Ευγνωμοσύνη για τους Γάλλους

Ευγνωμοσύνη για τους Γάλλους

Κύριε διευθυντά

Ελπίζω οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες να οργανώσουν μια πορεία για να εκφράσουν τη βαθιά ευγνωμοσύνη τους στους Γάλλους φιλέλληνες για την αμέριστη συμπαράστασή τους στο θρίλερ των Βρυξελλών. Το Παρίσι δεν βοήθησε μόνο σε πολιτικό επίπεδο για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και σε τεχνοκρατικό. Σύμφωνα με τον Guardian, η Γαλλία είχε αποστείλει μια ομάδα 7 τεχνοκρατών στην Αθήνα με σκοπό να βοηθήσει τον νέο υπουργό Οικονομικών να σχεδιάσει με τον καλύτερο τρόπο τη μακρά λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς. Η βοήθεια που παρείχαν οι Γάλλοι τεχνοκράτες ήταν πολυτιμότατη, αφού ήταν λεπτομερής και κοστολογημένη. Λόγω των Γάλλων έγινε τελικά αποδεκτή η πρότασή μας από τους δανειστές και κυρίως από τους «σκληρούς» του Eurogroup, με αποτέλεσμα να αποφύγουμε το χάος και την ανατίναξη της χώρας.

Δυστυχώς, οι Ελληνες έχουν κοντή μνήμη και έχουν ξεχάσει τα τρις πακέτα Ντελόρ κ.λπ. της ΕΟΚ από την ένταξη, 27/5/1979, μέχρι σήμερα. Αντί να τα αξιοποιήσουμε με επενδύσεις και υποδομές, τα σπαταλήσαμε ασώτως. Είμαστε πάντοτε επιμηθείς και ουδέποτε προμηθείς, χωρίς αυτοκριτική, παρά το γεγονός ότι είμαστε σφηνωμένοι στα βράχια και ένα βήμα πριν από τον γκρεμό.

Γιωργος Τρανταλιδης

Δικηγόρος, Πειραιάς

Φοβούμαι!

Κύριε διευθυντά

H χώρα ίσως βρίσκεται στο χειρότερο σημείο σε καιρό ειρήνης. Παρά το ότι την περασμένη εβδομάδα υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο και χθες το δεύτερο, με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας-γέφυρας για το τρίτο Μνημόνιο-συμφωνία, οι πολίτες εξακολουθούν να ζουν με την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας. Στις τρέχουσες οδυνηρές συγκυρίες τι θα περίμενε κανείς σε μια «κανονική» χώρα; Θα περίμενε να παρουσιασθεί επιτέλους από την κυβέρνηση ένα «στρατηγικό σχέδιο» για τη μελλοντική πορεία και, φυσικά, για την ανάπτυξη της χώρας. Ενα σχέδιο, που θα είχε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των κομμάτων. Ενα σχέδιο, που θα παρουσιαζόταν στους πολίτες με σαφήνεια για να πεισθούν ότι οι θυσίες, που ήδη έκαναν και καλούνται να κάνουν, θα πιάσουν τόπο. Ενα σχέδιο, που θα προκαλούσε συστράτευση όλων μας και ψυχική ανάταση, που είναι το προαπαιτούμενο θετικής συμβολής της κοινωνίας στην επιτυχία του. Θα περίμενε οι υπουργοί να διαβεβαιώσουν τους πολίτες ότι θα καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε το σχέδιο να υλοποιηθεί με στόχο να αποκτήσουμε ένα καλά οργανωμένο κράτος, αξιοκρατικά στελεχωμένο, απαλλαγμένο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που θα στοχεύσει στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην πάταξη των παθογενειών και στην ανάπτυξη της χώρας. Αντ’ αυτών, η κυβέρνηση  εξαντλείται με τη διαχείριση των σφαλμάτων της, με τις ενδοκομματικές ισορροπίες, με την εξαγορά πιθανών αντιρρησιών με υπουργικούς θώκους, με την τακτοποίηση «ημετέρων» και με όλες τις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ή απειλεί με εκλογές, που θα επιδεινώσουν αντί να επιλύσουν το πρόβλημα. Βλέπουμε υπουργούς να δηλώνουν ότι θα καταβάλουν προσπάθεια να μην εφαρμοστούν τα μέτρα! Βλέπουμε τα κόμματα να οπισθοδρομούν, να εστιάζονται στα «θέλω» των κομματικών ακροατηρίων και στα εσωκομματικά τους προβλήματα. Βλέπουμε οι συζητήσεις στα ΜΜΕ να εξαντλούνται στις γνωστές, ανιαρές και άσχετες με το πρόβλημα κομματικές κοκορομαχίες, στα ενδοκομματικά προβλήματα και ισορροπίες ή στο πόσο θα κάνει ο κιμάς αν αποτελείται από χοιρινό και βόειο κρέας, πόσο το ανάλατο/αλατισμένο σουβλάκι κ.ο.κ. Ως αποτέλεσμα, τα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι για άλλη μία φορά οριζόντια, πρόχειρα και ατελέσφορα. Αν ούτε τώρα, στην τελευταία ευκαιρία που μας δίδεται να φτιάξουμε την Ελλάδα, εμείς συνεχίζουμε να μην αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών, τότε πραγματικά φοβούμαι ότι δεν θα τα καταφέρουμε, ότι θα δικαιώσουμε αυτούς που μας λοιδορούν και θα οδηγήσουμε τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή! Δεν είναι τυχαίο ότι το σενάριο του Grexit επανέρχεται και συντηρείται, ούτε ότι διεθνείς έγκυρες επιστημονικές προσωπικότητες προειδοποιούν για τον κίνδυνο, εάν επιτέλους δεν σοβαρευτούμε.

Καλλιοπη Α. Ρουμπελακη-Αγγελακη

Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή