Αναλγησία

Κύριε διευθυντά

Μία από τις σημαντικότερες ανατροπές του μνημονίου 3 είναι και η    εξής: «Στους συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων μετά τις 30-06-2015 χορηγείται σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και, μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης».

Αυτό θα πλήξει κυρίως τις συντάξεις λόγω θανάτου και τις αναπηρικές, γιατί συνταξιούχοι γήρατος που να μπορούν να πάρουν την κατώτερη σύνταξη πριν από τα 67 δεν υπάρχουν.

Για παράδειγμα, μια νοικοκυρά ή μια άνεργη, που ζούσε με το μεροκάματο του συζύγου της, έτσι και τη χάσει, θα πρέπει να ζήσει με μία σύνταξη 200-260 ευρώ τον μήνα, μέχρι να γίνει 67 ετών. Πρόκειται  για μια ασφαλιστική διάταξη που μόνο στη Χιλή του Πινοσέτ θα μπορούσε να εφαρμοσθεί. Μία διάταξη ξέχειλη από κοινωνική αναλγησία.

Φανταστείτε μια οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, στην οποία εργάζονται και οι δύο γονείς. Και ο ένας ξαφνικά πεθάνει. Αυτά τα ανήλικα παιδιά δεν θα στερηθούν μόνο τον μισθό του γονιού που έχασαν, αλλά θα στερηθούν και την κατώτερη σύνταξη και θα αρκεστούν σε μια σύνταξη – φιλανθρωπικό βοήθημα, μέχρι ο εν ζωή γονιός τους να γίνει 67 ετών!

Αυτό λέγεται ριζική «ασφαλιστική» μεταρρύθμιση!

Βασιλης Γιαννακοβας – Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή