Γράμματα Αναγνωστών

Αποκλεισμός

Κύριε διευθυντά

Σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές, στις εθνικές εκλογές δεν μπορούν να ψηφίσουν όσοι εκείνη την ημέρα θα βρίσκονται στο εξωτερικό. Με δεδομένη την αιφνιδιαστική προκήρυξη των εκλογών, εκτιμώ ότι ο αριθμός τους στις 25.1 θα είναι υψηλότερος απ’ ό,τι συνήθως. Η τεχνολογία σήμερα προσφέρει μεγάλο αριθμό ασφαλών λύσεων σε αυτό το πρόβλημα, είτε με τη φυσική παρουσία του εκλογέα π.χ. σε μια ελληνική πρεσβεία είτε μέσω επιστολικής ψήφου ή του Διαδικτύου. Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα του Κοινοβουλίου βρίσκονται σε μόνιμο ανταγωνισμό για να μας πείσουν ποιο είναι το δημοκρατικότερο, συχνά ενσωματώνοντας τον όρο στην επωνυμία τους, και υπερασπίζονται μετά βδελυγμίας το δικαίωμα του «λαού» να εκφράσει τη βούλησή του, κανένα εξ αυτών δεν ασχολήθηκε με τον ανωτέρω αποκλεισμό μέρους των εκλογέων. Αποκλεισμός λίαν αντιδημοκρατικός, ο οποίος μάλιστα δύσκολα εξηγείται, μια που η διαδικασία υπάρχει και εφαρμόζεται κανονικά στην περίπτωση των ευρωεκλογών.

Βασιλης Μασσελος

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Κύριε διευθυντά

Eνα πρόσφατο ταξίδι στο Λονδίνο μου έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθώ εκ νέου το Βρετανικό Μουσείο, που μόνο βρετανικό δεν είναι. Εκθέματα από κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτό όμως δίνει την ευκαιρία της σύγκρισης. Και η σύγκριση είναι καταλυτική υπέρ της Ελλάδος. Τα ελληνικά γλυπτά (όχι μόνο του Παρθενώνα) είναι απείρου κάλλους. Πλαστικότητα, έκφραση, κίνηση, απόλυτα πραγματική απεικόνιση. Με λεπτομέρεια που σε κάνει να ανατριχιάζεις. Πόσο μεγάλοι τεχνίτες ήταν οι πρόγονοί μας. Πού είναι σήμερα αυτά τα μυαλά; Διαπρέπουν και τώρα οι Eλληνες. Oμως εκτός Ελλάδος. Γιατί άραγε; Tο μεγαλείο των προγόνων μας είναι ουσιαστικά ανέφικτο να επαναληφθεί στην εποχή μας. Iσως και στο μέλλον. Η χώρα μας έχει κατρακυλήσει (ορθότερα, μας έχουν κατρακυλήσει) σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν ξέρω εάν «πιάσαμε πάτο», αλλά εάν όχι, τότε θα μας οδηγήσουν σίγουρα εκεί.

Ι. Θ. Καβαλιωτης – Παιδίατρος – λοιμωξιολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή