Πολύ λίγα, πολύ αργά

Κύριε διευθυντά

Χρειάστηκαν 5 χρόνια και 5 μήνες προκειμένου το αντιμνημονιακό αφήγημα να καταρρεύσει. Δεν υπάρχουν πλέον αυταπάτες ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι το αντίθετο. Οι μύθοι της μεταπολίτευσης, ο εθνολαϊκισμός, το «λεφτά υπάρχουν», τα Ζάππεια, το αντιμνημονιακό αφήγημα, η «Aνω» και «Κάτω» Πλατεία, το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και, φυσικά, η «περήφανη διαπραγμάτευση» μας έφεραν ώς εδώ. 

Θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει την 5η αξιολόγηση, να περνούσαμε στην προληπτική γραμμή στήριξης και να βγαίναμε σταδιακά στις αγορές; Ναι, αν είχαν ψηφίσει ΠτΔ οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ. Θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει καλύτερη συμφωνία με λιγότερο βαρύ πακέτο μέτρων, από αυτό που ήρθε; Ναι, αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αντί να υποδύεται ότι διαπραγματεύεται, έκλεινε συμφωνία τον Φεβρουάριο, και όχι τελευταία στιγμή, έχοντας μεσολαβήσει η χρεοκοπία της χώρας, οι κλειστές τράπεζες κι ένα δημοψήφισμα-παρωδία που προκάλεσε τεράστιο χάσμα με τους εταίρους και διχασμό στους Eλληνες.

Η κυβέρνηση έκλεισε τελικώς συμφωνία και η Ελλάδα παίρνει μια βαθιά ανάσα μένοντας στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Αποφύγαμε τον ξαφνικό θάνατο, όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα ληξιαρχική πράξη (ανα)γεννήσεως. Οι μεταρρυθμίσεις, η συναίνεση του πολιτικού συστήματος και η αλλαγή κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία παραμένουν ο μοναδικός δρόμος για μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή Ελλάδα.

Δρ Χρηστος Α. Μπαξεβανης

Δικηγόρος – διεθνολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή