Για τη χρήση του «Ακροπόλ Παλλάς»

Για τη χρήση του «Ακροπόλ Παλλάς»

Εκλογολογία

Κύριε διευθυντά

Eκτιμώντας την ευρύτητα του πνεύματός σας, θέλω να αναφερθώ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία συνιστά μέγιστο επίτευγμα για τη Δημοκρατία, με την προϋπόθεση ότι θα αρθούν όλοι στο ύψος μιας τέτοιας ευθύνης. Αντ’ αυτού, παρακολουθούμε όλοι, αδιαμαρτύρητα, να εξελίσσεται ένα χυδαίο παζάρι κομματικών σκοπιμοτήτων που απέχει πολύ από διαδικασία επιλογής του πρώτου πολίτη της χώρας, ο οποίος, έστω και ψαλιδισμένα, εκπροσωπεί (εκλεγμένος) την Ελλάδα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει και να αναδείξει τον καλύτερο σε μια τέτοια θέση και η συμμετοχή σε αυτήν τη διαδικασία πρέπει να τιμά τους έχοντες την ευθύνη. Υπάρχουν ασφαλώς τέτοιοι Eλληνες, όχι απαραίτητα πρώην ή νυν πολιτικοί. Στην εποχή μας, έχουμε την εξαιρετική τύχη να υπάρχει ένας Eλληνας που θα έκανε όλους μας υπερήφανους αν εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο ύψιστο αξίωμα.

Ο Νίκος Λυγερός.

Δεν θα επιχειρηματολογήσω για την προσωπικότητα του κ. Λυγερού, είναι φανερό ότι συγκεντρώνει ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να επιδείξει η Eλλάδα και μπορείτε να φαντασθείτε τι αντίκτυπο θα είχε και τι σεβασμό θα ενέπνεε η παρουσία του, μέσα και έξω απο την Ελλάδα. Οι βουλευτές που θα επιλέξουν τέτοιον Πρόεδρο θα πρέπει να είναι υπερήφανοι γιατί θα κάνουν τη μεγάλη υπέρβαση και θα δικαιώσουν τον ρόλο τους και την επιλογή των ψηφοφόρων τους, επιλέγοντας τον καλύτερο Ελληνα και όχι τον προτεινόμενο από τον Σαμαρά για να πέσει ή όχι η κυβέρνηση. Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε ίσως ότι μπορούμε να ελπίζουμε στο αυτονόητα σωστό για την Ελλάδα, εκκινώντας από την αποκάθαρση και τον σεβασμό των θεσμών.

Αναγνωρίζω ότι ήδη η ατμόσφαιρα είναι πολύ δηλητηριασμένη για να αντέξει τόσο καθαρό αέρα που θα αναπνέαμε όλοι, αλλά αξίζει να αγωνιστεί κανείς. Oποιο και να είναι το αποτέλεσμα σε αυτόν τον αγώνα, όποιος αγωνιστεί, θα ξέρει ότι περπάτησε στον σωστό δρόμο.

Αντιγονη Γεωργιαδου

Η παρέμβαση Πιρς

Κύριε διευθυντά

Στην «Κ» της 19ης Ιουλίου 2014 δημοσιεύτηκε η είδηση ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τόμας Πιρς απηύθυνε επιτιμητική επιστολή προς την κοσμητεία της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών διότι επέτρεψε στους φοιτητές του να πραγματοποιήσουν συζήτηση σε πανεπιστημιακό χώρο με αντικείμενο το βιβλίο του Δ. Κουφοντίνα. Το θέμα που μας ενδιαφέρει εδώ, δεν είναι το αντικείμενο της συζήτησης που έγινε ούτε οι απόψεις που διατυπώθηκαν. Στις δημοκρατίες δεν διώκονται οι ιδέες αλλά οι έκνομες πράξεις. Η θεωρητική διερεύνηση των προβλημάτων, η ελεύθερη έκφραση γνώμης, η ανταλλαγή απόψεων είναι τα ουσιώδη χαρακτηριστικά της δημοκρατίας. Απαγορευμένες περιοχές για τη σκέψη και την έκφρασή της δεν υπάρχουν. Οι αντίπαλες ιδέες υφίστανται προληπτικό έλεγχο μόνο σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Στην Ελλάδα, όπου στο κοντινό παρελθόν οι ιδέες τιμωρούνταν και με θάνατο, έχει, πιστεύω, εμπεδωθεί σήμερα, στη συνείδηση της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών, η απόλυτη εναντίωση απέναντι σε κάθε σκέψη περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών.

Ο κ. Πιρς έχει φαίνεται αντίθετη άποψη. Ορθωσε το δικό του πνευματικό ανάστημα απέναντι στην ηγεσία του πνευματικού ιδρύματος της χώρας και θεώρησε ότι έχει δικαίωμα να την εγκαλέσει, με την οίηση του επίσημου εκπροσώπου επικυρίαρχης χώρας, διότι δεν συμμορφώθηκε με τη δική του ιδιότυπη περί δημοκρατίας αντίληψη, απαγορεύοντας τη φοιτητική συζήτηση. Ο κ. Πιρς, ως άτομο, έχει δικαίωμα να καταθέτει δημόσια τις προσωπικές του απόψεις, το διάβημά του όμως, με χρήση της πρεσβευτικής του ιδιότητας, δεν έχει αυτό τον χαρακτήρα. Αποτελεί απαράδεκτη επέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της χώρας. Δεν θα περιμέναμε ούτε από τον υπουργό Εξωτερικών ούτε από τον υπουργό Παιδείας κάποια έκφραση διαμαρτυρίας. Θα περιμέναμε όμως τουλάχιστον από τα άλλα πνευματικά ιδρύματα την έντονη αντίδρασή τους απέναντι στο διάβημα του κ. πρέσβη. Το προσβλητικό διάβημα, και με το ύφος μάλιστα στο οποίο είναι διατυπωμένο, στρεφόμενο κατά της ελευθερίας της έκφρασης, αφορά το σύνολο των πανεπιστημίων της χώρας και όλους τους πνευματικούς θεσμούς της, και όχι μόνο το Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η σιωπή δεν είναι ο καταλληλότερος συνήγορος της δημοκρατίας.  

Γιαννης Χαϊνης

Απάντηση της Forthnet

Kύριε διευθυντά

Αναφορικά με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή», στο φύλλο της Τρίτης 26 Αυγούστου, με τίτλο «Τα δικαιώματα του Champions League θα καθορίσουν το μέλλον της Forthnet», θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

Ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου, χρησιμοποιώντας ανυπόστατα στοιχεία και κατασκευάζοντας σενάρια, τα οποία τα αποδίδει σε «παράγοντες της αγοράς», καταλήγει στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι η εταιρεία μας θα «δυσκολευτεί ιδιαίτερα να εκδώσει τις εγγυητικές επιστολές» που απαιτούνται ώστε να προβεί στη διεκδίκηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του UEFA Champions League.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε –και να υπενθυμίσουμε στον συντάκτη του εν λόγω άρθρου– ότι η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης  και των τηλεπικοινωνιών τα τελευταία 20 χρόνια, διαθέτοντας πληθώρα τηλεοπτικών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων αυτών των μεγαλυτέρων αθλητικών διοργανώσεων και κινηματογραφικών εταιρειών παραγωγής, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας, τις οποίες απολαμβάνουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνδρομητές.

Οποιαδήποτε ανυπόστατη εικασία, όπως αυτή του συγκεκριμένου άρθρου, που αυθαίρετα υπονοεί ότι η εταιρεία μας αδυνατεί να προχωρήσει στην έκδοση εγγυητικών επιστολών για τη διεκδίκηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του UEFA Champions League, δυσφημεί βαρύτατα και προκαλεί βλάβη στην εταιρεία μας, τη στιγμή μάλιστα που είναι γνωστό ότι η εταιρεία μας έχει συμμετάσχει και εξακολουθεί να συμμετέχει επιτυχώς σε πληθώρα διαγωνισμών, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τα παραπάνω σενάρια, τα οποία σύμφωνα με τον επίσης αυθαίρετο τίτλο του άρθρου «θα καθορίσουν το μέλλον» της εταιρείας μας, ουδέποτε δεχτήκαμε, ως εταιρεία, οποιαδήποτε σχετική ερώτηση από τον συντάκτη του άρθρου, όπως θα απαιτούσαν οι κανόνες της στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Με την επιφύλαξη των λοιπών δικαιωμάτων μας, παρακαλούμε όπως δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή, ως ελάχιστη αποκατάσταση των εσφαλμένων εντυπώσεων που δημιουργεί το συγκεκριμένο άρθρο στους αναγνώστες της εφημερίδας σας.

Γρηγορης Κατσογιαννης – Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας Forthnet

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή