Σωστή ορθογραφία

Κύριε διευθυντά

Γνωρίζω καλά ότι δεν είναι καιρός για τέτοιες παρατηρήσεις, διότι τα κρίσιμα γεγονότα για την πατρίδα μας προηγούνται, αλλά επειδή εξ αυτού του λόγου οι πολίτες παρακολουθούν συνέχεια τα μέσα ενημέρωσης, επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι συνεχίζονται στους υπότιτλους ορισμένες ανορθογραφίες επαναλαμβανόμενες που «βγάζουν μάτι» και δημιουργούν σύγχυση, ιδιαίτερα στη νεολαία. Ετσι διαβάζουμε ότι γίνεται «σύγκληση (!) των πολιτικών αρχηγών» ή «σύγκληση (!) απόψεων», όπως επίσης «παράληψη (!) να τεθεί το τάδε θέμα» ή «έγινε παράλειψη (!) του τελεσιγράφου» αντί παραλαβή.

Διευκρινίζω:

Η «σύγκλιση» προέρχεται από το ρήμα συγκλίνω και σημαίνει ότι έρχονται πιο κοντά, πλησιάζουν οι απόψεις. Π.χ. σύγκλιση απόψεων για το θέμα ή σύγκλιση διαφορετικών θέσεων Η «σύγκληση» προέρχεται από το ρήμα συγκαλώ. Π.χ. έγινε σύγκληση του τάδε οργάνου ή σύγκληση σύσκεψης για κάποιο θέμα.Επίσης η παράλειψη προέρχεται από το ρήμα παραλείπω. Π.χ. παράλειψη να τεθεί το τάδε θέμα, ενώ για την παράληψη (από το παραλαμβάνω) το δόκιμο θα ήταν παραλαβή. Θεωρώ απαραίτητο να διευκρινιστούν αυτά, διότι επαναλαμβάνονται συχνά και λανθασμένα. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα (π.χ. δεν θα γίνει Σύνοδο (!) Κορυφής) αλλά δεν επιθυμώ να καταχραστώ τη φιλοξενία σας.

Μιχαλης Π. Σακκας

Μηχαν/γος – ηλεκτρ/γος ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή