Οι προσκλήσεις της κ. Δούρου

Οι προσκλήσεις της κ. Δούρου

Κύριε διευθυντά

Με κατάπληξη είδα τις προσκλήσεις που τύπωσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου για την τελετή ορκωμοσίας των αιρετών της Περιφέρειας Αττικής στις 27.8.2014. Τεράστιες σε μέγεθος (27×20 εκ.) με εξαχρωμία (που ανεβάζει το κόστος κατακόρυφα), χοντρό χαρτόνι, βαρύτερο εκείνου των συνηθισμένων προσκλήσεων και φάκελο με τις ίδιες πολυτελείς προδιαγραφές. Παρέπεμπαν ευθέως στις αλήστου μνήμης και φρικώδους ξιπασιάς προσκλήσεις του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλου, νυν τροφίμου φυλακών για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ως φορολογούμενη μιας Ελλάδας που χειμάζεται, επικοινώνησα αμέσως με το γραφείο της να εκφράσω αγανάκτηση και αποτροπιασμό για τους «βυζαντινισμούς» στην πρεμιέρα της δημόσιας παρουσίας της κ. Δούρου, η οποία, με σημαία την αριστερή της προέλευση και την ταπεινή της καταγωγή και δεσμεύσεις περί νοικοκυρεμένης πολιτικής και διαφανούς οικονομικής διαχείρισης των πόρων της Περιφέρειας κέρδισε την ψήφο των πολιτών. Και αναρωτήθηκα: πώς είναι δυνατόν η Προεδρία της Δημοκρατίας να μειώνει στο ελάχιστο τα έξοδα της πιο σημαντικής της ετήσιας εκδήλωσης, στο Προεδρικό Μέγαρο, για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και η κ. Δούρου να δαπανά ανερυθρίαστα τους (ανύπαρκτους) δημόσιους πόρους για την ορκωμοσία της στο γυμναστήριο Aνω Λιοσίων. Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση για τον κάθε έντιμο πολίτη που έχει εξαντλήσει την αξιοπρέπειά του από την ανέχεια, την ανεργία και τους αιματηρούς -άδικους στην πλειονότητά τους- φόρους, να διαπιστώνει ότι και οι νέοι πολιτικοί, που τόσο μεγαλόστομα ξόρκιζαν τις παλιές μεθόδους και τα παλιά «τζάκια», καταφεύγουν σε ίδιες ακριβώς πρακτικές άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους. Ας έχουμε όμως και  οι πολίτες τα μάτια μας ανοιχτά κι ας απαντήσουμε, την κατάλληλη στιγμή, τόσο στα δεξιά, όσο και στα σοσιαλιστικά αλλά και στα αριστερά «τζάκια» αυτό που η Ιστορία μας έχει διδάξει: ότι η ηχηρή αυτοπροβολή τους είναι ευθέως αντίστροφη του συνήθως ελάχιστου έως μηδαμινού κοινωφελούς τους έργου.

Αυτά, με την ελπίδα να φτάσουν στα αυτιά της κ. Περιφερειάρχου και τις καλύτερες ευχές μου για κάθε επιτυχία στο δύσβατο και οδυνηρό δρόμο που έχει να διανύσει πάντα προς όφελος  των πολιτών της Αττικής.

Μαριλενα Ι. Βελανα – Αθήνα

ΦΠΑ και μικροί επιχειρηματίες

Κύριε διευθυντά

Διαβάζω στoν Tύπο ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης επεξεργάζονται νομοσχέδιο προκειμένου οι μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ να απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ. Τα υπουργεία ευελπιστούν ότι έτσι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παρέχουν αυτές οι επιχειρήσεις θα περάσουν στον τελικό καταναλωτή χωρίς τον φόρο προστιθέμενης αξίας, μειώνοντας έτσι τις τιμές. Επίσης θα αποφευχθεί το βάρος ελέγχου από τη φορολογική διοίκηση και θα απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων. Συναφώς διαβάζω ότι υπάρχουν 415.000 επιχειρήσεις που κάνουν τζίρο από 0 έως 10.000 ευρώ τον χρόνο και που θα ωφεληθούν από αυτό το νομοσχέδιο όταν γίνει νόμος του κράτους.

Εύλογα διερωτάται κανείς πώς είναι δυνατόν να επιβιώνει μία επιχείρηση με τζίρο 30 ευρώ την ημέρα, στην καλύτερη περίπτωση. Μια απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι για να διατηρούνται εν ενεργεία αυτές οι επιχειρήσεις είναι πιθανόν ότι αποκρύπτουν τον πραγματικό τους τζίρο φοροδιαφεύγοντας.

Μία σύγκριση των φορολογικών δηλώσεων των 453.000 περίπου ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν εισοδήματα έως 7.500 ευρώ ετησίως με τις δηλώσεις των ιδιοκτητών αυτών των μικροεπιχειρήσεων θα οδηγούσε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Oσο για την προσδοκία ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα μειώσουν τις τιμές πωλήσεως των εμπορευμάτων που διακινούν κατά το ποσοστό  του ΦΠΑ, ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις, το φιλότιμο σήμερα είναι είδος σε ανεπάρκεια. Διερωτώμαι λοιπόν αν τελικά αυτό το μέτρο είναι μία παροχή, ένα ακόμη κλείσιμο ματιού προς τους ελεύθερους επαγγελματίες εν όψει εκλογών, όπως συνέβη και με τη μείωση  της υποχρέωσης υποβολής αποδείξεων στο 10% του εισοδήματος.

Ανδρεας Μπρουζος

Χωρίς παιδική χαρά

Κύριε διευθυντά

Μέσω της εγκρίτου εφημερίδας σας θέλω να εκφράσω τα παράπονα τόσο του ιδίου, ως ντόπιος, όσο και πολλών άλλων που παραθερίζουν με τα μικρά των οικογενειών τους στο Τολό Αργολίδας.

Στον διεθνούς φήμης τόπο μας παραθερίζει μεγάλος αριθμός οικογενειών με μικρά παιδιά. Τούτο οφείλεται στο ότι διαθέτει αβαθή ζεστά νερά και συνήθως ακύμαντη θάλασσα, αλλά και αμμουδερή παραλία. Είναι ιδανικός τόπος για παιδιά. Σ’ αυτό βοηθάει διότι ο κόλπος του προστατεύεται από τα πανέμορφα νησιά που το περιβάλλουν.

Τα βράδια είτε οι γονείς είτε οι παππούδες (όπως ο υποφαινόμενος) απασχολούσαμε ευχάριστα τα παιδάκια στη παιδική χαρά που λειτουργούσε δίπλα στο δημοτικό σχολείο. Εκπληκτοι είδαμε την παιδική χαρά να έχει ξηλωθεί και τσιμενταριστεί.

Σημειωτέον ότι ήταν η μοναδική που λειτουργούσε στην περιοχή μας από τότε που το Τολό ήταν κοινότητα και συνέχισε να λειτουργεί με τον Καποδιστριακό Δήμο Ασίνης. Τώρα υπάγεται στον καλλικρατικό Δήμο Ναυπλίου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σκοπός του δήμου είναι η επαναλειτουργία της, ανακαινισμένη με σύγχρονο εξοπλισμό και ασφαλή μέτρα (μετά το θανατηφόρο ατύχημα σε άλλη περιοχή) και όχι η κατάργησή της. Αλλά, αλήθεια, γιατί αυτό τον χρόνο; Γιατί «ντάλα καλοκαίρι»;

Αθανασιος Κεφαλας

Eξαφάνιση της Τροχαίας

Κύριε διευθυντά

Η Τροχαία στην Ελλάδα ήταν πάντα υποτονική και ανεπαρκής, το τελευταίο δε καιρό είναι ανύπαρκτη, εξαφανισμένη, με επακόλουθο την παντελή απουσία ελέγχων σχετικά με την τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, με συνέπεια οι Ελληνες οδηγοί να στερούνται κυκλοφοριακής αγωγής παραβαίνοντες ποικιλοτρόπως τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η καθημερινή άναρχη εικόνα της παράνομης στάθμευσης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, πάνω στα πεζοδρόμια, σε πεζόδρομους, σε προσβάσεις πεζοδρομίων, σε διαβάσεις πεζών, πάνω σε ποδηλατοδρόμους, ακόμα και σε στροφές δρόμων που δυσκολεύουν τη διέλευση των πεζών και συχνά παρακωλύουν την κυκλοφορία, έχει πια παγιωθεί. Οι Ελληνες οδηγοί παραβιάζουν συστηματικά τις πινακίδες οδικής κυκλοφορίας και δεν πειθαρχούν στους φωτεινούς σηματοδότες, τουλάχιστον δύο σειρές αυτοκινήτων περνούν με κόκκινο. Οδηγοί ανυπόμονοι κλείνουν τις διασταυρώσεις αντί να διατηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις, εμποδίζοντας την ομαλή ροή των αυτοκινήτων με αποτέλεσμα την πρόκληση κυκλοφοριακής συμφόρησης (μποτιλιαρίσματα). Οδηγούν κάνοντας ταυτόχρονα χρήση των κινητών τηλεφώνων τους. Οδηγούν μετά από κατανάλωση οινοπνευματωδών, ενώ το αλκοτέστ έχει ξεχαστεί. Οι οδηγοί γενικά αγνοούν την προτεραιότητα των πεζών. Κυκλοφορούν αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες,αυτοκίνητα ασυντήρητα χωρίς σωστό φωτισμό, αλλά και ανασφάλιστα.

Οι οδηγοί μοτοσικλετών είναι μονίμως τροχαίοι παραβάτες, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς ανάμεσα στα αυτοκίνητα, παραβιάζουν τους φωτεινούς σηματοδότες, παραβιάζουν συστηματικά την κατεύθυνση των μονοδρόμων κινούμενοι αντίθετα προς αυτήν και οι περισσότεροι έχουν καταργήσει τα κράνη. Κυκλοφορούν μηχανές με εκκωφαντικούς θορύβους χωρίς να ελέγχονται. Τα πεζοδρόμια έχουν μετατραπεί σε χώρους κυκλοφορίας και στάθμευσης μοτοσικλετών ενώ οι πεζοί που περπατούν στα πεζοδρόμια δεν αισθάνονται ασφαλείς. Οι Ελληνες για να γίνουν υπεύθυνοι και πειθαρχημένοι οδηγοί, ώστε να ελαχιστοποιηθούν και τα τροχαία ατυχήματα, είναι απαραίτητο να βλέπουν την Τροχαία καθημερινά, σε συνεχή δράση και ετοιμότητα, να εποπτεύει και να ελέγχει συστηματικά την κυκλοφορία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ολόκληρο το 24ωρο. Η Τροχαία όμως είναι πλέον κάτι σπάνιο. Πραγματοποιεί σύντομες εμφανίσεις για ρύθμιση κυκλοφορίας μόνο στις μετακινήσεις του πρωθυπουργού, προφανώς και άλλων πολιτικών προσώπων και στις επισκέψεις της τρόικας και μετά εξαφανίζεται. Η Τροχαία αντί να λειτουργεί καθημερινά, ελέγχουσα και αποτρέπουσα την παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, εμφανίζεται αιφνιδίως και μόνο για επίδοση κλήσεων, με την προφανή τακτική ότι αυτό που προέχει είναι η επίδοση κλήσεων για να εισπράξει το κράτος, τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας.

Γ. Θαλασσινος – Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή