα και φροντίδα του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΑΑΣ, αναπέμφθηκε στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων στα πεδία της μάχης αξιωματικών και οπλιτών την περίοδο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Κύπρο.

Πέρασαν σαράντα χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 20ής Ιουλίου 1974, κατά την οποία η Τουρκία, αφού παραβίασε τους διεθνείς κανόνες δικαίου και τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, εισέβαλε στην Κύπρο, κατέλαβε το 38% του εδάφους της, εγκατέστησε κατοχικό στρατό στο βόρειο τμήμα της, ανακήρυξε το ψευδοκράτος και δημιούργησε ένα καθεστώς παρανομίας, που συνεχίζει μέχρι σήμερα. Αυτή η ημερομηνία δεν λησμονείται. Μένει χαραγμένη στη μνήμη μας και μας γεμίζει λύπη.

Συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια και όμως το μεγαλύτερο ηθικό τίμημα της τραγωδίας της Κύπρου συνεχίζει να πληρώνεται, μέχρι σήμερα, και μάλιστα με μεγάλο κόστος, από την κοινωνική τάξη των Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι στιγματίστηκαν ανεπανόρθωτα και δυσφημίστηκαν αδικαιολόγητα. Γιατί άραγε! Οι Ελληνες αξιωματικοί και οπλίτες το 1974 στην Κύπρο βάδισαν με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση την οδό της αυτοθυσίας, πολέμησαν ηρωικά σε έναν άνισο, απελπισμένο και επικό αγώνα και ένας μεγάλος αριθμός πότισε με το αίμα του την κυπριακή γη. Ολοι αυτοί πήγαν εκεί που τους έστειλε η πατρίδα και πολέμησαν, θυσιάστηκαν, εκτέλεσαν ευδόκιμα το καθήκον τους και τήρησαν τον στρατιωτικό τους όρκο.

Η Πολιτεία, μέχρι σήμερα, παρότι η περίοδος 20 Ιουλίου – 20 Αυγούστου 1974 αναγνωρίστηκε ως «πολεμική, με όλες τις ευεργετικές συνέπειες και τις κείμενες διατάξεις» (άρθρο 21 νόμου 2641/1998 – ΦΕΚ 211Α΄), δεν εξεπλήρωσε το χρέος της και δεν έχει τιμήσει την πολεμική δράση και την αρετή επί του πεδίου της μάχης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι οι αξιωματικοί οι οποίοι με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους έγραψαν ανεπανάληπτες σελίδες δόξας για τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας.

Τι κι αν έχουν εκδοθεί και δημοσιευτεί διατάγματα, μέχρι σήμερα όλες οι προσπάθειες και ενέργειες σταματούν πάνω σε διαδοχικά φράγματα γραφειοκρατικών διαδικασιών – απαιτήσεων, που έχει στήσει όλα αυτά τα χρόνια το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Εδώ και σαράντα χρόνια ζητούνται αναφορές, εκθέσεις και δικαιολογητικά προκειμένου να απονεμηθεί σε αυτούς που έλαβαν μέρος το τυπικό αναμνηστικό μετάλλιο των «επιχειρήσεων Κύπρου» (Π.Δ. 9/2001 – ΦΕΚ 8Α΄). Η Πολιτεία δεν αποφάσισε να εξετάσει, να εκτιμήσει και να βραβεύσει ή να απορρίψει τις πράξεις, τις ενέργειες και τις δραστηριότητες των μονίμων στελεχών, που περιγράφονται στις πολεμικές εκθέσεις και στις προτάσεις απονομής ηθικών αμοιβών των μονάδων, συγκροτημάτων και σχηματισμών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στην Κύπρο.

Οι Ελληνες αξιωματικοί βίωσαν τις επιχειρήσεις «Αττίλας» βίαια, οδυνηρά, ανεξίτηλα και κατέβαλαν σημαντικό φόρο αίματος και ακόμη, σαράντα χρόνια σήμερα, επιζητούν την ηθική αναγνώριση της προσφοράς τους. Απλό, εύλογο και δίκαιο το αίτημά τους, αλλά με ανεκτίμητη ηθική, εθνική και κοινωνική αξία. Η φωνή τους δεν έπαυσε να πάλλεται από συγκίνηση και να δονείται από το πάθος της αναγνώρισης.

Σήμερα, παραμένουμε σιωπηλοί μάρτυρες του στοχασμού «ό,τι δεν κατάφερε η εισβολή το πέτυχε η λήθη των αρμοδίων» και επαναλαμβάνουμε τα λόγια του ποιητή «ο νεκροί πεθαίνουν όταν τους λησμονούμε».

Νικολαος Ζαρκαδας – Υποστράτηγος ε.α.

Oι ισλαμικές συγκρούσεις μάς αφορούν

Κύριε διευθυντά

Την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Hereford της Βεστφαλίας στη Γερμανία ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε φανατικούς μουσουλμάνους Σαλαφιστές και Κούρδους, μέλη της θρησκευτικής κοινότητας των μη μουσουλμάνων Γιαζίντις. Τα επεισόδια πήραν έκταση με τραυματισμούς και συλλήψεις πολλών μεταναστών. Ανάμεσά τους και Τσετσένοι ακραίοι Σαλαφιστές, οπαδοί της τζιχάντ. Αξαφνα η Ευρώπη ξύπνησε στη συνειδητοποίηση πως οι συγκρούσεις ανάμεσα σε φανατικές θρησκευτικές ομάδες στη Μέση Ανατολή άρχισαν να ακουμπούν τις γειτονιές των σχετικά «κοσμικών» κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πλημμυρίδα μουσουλμάνων μεταναστών που γίνονται πολίτες της Ευρώπης, δίχως όμως να έχουν ενστερνισθεί τον πολιτισμό και τις αντιλήψεις των χωρών που τους έχουν υποδεχθεί, αρχίζει να ξεσπά σαν μια καταιγίδα μίσους και αναστάτωσης. Οι φατριακές αντιπαραθέσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων, οι βαθιές αντιδυτικές και αντιχριστιανικές πεποιθήσεις των Σαλαφιστών φανατικών, που πιστεύουν στην αναπόφευκτη ανατροπή κάθε συστήματος που δεν πιστεύει στις αρχέγονες διδασκαλίες του Προφήτη, αλλά και οι εμμονές των οπαδών της τζιχάντ να βλέπουν παντού εχθρούς και στόχους ανατροπής, έχουν πυροδοτήσει επικίνδυνα εκρηκτικά στα θεμέλια των κοινωνιών της Δύσης.

Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή μάς αφορά πλέον όλους. Δεν είναι δυνατόν να μας γυρίσουν στα σκοτάδια ενός βάρβαρου Μεσαίωνα εκείνοι που έφτασαν στη Δύση σε αναζήτηση οικονομικής επιβίωσης και μιας καλύτερης ζωής. Αντί όμως αυτά να μας απασχολούν και να μας κάνουν να ανατριχιάζουμε από ανησυχία και αγωνία, οι ηγεσίες της Δύσης ανακάλυψαν στη Ρωσία τον καινούργιο επικίνδυνο δυνάστη. Ενας οικονομικός – εμπορικός πόλεμος έχει ξεσπάσει που είναι αδιευκρίνιστο ακόμη μέχρι πού ακριβώς ενδεχομένως θα φθάσει. Αντί να εξετάζουμε το Ισλάμ και τις επικίνδυνες περιπλοκές που αυτό σηματοδοτεί για την Ευρώπη, βλέπουμε στην Ουκρανία δείγματα μιας καινούργιας σειράς εχθροπραξιών. Καταδικάζουμε χωρίς να ξέρουμε. Παίρνουμε θέσεις χωρίς να πολυκαταλαβαίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Υποφέρουμε όλοι, στο οικονομικό επίπεδο, από έναν ακήρυχτο πόλεμο, παραγνωρίζοντας πως Δύση και Ρωσία έχουν κοινά συμφέροντα σε ένα καινούργιο επικίνδυνο μέτωπο. Στη σύγκρουση με τους φανατικούς της τζιχάντ, που πολλαπλασιάζονται και κοντοζυγώνουν.

Κοιτάξτε τη Μέση Ανατολή. Εκεί βρίσκονται οι πραγματικοί κίνδυνοι για τις κοινωνίες μας. Που όπως φαίνεται έχουν ήδη αρχίσει να διαβρώνονται. Καθίστε σε ένα τραπέζι και βρείτε μια λύση για την Ουκρανία. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Ο άλλος γρίφος είναι περίπου άλυτος. Πώς αντιμετωπίζονται οι φανατικοί οπλοφόροι του Προφήτη. Που βρίσκονται ήδη ανάμεσά μας.

Ανδρεας Ανδριανοπουλος – Πρ. υπουργός

Πτώση των δένδρων

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή την πρόσφατη νεροποντή και ανεμοθύελλα στη Θεσσαλονίκη και με την περίπτωση της πτώσης δένδρου πάνω σε περίπτερο και σε ένα όχημα –ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα– θα ήθελα να σας γνωρίσω τα εξής.

Τα δένδρα των δενδροστοιχιών στους κύριους δρόμους αλλά και των πεζοδρομίων  στις πόλεις, δυστυχώς λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που τους προσφέρονται για να αναπτυχθούν όπως π.χ. επιπόλαιο εδαφικό υπόστρωμα, ρύπανση περιβάλλοντος, περιορισμένη περιποίηση και άρδευση, προσβολές από έντομα και μύκητες, βρίσκονται σε «στρες» και είναι εκτεθειμένα σε άμεσες καταστροφές και ανεμορριψίες στις περιπτώσεις που επικρατούν έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα, όταν μάλιστα αυτά είναι υπερήλικα και καταπονημένα. Θα πρότεινα για λόγους πρόληψης υλικών ζημιών αλλά και κινδύνων των κατοίκων από περιπτώσεις ανεμορριψιών και καταπτώσεων δένδρων, οι υπηρεσίες πρασίνου και κηποτεχνίας  των δήμων –υπεύθυνοι άλλωστε ως φορείς για πρόληψη ανάλογων περιστατικών– να εφοδιαστούν με τα ειδικά σύγχρονα όργανα εκτίμησης της υγείας και ευστάθειας των δένδρων της πόλης τους.

Τα όργανα αυτά (Resistographs) είναι μικρής σχετικά δαπάνης για το έργο που προορίζονται, είναι ευκολόχρηστα και βοηθούν στην άμεση διαπίστωση της υγείας των δένδρων (π.χ. αν είναι κουφαλιασμένα, σήψεις των κορμών και κλάδων, προσβεβλημένα κ.λπ.) σε μια διαδικασία που δεν είναι ορατή με οπτική εκτίμηση (φαινότυπος) στα δένδρα, προκειμένου να προλαμβάνονται ανάλογα επικίνδυνα περιστατικά. Aλλωστε ο συστηματικός έλεγχος, η καταγραφή και η τήρηση μητρώου υγείας και ανάπτυξης των δένδρων της πόλης με έλεγχο κατά τακτά διαστήματα από τους ΟΤΑ  συνιστούν αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα για αποφυγή ανάλογων επικίνδυνων περιστατικών όπως τα πρόσφατα περιστατικά στη Θεσσαλονίκη.

Κωστας Κασσιος – Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή