Ιστορίες από την Κατοχή

Ιστορίες από την Κατοχή

Κύριε διευθυντά

Παίρνοντας αφορμή από την επιστολή του κ. Λάκη Ιωαννίδη, (Η ντροπή του πλανήτη Γη), «Η Καθημερινή» 28 Ιουλίου 2015, σελ. 10 Γράμματα αναγνωστών, σας αντιγράφω δύο παραγράφους από το βιβλίο μου: «Η τάξη μου και άλλες ιστορίες λογής λογής» Αράκυνθος – Μεσολόγγι 2001, σελ. 166, 2 αντίτυπα του οποίου έχουν κατατεθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Συνέβη κάποτε (περίοδος γερμανικής κατοχής 1944) να πετάξουν στα  σκουπίδια Γερμανοί στρατιώτες ένα βαρέλι από μαρμελάδα. Μερικά παιδιά, στην περιοχή του Δεσποτικού, ρίχτηκαν στο βαρέλι και άρχισαν να γλείφουν με τα χέρια τους ό,τι είχε απομείνει στο εσωτερικό του. Δεν άργησε να πλησιάσει ένας Γερμανός και να ρίξει χώμα μέσα στο βαρέλι… (ούτε τ’ αποφάγια τους δεν άφηναν οι Γερμανοί στα παιδιά που λιμοκτονούσαν).

Τότε που οι Γερμανοί άρχισαν να εγκαταλείπουν διάφορους χώρους, έτρεχαν εκεί παιδιά μήπως βρουν τίποτε να πάρουν. Ανάμεσά τους ο ενδεκάχρονος γιος του Πλούταρχου Παλαβιτσίνη, Βασιλάκης, τον οποίον οι Γερμανοί πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.

Σε λίγο τον περνούσαν μπροστά από το σπίτι μας μέσα σε χ(ε)ράμι. Και ήταν λίγο πριν το μεσημέρι, στις 7 Σεπτ. 1944, δύο μέρες προτού εγκαταλείψουν οι Γερμανοί το στρατόπεδο του 2/39 Σ. Ευζώνων και 5 μέρες προτού και ο τελευταίος Γερμανός εγκαταλείψει το Μεσολόγγι.

Γιωργος Κοκοσουλας – Μεσολόγγι

Tο ΔHKO

Kύριε διευθυντά

Το Ελληνικό Δημοκρατικό Kόμμα (ΔΗΚΟ) ιδρύθηκε την 6η Δεκεμβρίου 1982, ότε και κατετέθη δήλωση προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Eκτοτε, έλαβε μέρος σε βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές  του  1994, καθώς και στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα επιστημονικά σωματεία της χώρας.

Το ΔΗΚΟ εκπροσωπεί, σύμφωνα με το Καταστατικό, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Χρήστος Κ. Αναγνώστου, ο οποίος εκφράζει το κόμμα εις όλες τις εκδηλώσεις του στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Το Δημοκρατικό Kόμμα έχει ως έμβλημα το κεφαλαίο γράμμα Δ εντός κύκλου. Διαθέτει ιστοσελίδα με url www.dimokratikokomma.gr, καθώς και λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η καθ’ ης έχει την ιδιοκτησία και έκδοση της καθημερινής εφημερίδος «Η Καθημερινή», στην οποία την 25η Αυγούστου 2015 και στη σελίδα 5 εδημoσιεύθη κείμενο με τον τίτλο «Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν κατεβαίνει στις εκλογές». Ο ανώνυμος συντάκτης αναφέρεται στο υπό ίδρυση κόμμα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Παπαδόπουλου, του οποίου παρουσιάζει και τη φωτογραφία.

Ο εν λόγω πρώην υπουργός και οποιοσδήποτε άλλος δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον τίτλο Δημοκρατικό Kόμμα, ο οποίος είναι κατοχυρωμένος στον Aρειο Πάγο, πολύ δε περισσότερο εν όψει εκλογών. Ενέργειες όπως η ανωτέρω και μάλιστα όταν προβάλλονται από τα μέσα ενημερώσεως, όπως η «Καθημερινή», αποβλέπουν είτε να υφαρπάξουν τον τίτλο του Δημοκρατικού Kόμματος ή τουλάχιστον να το βλάψουν.

Το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΔΗΚO), εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, κατέθεσε νομοτύπως και εμπροθέσμως την 5η Σεπτεμβρίου 2015 δήλωση συμμετοχής στην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η «Καθημερινή» της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 στη σελίδα 5 παρουσίασε ρεπορτάζ με τίτλο «Αιτήσεις στον Aρειο Πάγο από 19 κόμματα και 5 συνασπισμούς». Μεταξύ των 19 κομμάτων ήταν και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗKO). Αλλά ο ανώνυμος συντάκτης το κατάπιε. Εθεώρησε καλό προς ενημέρωση των αναγνωστών της εφημερίδος να μην αναφέρει τα ονόματα των 19 κομμάτων, αλλά μόνον τους 5 συνασπισμούς. Aντιθέτως, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 η ίδια εφημερίδα ανέφερε τα ονόματα όλων των κομμάτων, τα οποία είχαν δηλώσει συμμετοχή εις τις εκλογές.

Εάν ο ανώνυμος συντάκτης ανέφερε τα ονόματα των 19 κομμάτων, μεταξύ  των οποίων και του Δημοκρατικού Kόμματος, θα ακύρωνε το δημοσιευθέν κείμενο με τον τίτλο «Το Δημοκρατικό  Κόμμα  δεν  κατεβαίνει στις εκλογές» της 25ης Αυγούστου 2015.

Το Δημοκρατικό Kόμμα (ΔΗΚΟ) διαμαρτύρεται έντονα γι’ αυτή τη μεταχείριση από την «Kαθημερινή» και τον πόλεμο ο οποίος γίνεται εις βάρος του από τα μέσα ενημερώσεως. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ΔΗΚΟ δεν κατέβασε συνδυασμούς στις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015.

Kωνσταντινος X. Aναγνωστου – Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Κινήσεις διαδοχής

Κύριε διευθυντά

Ησοβαρότητα δείχνει να απουσιάζει από τις κινήσεις διαδοχής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό κυρίως οφείλεται στο γεγονός της απουσίας πολιτικού προβληματισμού στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Η ρηχότητα του πολιτικού λογου και η αδιαφορία ενασχόλησης με τις ιδέες έχουν προκαλέσει ένα φαινόμενο πολιτικών καλλιστείων, όπου η πολιτική παρουσία συνδέεται με την αναγνωρισιμότητα των προσώπων μέσω παρουσίας στα ΜΜΕ η στο εθνικό life style.

Ουδέποτε το κόμμα της Ν.Δ. προώθησε κάποιο γόνιμο πολιτικό διάλογο για την αναζήτηση της πραγματικής πολιτικής – ιδεολογικής ταυτότητας του χώρου. Κάθε σχετική απόπειρα έναρξης διαλόγου λογιζόταν σαν πολυτέλεια που φεύγει από τον ουσιαστικό στόχο του κόμματος – που δεν ήταν άλλος από την αναζήτηση τρόπων κατάληψης της εξουσίας.

Απονευρωμένη από πολιτικές αναζητήσεις η Ν.Δ. είχε από χρόνια μετατραπεί σε όχημα διεκδίκησης της εξουσίας, με εργαλείο τις παροχές, τα ρουσφέτια και τις λογής εξυπηρετήσεις. Ο λαϊκός της χαρακτήρας συνδέθηκε με το βόλεμα του κόσμου πάνω στη λογική της επίλυσης ατομικών και οικογενειακών προβλημάτων και ουδέποτε πάνω στη χάραξη πολιτικών που οριοθετούσαν την πορεία της κοινωνίας στο μέλλον. Γι’ αυτό και απολύτως απογοητευμένος, είχα εγκαταλείψει τον χώρο το 1994, βλέποντας απόλυτο σκοτάδι στις προοπτικές για το μέλλον.

Είναι πραγματικά απογοητευτικό πως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη και τώρα – παρά τη μεσολάβηση τόσων χρόνων και τραυματικών πολιτικών εμπειριών. Το μόνο που δείχνει να ενδιαφέρει είναι τα πρόσωπα, το παρασκήνιο κι οι διαβουλεύσεις. Ποιος εκφράζει και ποιος προωθεί ποιον.

Οι ιδεολογικές κατευθύνσεις και οι πολιτικοί προσδιορισμοί παραμένουν στο περιθώριο, περιοριζόμενοι σε απλές ταμπέλες δίχως περιεχόμενο και ουσία. 

Αυτοαποκαλούμενοι δεξιοί που υπεραμύνονται της βαριάς φορολογίας, ριζοσπάστες φιλελεύθεροι που το μόνο ριζοσπαστικό στις θέσεις τους είναι η λατρεία του δημόσιου τομέα και σύγχρονοι φιλελεύθεροι που αρνούνται να καταργήσουν μερικές δεκάδες άχρηστους κρατικούς φορείς. Αντίθετα με ό,τι λέγεται, η παράταξη αυτή δεν έχει καθαρό ιδεολογικό στίγμα.

Eχουμε επίσης πρόσφατα δείγματα αδοκίμαστων ηγετών που βρέθηκαν ψηλά και δεν άντεξαν ουσιαστικά στον ίλιγγο. Η πρόσφατη, μαρτυρική για την εικόνα της Ελλάδας, συζήτηση του πρωθυπουργού με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Κλίντον έδειξε πού μπορεί να οδηγήσει η πρόωρη αναρρίχηση στην εξουσία. Είναι ανάγκη να διαιωνίζουμε το φαινόμενο;

Oταν το 1994 παραιτήθηκε ο Κων. Μητσοτάκης από την ηγεσία της Ν.Δ., κάποιοι από εμάς –πάνω από 6 ή 7 φορές υπουργοί– θεωρήσαμε αμετροέπεια τη διεκδίκηση της ηγεσίας. Είτε επειδή δεν διακρίναμε κάποιο σαφές πλειοψηφικό ρεύμα είτε επειδή εκτιμούσαμε πως υπάρχουν κι άλλα ακόμη πράγματα να μάθουμε. Σήμερα, άτομα που δεν έχουν διοικήσει ούτε περίπτερο, με ελάχιστη κυβερνητική θητεία είτε με εμπειρία εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής, εκτιμούν πως  είναι  σε  θέση  να οδηγήσουν με αξιώσεις την χώρα.  Τα πληρώσαμε ακριβά τέτοια πειράματα. Μια και όλοι  υφιστάμεθα  τις  σχετικές συνέπειες.

Χρειάζεται βαρύ περιεχόμενο και σοβαρότητα το όποιο εγχείρημα διεκδίκησης της ηγεσίας ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος.

Ανδρεας Ανδριανοπουλος – Πρ. Υπουργός

Η δράση του κ. Πατούλη

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα μέσω της επιστολής αυτής να σας ζητήσω να αποκαταστήσετε την αλήθεια σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου σχετικά με τα όσα αναφέρατε στο φύλλο της 7ης Οκτωβρίου 2015, περί δήθεν συμμετοχής μου στον φοιτητικό συνδικαλισμό της Ιατρικής Σχολής Αθηνών όπου φοίτησα, ως μέλος της ΚΝΕ.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ως φοιτητής ουδέποτε ασχολήθηκα με τον συνδικαλισμό, παρά μόνον με τις σπουδές μου. Και ουδέποτε, φυσικά, υπήρξα όχι απλώς μέλος της ΚΝΕ, αλλά ούτε καν συμπαθών της συγκεκριμένης παράταξης.  Δεν ξέρω από ποια πηγή άντλησε αυτήν την πληροφορία ο κ. Κασιμάτης, αλλά σίγουρα η πηγή αυτή σας εξέθεσε.

Ασφαλώς και έχετε το δικαίωμα ως δημοσιογράφος να ασκείτε την όποια δημοσιογραφική κριτική απέναντι στις απόψεις μου, είτε ως προέδρου του ΙΣΑ είτε ως αιρετού εκπροσώπου της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού, ακόμη κι αν αυτή η κριτική διακρίνεται για την κακεντρέχειά της.

Δεν έχετε, όμως, το «δικαίωμα να με χρεώνετε» σε μια φοιτητική παράταξη στην οποία ποτέ δεν υπήρξα μέλος και με την οποία ουδέποτε είχα την οποιαδήποτε ιδεολογική και πολιτική συμπόρευση. Είναι γνωστό ότι σε όλα τα χρόνια της πολιτικής και συνδικαλιστικής μου ενασχόλησης κινούμαι πολιτικά στον χώρο της Κεντροδεξιάς και αυτό, όσο κι αν θέλει, δεν μπορεί να μου το αμφισβητήσει κανείς.

Γεωργιος Πατουλης – Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Aπάντηση

Προφανώς έσφαλα εμπιστευόμενος «πληροφορία» που απεδείχθη ψευδής. Οπότε ζητώ συγγνώμη από τον κ. Πατούλη που διαμαρτύρεται, αλλά και από την ΚΝΕ που δεν διαμαρτύρεται.

Στεφανος Κασιματης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή