Στη Λετονία του 1880

Στη Λετονία του 1880

Κύριε διευθυντά

Η «Κ» στις 5.9.2015 αναφέρεται στη Λετονία και στην πρωτεύουσά  της Ρίγα. Οι χώρες της Βαλτικής (και η Εσθονία και η Λιθουανία) διεκρίνοντο τουλάχιστον παλαιότερα για το έντονο ενδιαφέρον τους στις κλασικές σπουδές και τον Ελληνισμό.

Ετσι ξεφυλλίζοντας στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου την αθηναϊκή εφημερίδα «Στοά», βρήκα στο φύλλο αυτής στις 15.9.1880 την παρακάτω «είδηση», την οποία και παραθέτω.

Στοά, 15.9.1880 – Εν Ρίγα της Ρωσσίας (δηλ. Λετονίας) εδιδάχθη από σκηνής του θεάτρου, υπό μαθητών του αυτόθι κλασικού γυμνασίου,  ελληνιστί, ο «Οιδίπους» του Σοφοκλέους. Σκηναί και ενδυμασίαι παρηγγέλθησαν επίτηδες διά την παράστασιν ταύτην, διεκρίνοντο δε επί πλούτω και καλλονή. Η διδασκαλία του αρχαίου δράματος εγένετο επιτυχώς, εφ’ ω οι θεαταί εχειροκρότησαν άπαντας τους υποκριτάς, τον δε εισηγητήν της παραστάσεως, καθηγητήν της Αρχαίας  Ελληνικής κ. Γιαντζεβετζκίη προσκαλέσαντες επί σκηνής, απένειμεν αυτώ στέφανον.

Αντωνης Ν. Βενετης

Μοναστηράκι Δωρίδος

Υποσχέσεις

Κύριε διευθυντά

Οι πολιτικοί αρχηγοί, όταν τα κόμματά τους βρίσκονται στην αντιπολίτευση, υπόσχονται ή ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει κάποια μέτρα τα οποία όταν τα κόμματά τους πάρουν την κυβέρνηση τα ξεχνούν, και τότε τα ζητούν οι νέοι αντιπολιτευόμενοι.

Υπόσχονται μείωση του αριθμού βουλευτών σε 200 ή 250, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για αδικήματα που δεν σχετίζονται με την πολιτική τους δραστηριότητα, μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και άλλων παροχών, κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Είναι κατάλληλη ώρα τώρα να δηλώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και να δεσμευθούν ότι αν κυβερνήσουν ή συγκυβερνήσουν, θα εφαρμόσουν αυτά που έχουν υποσχεθεί ή τα ζητούσαν από τους άλλους. Να το κάνουν αυτό τώρα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Ιδού η Ρόδος.

Γιαννης Γεωργιαδης

Χαλάνδρι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή