Για τον Πρόεδρο

Φόροι

Κύριε διευθυντά

Επισημαίνω δύο θέματα που αφορούν τις νέες φορολογικές διαδικασίες που επέβαλε το υπ. Οικονομικών, οι οποίες προκαλούν την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών.

Πρώτον: Η ετήσια υποβολή της δήλωσης εισοδήματος θα γίνεται υποχρεωτικά για όλους τους Eλληνες μέσω του Διαδικτύου.

Δεύτερον: Η ενημέρωση των φορολογουμένων για το ποσά φόρων που υποχρεούνται να καταβάλουν είτε για ακίνητη περιουσία είτε για φόρο εισοδήματος θα γίνεται μόνο μέσω Διαδικτύου με φροντίδα των φορολογουμένων.

Μα καλά, δεν λογαριάζουν ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων που δεν μπορεί, δεν ξέρει, ή δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία γι’ αυτό το μέτρο και ας μην τολμήσουν να επικαλεστούν το κόστος για την αποστολή σημειωμάτων γιατί θα γελοιοποιηθούν περισσότερο. Μα εισπράττουν τόσο τεράστια ποσά από την άγρια φορολόγησή μας, ιδίως των μισθωτών και συνταξιούχων, και δεν μπορούν να στείλουν ένα ειδοποιητήριο;

Είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία π.χ. όπου το Διαδίκτυο είναι περισσότερο διαδεδομένο απ’ ό,τι στην Ελλάδα, οι πολίτες διατηρούν το δικαίωμα επιλογής του τρόπου που θα υποβάλουν τις δηλώσεις των. Ισχύει παράλληλα με τον ηλεκτρονικό τρόπο και η χειρόγραφη συμπλήρωση των εντύπων και αποστολή μέσω των ταχυδρομείων καθώς και η ιδιόχειρη επίδοση στις αρμόδιες εφορίες, όπως γινόταν και σε μας. Γιατί εδώ τώρα μας υποχρεώνουν να τρέχουμε στα «φοροτεχνικά γραφεία» για να υποβάλουμε τη δήλωσή μας, ή να μάθουμε τι ποσό φόρου χρωστάμε; Είναι τελείως τραγελαφικό αυτό. Το κράτος θέλει και πρέπει να εισπράττει φόρους, αλλά αρνείται να στείλει ένα σημείωμα στον φορολογούμενο για να τον πληροφορήσει τι οφείλει. Δηλαδή φρόντισε εσύ φορολογούμενε να μάθεις ποσά μου χρωστάς και έλα να με εξοφλήσεις. Πληροφορούμαι ότι ακόμα και στη γειτονική Αλβανία στέλνονται τέτοια σημειώματα.

Εκτός, αν πίσω από αυτά, καλλιεργείται σκοπίμως από κάποια σαΐνια η ανάδειξη μιας νέας κατηγορίας παρασιτικών επαγγελμάτων που θα μεσολαβούν μεταξύ εφορίας και πολιτών με πρόσθετα κέρδη για αυτούς και νέα επιβάρυνση και ταλαιπωρία για μας.

Δεν καταργούνται τα ταχυδρομεία, επειδή υπάρχουν τα e-mails ούτε η σταθερή τηλεφωνία επειδή υπάρχει η κινητή. Είναι λάθος αντιμετώπιση και πρέπει να αναθεωρηθεί το μέτρο.

Ντινος Δελφος – Απόφοιτος ΑΣΟΕΕ

Επάρκεια και ξένες γλώσσες

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα να απαντήσω στην επιστολή του κ. Νεράντζη, που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» του Σαββάτου 30 Μαΐου, με τον τίτλο «Περί διδασκαλίας ξένων γλωσσών». Οι απόψεις του συναδέλφου εναντίον των «επαρκειούχων» που διδάσκουν στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών είναι άδικες και κυρίως ανιστόρητες. Γνωρίζει ο συνάδελφος κ. Νεράντζης ότι οι Eλληνες που σπούδαζαν την Αγγλική Φιλολογία στην Αγγλία, στο Κέμπριτζ ή στην Οξφόρδη, έπρεπε να πάρουν επάρκεια για να δουλέψουν στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών; Επίσης, επάρκεια παίρναμε μόλις τελειώναμε το τρίτο έτος της Αγγλικής Φιλολογίας στα δικά μας πανεπιστήμια.

Ο νόμος (Α.Ν. 2545/1940) για την ιδιωτική εκπαίδευση είναι πολύ φιλοσοφημένος. Με ελαφρές συμπληρώσεις, ζει περισσότερα από 70 χρόνια. Αυτός ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο κράτος ώστε να μην υπάρχει κανένα αδιέξοδο ή κενό νόμου ως προς τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών. Μια επιτροπή από δημοσίους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αποφασίζει αν κάποιος έχει επαρκή προσόντα για να διδάξει κάποια ξένη γλώσσα, αρκεί να  έχει και απολυτήριο λυκείου.

Ο «πόλεμος» επαρκειούχων και πτυχιούχων είναι παλαιά υπόθεση, χωρίς νικητές και νικημένους, γιατί αφενός είναι πολυσύνθετη υπόθεση και αφετέρου απαραίτητο εργαλείο για την κρατική διοίκηση. Δεν είναι καταστροφικό αν κάποιος σπούδασε φυσικός, χημικός, γιατρός, μηχανικός κ.τ.λ. στη Σερβία, στη Βουλγαρία, στη Ρωσία, στην Ιαπωνία να διδάξει στον ιδιωτικό τομέα τη γλώσσα της χώρας, στην οποία σπούδασε 4-6 χρόνια. Και αυτοί έπαιρναν επάρκεια. 

Στον δημόσιο τομέα έγινε τότε κάτι τελείως διαφορετικό. Στη 10ετία του ’60, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για να ικανοποιήσει τους καθηγητές Θεολογίας, που δεν υπήρχαν θέσεις για διορισμό, τους έστειλε 2-3 μήνες να παρακολουθήσουν μαθήματα αγγλικής γλώσσας στην Ελληνοαμερικανική Eνωση και στη συνέχεια τους διόρισε ως (σαν) καθηγητές ξένων γλωσσών στα εξατάξια γυμνάσια.

Η μη, ουσιαστική, συμμετοχή των Κέντρων Ξένων Γλωσσών στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας έχει δύο βασικούς λόγους. Σχεδιάστηκαν για ενηλίκους υποψηφίους και δεν τόλμησαν να υιοθετήσουν το επίπεδο Γ2 (Προφίσιενσι).

Κύριε διευθυντά, ο ιδιωτικός τομέας, σε ό,τι αφορά τα Κέντρα ξένων Γλωσσών, δεν είναι ανεξέλεγκτος. Ελέγχεται καθημερινά από την «πελατεία» του. Ο δημόσιος τομέας είναι αυτός που πάσχει γενικώς, είναι αναποτελεσματικός και χρεοκόπησε τη χώρα.

Οσον αφορά την αναβάθμιση στο ζήτημα της επάρκειας,  κυρίως στις γλώσσες που βγάζουν τα πανεπιστήμιά μας καθηγητές (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική), έχει προταθεί, αλλάζοντας ουσιαστικά τη φράση του νόμου, αντί για απολυτήριο λυκείου, να ζητάει πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, για τη χορήγηση της επάρκειας. Προς τα εκεί να στραφούν οι ενδιαφερόμενοι, αν θέλουν την αναβάθμιση της επάρκειας. Αν, λοιπόν, ένας πτυχιούχος ελληνικής φιλολογίας έχει και ένα Προφίσιενσι, μπορεί με επιτυχία να κάνει τον καθηγητή της ξένης γλώσσας. Το κομματικό κράτος δεν έκανε τίποτα, διότι δεν θέλει να χάσει «κάποια» πελατεία του!

Νικος Ματος – Επαρκειούχος και πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Παράδειγμα προς μίμηση

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα, μέσω της αγαπητής «Καθημερινής», να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά τη διεύθυνση, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό της Ε΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», για την ανθρώπινη και άψογη –ιατρικά και νοσηλευτικά– αποτελεσματική θεραπεία μου, κατά την από 9 έως 18/8/2014 νοσηλεία μου.

Ειδικότερα: τον κ. Δημ. Μίντζια, τους θεράποντες ιατρούς μου κ. Χαρ. Βαδάλα, κ. Χαρ. Τότσικα και τους άλλους ιατρούς. Επίσης την προϊσταμένη κ. Παν. Δαΐρη και την ομάδα της.

Τους ευχαριστώ πολύ και τους εύχομαι κάθε καλό.

Αποτελούν αξιέπαινο παράδειγμα προς μίμηση.

Απ. Τσιτουρας

Αγώνας κατά της διαφθοράς

Κύριε διευθυντά

Διαβάσαμε στην «Kαθημερινή» της 13.8.2014 για τις επιδόσεις του ΣΔΟΕ κατά τον μήνα Ιούλιο. Αντίστοιχες καλές επιδόσεις στον αγώνα κατά της διαφθοράς έχουν και η Οικονομική Αστυνομία και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Επειδή αυτή η διαφθορά κυβερνώντων και κυβερνωμένων οδήγησε την πατρίδα μας στη χρεοκοπία και την υποδούλωση, θεωρώ ότι αν η κυβέρνηση ενδιεφέρετο για την καταπολέμησή της, πρώτο μέλημά της θα έπρεπε να ήταν η πρόσληψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού στελεχών για την επάνδρωση των υπηρεσιών αυτών.

Eτσι θα εξασφαλισθούν κεφάλαια από τον «μεγάλο μπαξέ της φοροδιαφυγής», όπως τον χαρακτηρίζει ο δημοσιογράφος σας κ. Πρ. Χατζηνικολάου, αλλά θα απεφεύγετο και η διασπάθιση κεφαλαίων από τρωκτικά των διαφόρων υπηρεσιών και όχι μόνον. Μια τέτοια διεύρυνση του στελεχικού δυναμικού των διωκτικών υπηρεσιών αυτών θα λειτουργούσε όχι μόνον κατασταλτικά, αλλά και προληπτικά, αφού είδαμε αυτές τις ημέρες ξαφνικά με την έναρξη ελέγχων τόσες χιλιάδες προσλήψεις υπαλλήλων, οι οποίοι μέχρι τότε εργάζοντο ανασφάλιστοι! «Ο φόβος φυλάει τα έρημα»!

Δημητριος Βανδωρος – Νέα Ερυθραία

ΕΝΦΙΑ

Κύριε διευθυντά

Τραυματίζεται βαθύτατα η κοινή λογική όταν καλούνται τα παιδιά μας να πληρώσουν ποσοστό ΕΝΦΙΑ για ακίνητα, στα οποία έχουν την ψιλή κυριότητα και τα οποία δεν τους προσφέρουν τίποτα, καθώς οι γονείς τους έχουν την επικαρπία.  Εχω διαβάσει ελάχιστες αναφορές σχετικά με αυτόν τον παραλογισμό της ψιλής κυριότητος. Οταν η διαστροφή ορίζεται ως «κάθε συμπεριφορά που δεν κατανοείται ούτε εντάσσεται στις κοινές ρεαλιστικές ανάγκες και λογικές του συνόλου», νομίζω ότι έχουμε τη σωστή περιγραφή αυτού του διεστραμμένου και κραυγαλέα άδικου φόρου/νόμου.

Μηνας Νιτσοπουλος – Κλινικος ψυχολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή