Η προσγείωση στον Ορθολογισμό

Η προσγείωση στον Ορθολογισμό

Η προσγείωση στον Ορθολογισμό

Κύριε διευθυντά

Πρώτος ο Πρωταγόρας είπε: Η πραγματικότητα είναι υποκειμενική, δηλαδή ο καθένας έχει τη δική του αντίληψη της πραγματικότητας!

Ζούμε σ’ ένα πολυδιάστατο κόσμο που μεταβάλλεται· το ζητούμενο είναι να βλέπουμε πιο πέρα απ’ τα φαινόμενα και πιο πάνω απ’ τις προκαταλήψεις μας.

Ο Σόλων πριν από 2.500 χρόνια έλεγε: Μην τα βάζετε με τον Δία, αλλά προσέξτε καλύτερα τις επιλογές σας! Σήμερα δεν μας φταίνε πρωταρχικά τα μνημόνια, οι Γερμανοί, οι ξένοι, αλλά κυρίως φταίει η ανατολίτικη νοοτροπία μας, διαφθορά και ατιμωρησία.  Αν δεν νοικοκυρευτούμε εδώ μέσα, ακόμη και όλο το χρέος να μας χαρίσουν, σε λίγα χρόνια θα ’χουμε νέα ελλείμματα! Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Ευτυχώς ο πρωθυπουργός βλέπει την πραγματικότητα και αγάλι – αγάλι έρχεται ρήξη με τις τριτοκοσμικές βορειοκορεάτικες ιδεοληψίες των βαβέλ συνιστωσών που νομίζουν ότι είναι ακόμη αντιπολίτευση, δηλ. έξω από τον χορό και παίζουν ο καθένας το δικό του βιολί! Τώρα παρακολουθούμε το μετέωρο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ! δηλ. ο προεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ εναντίον μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων, Μνημονίου, και ο μετεκλογικός υπέρ αυτών! Ιδού η ρήξη του νέου με τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ! Ιδού ο άθλος του πρωθυπουργού να προσγειώσει και να συντονίσει την κυβέρνηση! Η πλουσιότητα της ελληνικής γλώσσας προσφέρεται για κάθε προσγείωση! Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αλέξης πριν γίνει πρωθυπουργός, έκανε ένα  μεγάλο ταξίδι στις ΗΠΑ, και ένα μικρό ταξίδι στο Ιδρυμα Καραμανλή! Ενώ σε συνομιλίες με την κ. Μέρκελ συμφώνησαν για εχεμύθεια! Και ο νοών νοείτω.  Οι κακομαθημένες συντεχνίες που έδιωχναν τις επενδύσεις… τώρα θα τις αφήνουν! Τελειώνοντας πιστεύω ότι με την ανάπτυξη θα βελτιωθεί η ζωή μας και όχι με τα δανεικά!

Γιαννης Μπουρας

Οι τρομοκράτες της Μεσογείου

Κύριε διευθυντά

Πολύ περισσότεροι από τους νεκρούς όλων μαζί των τρομοκρατικών επιθέσεων από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 μέχρι σήμερα, είναι οι συνάνθρωποί μας, θύματα των δουλεμπόρων-διακινητών, που έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου. Πολύ περισσότεροι και από τα θύματα όλων μαζί των αεροπορικών τραγωδιών ενός αιώνα!

Ο αριθμός των νεκρών που αναφέρεται επισήμως είναι ασφαλώς πολύ μικρότερος από τον πραγματικό. Ακαταμέτρητες θα παραμείνουν οι ψυχές που χάνονται τις σκοτεινές νύχτες στα κύματα ή τις παγωμένες νύχτες σε δύσβατα βουνά. Ποτέ δεν θα βρεθούν οι γονείς των ασυνόδευτων παιδιών που έχουν περισυλλεγεί και βρίσκονται στα διάφορα «στρατόπεδα φιλοξενίας» των χωρών υποδοχής. Ούτε χιλιάδες γονείς θα βρουν τα παιδιά τους,  που άρπαξαν από την αγκαλιά τους τα κύματα.

Και όμως γι’ αυτή την κατηγορία των τρομοκρατών, διακινητών-δουλεμπόρων, που είναι απεχθέστεροι και από τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα (καθώς και πληρώνονται από τα θύματά τους) δεν στήθηκε καμιά ειδική φυλακή. Δεν οργανώθηκε καμιά ειδική υπηρεσία πληροφοριών. Δεν συστήθηκε κανένα ειδικό δικαστήριο. Δεν νομοθετήθηκε κανένας παραδειγματικής αυστηρότητας πανευρωπαϊκός ποινικός νόμος ούτε παραπέμφθηκε κάποιος διακινητής-τρομοκράτης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, παρότι πρόκειται, αναμφίβολα, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η γενική προσπάθεια συντριβής της πολυπλόκαμης μαφίας των διακινητών-δουλεμπόρων πρέπει να αποσυνδεθεί από τις γενικές πολιτικές για τη μετανάστευση, για τους πρόσφυγες και για το άσυλο. Η μεταναστευτική πολιτική κάθε χώρας και της Ευρώπης στο σύνολό της είναι ζήτημα πολύ σοβαρό, πολιτικά, οικονομικά και τεχνικά πολύ σύνθετο. Τώρα όμως δεν πρόκειται γι’ αυτό το θέμα. Πρόκειται για το κολοσσιαίο οργανωμένο έγκλημα που ακριβώς χρησιμοποιεί ως μέσο τη μετανάστευση και τη φυγή από τη φρίκη του πολέμου, με σκοπό  το εγκληματικό κέρδος. Και όμως είναι πολύ πιο εύκολο να χτυπηθεί αυτή η μαφία απ’ ό,τι η Αλ Κάιντα ή οι τζιχαντιστές. Πολλά διασωθέντα θύματα των δουλεμπόρων έχουν με λεπτομέρεια περιγράψει σε τηλεοράσεις και έντυπα τις μεθόδους των δημίων τους. Ακόμη και τηλέφωνά τους έχουν δώσει.

Αυτό είναι το πρώτο θέμα για το οποίο οφείλουν να λάβουν ουσιαστικές και δεσμευτικές αποφάσεις οι ηγέτες του Νότου και του Βορρά της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής. Ολοι μαζί, χωρίς υπεκφυγές και δωρεάν εκδηλώσεις συμπάθειας και υποκριτικής συντριβής.

Για το συνολικό θέμα της μετανάστευσης ας συζητήσουν στη Διάσκεψη Kορυφής, τη δεύτερη μέρα.

Γιωργος Εμμ. Σαρειδακις – πρ. ευρωβουλευτής

Πατριωτικός σκοπός

Κύριε διευθυντά

Απευθύνομαι σε εσάς που έχετε την τιμή να διευθύνετε μια ιστορική εφημερίδα η οποία με γαλουχεί εδώ και 70 και πλέον χρόνια. Είμαι αριστοτελικός, δηλαδή άνθρωπος που αποδέχεται πως η μεσότητα είναι αρετή. Κατά τον Σωκράτη η αρετή είναι γνώση, κατά τους Aγγλους η αρετή είναι δύναμη. Κάθε πολιτισμός έχει τις δικές του αξίες. Είναι γεγονός πως ο ελληνικός πολιτισμός κατέχει τα σκήπτρα σε όλη την οικουμένη. Oλη η Ελλάδα είναι φως, φως ιλαρόν και εκτυφλωτικό. Αυτό μας δίδαξαν οι ξένοι μελετητές και διανοητές που έσκυψαν πάνω στα ελληνικά κείμενα και τα μελέτησαν. Οι εκδόσεις «Λειψίας» θεωρούνται οι πιο αυθεντικές.

Εμείς, δυστυχώς, με την παιδεία που έχουμε δεν αναπτύξαμε το κατάλληλο σύστημα για να το κατανοήσουμε και να το αξιοποιήσουμε. Oχι μόνο τα φιλοσοφικά μας κείμενα είναι η βάση του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά και τα απαράμιλλα μνημεία τέχνης δείχνουν μια διαχρονική αξία αξεπέραστη. Ποιος είδε τον Ερμή του Πραξιτέλη και δεν στάθηκε εκστατικός, ποιος ανέβηκε στον Παρθενώνα και δεν πνίγηκε από συγκίνηση και ακόμη λίγο πιο πάνω οι τραγωδίες, το θέατρο (αιώνιο μνημείο διαπαιδαγώγησης) και η ποίηση. Oλα αυτά έγιναν υπό το φως και τον γαλάζιο ουρανό μας. Ζούμε σε μια ολβία χώρα και το λησμονούμε. Ας μην ξεχνάμε πως ο Εθνικός μας Yμνος εξυμνεί  μιαν υπέρτατη αξία, την ελευθερία (δυστυχώς, πρόσφατα και λυπηρά γεγονότα παρανόησαν την αξία και την εξομοίωσαν με την αναρχία). «Εκάς οι βέβηλοι». Αυτό είναι ολέθριο γιατί έχουμε ένα «θησαυρό αδαπάνητο και μια δόξα αβασίλευτη», όπως έγραψε ο Μαλακάσης. Πρέπει να ορθοποδήσουμε,  να ομονοήσουμε και να ονειρευτούμε πως έχουμε ένα θησαυρό που τον πετάμε στα σκουπίδια. «Τα άγια τοις κυσί». Αν αγαπήσουμε πραγματικά και με εντιμότητα και όχι επιδερμικά ή μικρόψυχα και μελετήσουμε τη χώρα μας, μπορούμε όλοι να ευτυχίσουμε και να χαρίσουμε χαρά σε κάθε επισκέπτη και να κάνουμε την Ελλάδα τον πρώτο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Προσοχή, όχι κουτοπονηριές και απάτες, γιατί γρήγορα θα μας πάρουν είδηση και τότε θα πάθουμε μεγάλη ζημιά. Η προσπάθειά μας πρέπει να είναι διαρκής και καλά οργανωμένη και να διευθύνεται από έντιμα και κατάλληλα άτομα που θα προσφέρουν αφειδώς τις ειδικές γνώσεις που κατέχουν. Εσείς έχετε ένα έξοχο επιτελείο που μπορεί να συμβάλει σε έναν πατριωτικό σκοπό. Ο τόπος περνάει κακουχίες και ζητάει θυσίες. Από τους έχοντες, όμως, τα απαιτούμενα προσόντα και κυρίως παιδεία και ήθος, το μεγάλο έλλειμμα του τόπου. Εγώ έκανα αυτό που μπορούσα. Αν είχα τη δύναμη, θα προσπαθούσα να το κάνω όνειρο όλων μας. «Θέλω μα δεν έχω φτερά, δεν έχω κλαπατάρια», όπως έγραψε ο Κρυστάλλης.

Γιαννης Σταυρακοπουλος – πρώην Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Η εσωστρέφεια της Ν.Δ.

Κύριε διευθυντά

Οπως φαίνεται πλέον καθαρά, το κόμμα της Ν.Δ. περνάει βαθιά κρίση! Ενώ ο πρόεδρός της αρχίζει τις προσυνεδριακές περιοδείες του στην επαρχία, κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος συγκεντρώνουν υπογραφές ζητώντας τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου με απώτερο σκοπό την ανατροπή Σαμαρά, ο οποίος παρά την παλαιότερη δήλωσή του ότι «δεν είναι παντρεμένος με την καρέκλα», τώρα ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κίνηση εκείνων που εγείρουν ζήτημα αλλαγής ηγεσίας, αντιδημοκρατική (!) και δώρο προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς δε το αίτημά τους για σύγκληση του συνεδρίου, τους παραπέμπει στο… μέλλον, δηλώνοντας ότι αυτό δεν αποκλείεται να γίνει όχι το καλοκαίρι του 2015, κατά παλαιότερη υπόσχεσή του, αλλά το καλοκαίρι του… 2016 κατά νεότερη σκέψη!

Και, ενώ ο πρόεδρος δηλώνει ότι δεν φεύγει, οι οπαδοί του κόμματος ανησυχούν γιατί δεν βλέπουν να ξαναγυρίζουν στη Ν.Δ. όσοι κατά καιρούς έφυγαν. Οπως σωστά σημειώνει και ο Κασιμάτης στην «Κ» της 24/4, «ακόμα κι αν η πτώση της κυβέρνησης ερχόταν πιο σύντομα από ό,τι φανταζόμαστε (κατά τη θεωρία Σαμαρά περί αριστερής παρένθεσης), ακόμα κι αν γίνονταν εκλογές σε ένα μήνα, η ηγεσία Σαμαρά θα ήταν ο πιο σοβαρός λόγος για να μην ψηφίσει κάποιος τη Ν.Δ.».

Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα με τη γνώμη που μπορεί να έχει κάποιος, αποδίδοντας ή όχι ευθύνες στον Σαμαρά για το εκλογικό αποτέλεσμα, ένα είναι γεγονός: Η Ν.Δ., καλώς ή κακώς, με την ίδια ηγεσία δεν μπορεί να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, έστω κι αν γίνουν οι εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, όπως ευελπιστεί ο Σαμαράς.

Αλλά, για να γίνει και πάλι η Ν.Δ. η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, με τις αρχές και αξίες τις οποίες ο ιδρυτής της Κων/νος Καραμανλής είχε οραματιστεί, πρέπει να αλλάξουν πολλά και όχι μόνο η… ηγεσία.

Ηλιας Μαλεβιτης – Δικηγόρος πρ. βουλευτής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή