Γράμματα Αναγνωστών

H καλύτερη λύση

Κύριε διευθυντά

Θα είναι πιστεύω προς το συμφέρον όλων, εάν η κυβέρνηση, έστω την τελευταία στιγμή και εφόσον εκδηλωθεί όντως η πρόθεση από την ευρωπαϊκή πλευρά μιας ακόμα συνάντησης κορυφής, ανταποκριθεί θετικά ώστε με τελικές αμοιβαίες υποχωρήσεις (που έχουν φθάσει πλέον στο ελάχιστο) να επέλθει μία καταρχήν συμφωνία, η οποία όσο δύσκολη κι αν είναι, θα είναι ευμενέστερη από οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη ακολουθήσει σε περίπτωση τελικής ρήξης.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε (θα ήταν ευχής έργο) να ακυρωθεί ή τουλάχιστον να αλλάξει περιεχόμενο το δημοψήφισμα, το οποίο, άσχετα με το πώς κάθε πλευρά θέλει να το παρουσιάσει, θα οδηγήσει ασφαλώς σε ένα ακόμα πολιτικό και κοινωνικό διχασμό που δεν θα είναι ο πρώτος δυστυχώς στη μακραίωνη ιστορία μας.

Μία πρόγευση αυτής της αντιπαράθεσης μας προσέφεραν ήδη οι πρόσφατες συγκεντρώσεις «Ευρωπαίων εν τέλει» και «αντι Ευρωπαίων» στο Σύνταγμα και αλλού. Είναι το τελευταίο που αυτή τη στιγμή μας χρειάζεται και που θα μας απομόνωνε από τους όποιους  εν δυνάμει συμμάχους μας.

Oλοι επομένως έχουν να ωφεληθούν, εμείς κατά κύριο λόγο, αλλά και οι Ευρωπαίοι οι οποίοι όσο διστακτικοί και αμφιταλαντευόμενοι κι αν είναι δεν επιθυμούν, κατά πλειοψηφία τουλάχιστον (και ιδίως οι λαοί τους) μια πολιτική αποχώρηση της Ελλάδος από την Ευρώπη.

Θα τολμούσα ακόμη να πω ότι και ο αριστερός παράγων στη χώρα μας θα έχανε ενδεχομένως την ευκαιρία που του δόθηκε για πρώτη φορά, να παίξει έναν άμεσο και πρακτικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας, διότι οι δημοσκοπήσεις τουλάχιστον δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει και την Ευρώπη και το κοινό νόμισμα. Οποιαδήποτε προσπάθεια υπερφαλάγγισης αυτής της ευρείας πεποίθησης θα ήταν άστοχη και επικίνδυνη.

Φαιδων Στρατος

Το Ψέμα είναι Αλήθεια

Κύριε διευθυντά

«Λέγει αυτώ ο Πιλάτος· τί εστιν αλήθεια;» (κατά Ιωάννην 18,37). Η απάντηση ήρθε από την πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων· τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Με τη συνεργασία του Ερρίκου, μπορώ να σας οδηγήσω στην Αφρική, ξέρω εκεί και την τελευταία πέτρα, Τουσαίν· με την Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους. «Το χρέος είναι επαχθές και παράνομο»! (Τα κολλαριστά χαρτονομίσματα που μεταφέρονταν ολονυχτίως, για να προληφθεί η χρεοκοπία της χώρας, ήταν πλαστά;). Η απάντηση όμως ήρθε με καθυστέρηση 1982 χρόνων. Σε αυτό το μεταξύ έχει παρεμβληθεί η ερμηνεία της λέξης από το αρμόδιο υπουργείο της Αλήθειας του Τζορτζ Oργουελ (στο «Χίλια-Εννιακόσια-Ογδόντα-Τέσσερα»). Τα τρία συστατικά της ως σλόγκαν: Ο Πόλεμος είναι Eιρήνη – Η Ελευθερία είναι Σκλαβιά – Η Αγνοια είναι Δύναμη. Και αυτά, όμως, είναι ανεπαρκή για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου· και για την πρόεδρο της Βουλής βέβαια. Τα συμπλήρωσαν: Το Ψέμα είναι Aλήθεια.

Eτσι εφτάσαμε στο δημοψήφισμα. Εξ αρχής ήταν μέρος σχεδίου. Eγραψα: «Επιδιώκεται [από τον πρωθυπουργό] να μην καταλήξει η διαπραγμάτευση σε συμφωνία. Αναταραχή· ευρύτατη και βαθιά κοινωνική αναταραχή. Μορφή επαναστάσεως. Η πραγματοποίηση του ονείρου (από το 1943). Η δικαίωση». (Η «Καθημερινή», 4 Ιουν.). Στην πραγματικότητα ήρθε η ώρα της πληρωμής του αντιτίμου της παρανοϊκής δολιότητας των μεν, και της απερισκεψίας των δε (όσων εψήφισαν, και άλλων μέχρι βλακείας). Αντίτιμο υψηλού κόστους. Η πτώση από την 29η θέση (πολύ υψηλής αναπτύξεως) μεταξύ 187 χωρών παγκοσμίως (το 2013· από την τελευταία έκθεση [Human Development Report, 2014] των Ηνωμένων Εθνών). H πραγματοποίηση του «οράματος»· Τσίπρα, Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη, Βαρουφάκη, Σκουρλέτη, Κατρούγκαλου, Κουράκη, Λαπαβίτσα κ.ο.κ. Η κατρακύλα προς Βενεζουέλα (στην 67η θέση). Εκλεκτικές συγγένειες. Και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υπόστασή μας ως ελεύθερου λαού και ανεξάρτητου κράτους.

Νικ. Λ. Γ. Λιναρδατος

Δίκαιη φορολογία

Κύριε διευθυντά

Είναι ευχής έργο ότι ο τουρισμός στη χώρα μας κάθε χρόνο επεκτείνεται σε νέους προορισμούς, όπως μικρά νησιά και πανέμορφα μέρη στην ηπειρωτική χώρα.

Θεωρώ ότι είναι άδικη η φορολόγηση των πλούσιων νησιών όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, διότι υπάρχουν πολύ ακριβά ξενοδοχεία και σε άλλες περιοχές όπως η Χαλκιδική, οι Σποράδες, η Κέρκυρα κ.τ.λ.

Καλό θα ήταν η φορολόγηση να γίνει κατά μονάδα και όχι κατά τόπον.

Να συσταθεί μια ειδική επιτροπή και σε συνεργασία με τις τοπικές εφορίες να κατατάσσει τις επιχειρήσεις σε ανάλογη φορολογική κλίμακα.

Ετσι θα υπάρξουν μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος και λιγότερες αδικίες για τους επιχειρηματίες και τις τοπικές κοινωνίες.

Ευαγγελος Μαρκοζαννες – Μαρούσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή