Γράμματα Αναγνωστών

Οι αλλαγές στην Πλάκα

Κύριε διευθυντά

Με μεγάλη μας θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι προετοιμάζεται μια νέα επέμβαση στην Πλάκα με την οποία επιχειρείται η τροποποίηση των ισχυουσών χρήσεων γης προς όφελος ορισμένων επιχειρηματιών, επέμβαση η οποία θα οδηγήσει σε μια νέα υποβάθμιση της περιοχής και στην ανατροπή των όσων επετεύχθησαν με την πρόσφατη για τη χώρα μας επέμβαση του ΥΠΕΚΑ (τότε ΥΧΟΠ), που έγινε διεθνώς γνωστή, απέσπασε το βραβείο της Europa Nostra για το έτος 1983 και αποκατέστησε τη λειτουργική και την ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής. Γιατί πρέπει όλα αυτά να ανατραπούν; Γιατί για άλλη μια φορά να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι τη γειτονιά τους, στην οποία επέστρεψαν μετά την επιτυχία εκείνης της επέμβασης, που στήριξαν τρεις σημαντικοί πολιτικοί άνδρες, ο Στέφανος Μάνος, ο Αντώνης Τρίτσης και ο Ευάγγελος Κουλουμπής; Μήπως πρέπει να επιστρέψουμε στη Europa Nostra το βραβείο που μας έδωσαν πριν από 30 χρόνια και ήρθαν στην Αθήνα για να μας το επιδώσουν παρουσία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη;

Διονυσης Ζηβας – ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ

Το «φακελάκι»

Κύριε διευθυντά

Hθος ανθρώπω δαίμων

Ηράκλειτος

(Ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι η μοίρα του)

Επανέρχομαι στο «φακελάκι» των γιατρών και τη μομφή εναντίον των συναδέλφων που το δέχτηκαν, είτε εκούσια (αφού το ζήτησαν) είτε ακούσια (αφού το αποδέχτηκαν). Κατά τη σημερινή οικονομική κρίση, που είναι το παγόβουνο της πολιτισμικής μας κρίσης, όσοι κράτησαν τον «χαρακτήρα» τους δέχονται επιπλέον και την ολιγωρία εκείνων που αποδέχτηκαν ή απαίτησαν το «φακελάκι».

Με τη μείωση των συντάξεων κατά 50%, εκείνοι μεν προνόησαν για το «παρηγορητικό» για αυτούς απόθεμα και φανέρωσαν επιτέλους τον «χαρακτήρα τους» που ήταν όμως εδώ και χρόνια γνωστός. Oπως γνωστή είναι από χρόνια και η ατιμωρησία των παρανομούντων.

Δρ Δημητρης-Σολων Γ. Γεωργοπουλος – Πρ. διευθυντής Αγγειοχειρουργικής ΕΣΥ

Ελληνικό Προξενείο Κορυτσάς

Κύριε διευθυντά

Διασχίζοντας κανείς τον κεντρικότερο δρόμο της γοητευτικής και ιστορικής Κορυτσάς, από τη διασταύρωση του Αγ. Γεωργίου με κατεύθυνση τη μεγάλη πλατεία, όπου δεσπόζει ο επιβλητικότατος νεόδμητος ναός της Αναστάσεως (στη θέση του κατεδαφισθέντος επί Χότζα Μητροπολιτικού Ναού), το μάτι του θα πέσει οπωσδήποτε σε ένα και μοναδικό ερείπιο με καγκελόφρακτο περίβολο, προκλητικά εγκαταλελειμμένο, που αποτελεί θλιβερή κτυπητή παραφωνία μέσα στο υπόλοιπο περιβάλλον. Σώζεται κυρίως η πρόσοψη ενός χαρακτηριστικού για την πόλη της Κορυτσάς αστικού κτίσματος, για την ταυτότητα του οποίου μάς ενημερώνει μία μουντζουρωμένη ελληνική επιγραφή, σύμφωνα με την οποία εκεί στεγαζόταν το ελληνικό προξενείο. Στην επιγραφή αυτή αναγράφεται ότι υπηρέτησε το 1938 ο Γιώργος Σεφέρης και ότι παραμένει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου. Είναι τόση η εγκατάλειψη που λες και δεν πάτησε κανείς εκεί από τον Απρίλιο του 1941, ενώ οι διπλωματικές σχέσεις μας με την Αλβανία έχουν αποκατασταθεί από το 1971.

Δεν νομίζω ότι θα περάσει Ελληνας και δεν θα νιώσει αμηχανία, βαθύτατη θλίψη και αποτροπιασμό. Γιατί τόση αθλιότητα στον ιστορικό αυτό χώρο, μπροστά στον οποίον παρήλασαν με (αδιανόητο σήμερα) ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση τα ένστολα της «Ελλάδος παιδιά»;

Αν υπάρχουν δυσκολίες για την αναστήλωση και επαναλειτουργία του εμβληματικού αυτού κτίσματος ας φροντίσει τουλάχιστον «άχρι καιρού» το εν ενεργεία ελληνικό προξενείο, που βρίσκεται λίγο πιο πέρα, ώστε να έχει ο χώρος μία ευπρεπέστερη εικόνα, που να μη μας εκθέτει και κυρίως να μη μας πονάει.

Κατερινα Παπαθωμα – Μαστοροπουλου – Αντιμάχεια Κω

Κτηματολόγιο

Κύριε διευθυντά

Ημουνα νιος και γέρασα. Πιστεύω ότι ως πολιτεία αποδείξαμε την πλήρη ανικανότητά μας να συντάξουμε κτηματολόγιο σε λογικά πλαίσια δαπάνης αλλά και σε χρόνο.

Πιστεύω ότι η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να ανατεθεί σε αλλοδαπούς η ολοκλήρωσή του, αν βέβαια υπάρχει τμήμα τελειωμένο, με σαφείς όρους κόστους και διάρκειας.

Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Γνωρίζω ότι γίνομαι αντιπαθής σε παλαιούς συναδέλφους, αλλά «φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε αλήθεια».

Γ. Τσωχος – Ομότ. καθ. ΑΠΘ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή