Μαραθώνας – Σχινιάς

Κύριε διευθυντά

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού διεξάγει τα τελευταία χρόνια έναν σημαντικό αγώνα για την προστασία και την ανάδειξη του εθνικού θησαυρού που είναι το ιστορικό Πάρκο Σχινιά στον Μαραθώνα. Η αβελτηρία του κράτους ήρθε κατά πολύ δυσάρεστο τρόπο στην επικαιρότητα, χάρις στο άρθρο της «Καθημερινής» (Γ. Λιάλιος, 25.10.2015), όπου με ντροπή πληροφορούμεθα ότι η Ελλάδα παραπέμπεται (άλλη μια φορά) για τη μη κατεδάφιση 8 αυθαίρετων ταβερνών στη μοναδική παρθένα παραλία του Σχινιά. Τα παράνομα αυτά κτίσματα τραυματίζουν όχι μόνο την απαράμιλλη φύση του Μαραθώνα και το εθνικό μας φιλότιμο, αλλά και ένα ιστορικό τοπίο διεθνούς σημασίας, όπου δόθηκε η μάχη για την επικράτηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Εκεί καταδίωξαν οι Αθηναίοι τους Πέρσες, εκεί ο Κυναίγειρος προσπάθησε να συγκρατήσει με τα χέρια ένα περσικό καράβι, εκεί πολέμησε ο αδελφός του, ο μέγας Αισχύλος.

Εκεί, σήμερα, στο σπάνιο είδος πευκοδάσους πάνω στην παραλία με τις αμμοθίνες και τα κρινάκια, τα καλοκαίρια προσέρχονται μέχρι 7.000 λουόμενοι σε μία ημέρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν το πευκοδάσος για πάρκινγκ των παράνομων ταβερνών και για πρόχειρες ψησταριές του πικ-νικ, με όλους τους κινδύνους και καταστροφές που αυτό συνεπάγεται. Επομένως, καθίσταται άμεση η ανάγκη της απομάκρυνσης των αυθαίρετων κτισμάτων αλλά και επίσης της εφαρμογής του σχεδίου για την ορθολογική χρήση της περιοχής, για την οποία η Ελληνική Εταιρεία έχει παρουσιάσει, συζητήσει και προωθήσει ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση στους αρμόδιους φορείς. Εξάλλου έχει πραγματώσει πρόσφατα το Δίκτυο Μονοπατιών Πολιτισμού, το οποίο αναδεικνύει τους αρχαιολογικούς χώρους του Μαραθώνα και το φυσικό τοπίο, με χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

Γιαννης Μιχαηλ

Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Απάντηση σε δημοσίευμα

Κύριε διευθυντά

Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα στην «Καθημερινή» της 23.10.15 (σελίδα 2) δημοσίευμα του κ. Στ. Κασιμάτη με προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το άτομό μου. Φυσικά, η έκπληξη δεν αφορούσε τον συγκεκριμένο κύριο, αλλά την ίδια την «Καθημερινή», από την οποία απαιτούσα (με τη μοναδική ιδιότητα του επί δεκαετίες αναγνώστη) τουλάχιστον να διασταυρώσει τις αποδιδόμενες κατηγορίες και να επιλέξει το όριο της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας, το οποίο άλλες εφημερίδες έχουν κατεβάσει στο ελάχιστο.

Με δεδομένη όμως τη δημοσίευση, η μοναδική μου επιλογή είναι να απαντήσω στον κ. Κασιμάτη, ας μου επιτραπεί σε πρώτο πρόσωπο, γιατί η υποκρισία της ψευτοευγένειας δεν έχει νόημα.

κ.Στ Κασιμάτη,

Ανήκουμε σίγουρα σε διαφορετικούς κόσμους και κάνετε πολύ καλά που υπερασπίζεστε τον δικό σας. Τα κείμενά σας είναι μνημεία υμνολογίας των καθεστωτικών κομμάτων (…και όχι μόνο, υπάρχει και η Χ.Α.) και ιδεολογιών που κυβέρνησαν από το 1974 μέχρι και το 2015 και οδήγησαν τη χώρα στα χάλια αυτά. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες, αστερίσκους και επιφανειακές κριτικές στις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ξοδέψατε πολύ μελάνι από τις ακριβές Mont Blanc σας, για να στηρίξετε τις διαπλεκόμενες εξουσίες, την ιδεολογία τους, τα επιχειρήματά τους και, φυσικά, να αποδομήσετε και να συκοφαντήσετε όποιον αντιστεκόταν σε όλα αυτά. Με φανατισμό και αδίστακτη φρασεολογία συκοφαντείτε, λασπολογείτε, προσπαθείτε να λερώσετε ό,τι φοβίζει τον κόσμο σας και το αφήγημά σας.

Δεν υπήρξα ποτέ ΠΑΣΟΚ, όχι γιατί δεν τιμώ τους κοινωνικούς αγώνες και την προσφορά μεγάλου μέρους του σοσιαλιστικού χώρου, αλλά γιατί μετατράπηκε (και με τις δικές σας επευφημίες) σε καθεστώς που συκοφάντησε την έννοια του σοσιαλισμού. Σας έπεισε φαίνεται η κ. Βούλτεψη με την ανάλογη ψευδολογία, αλλά να είστε σίγουρος ότι με το ΠΑΣΟΚ συγκρούστηκα πολιτικά και ιδεολογικά και είναι σίγουρο ότι αν στόχος ήταν η υπουργοποίησή μου (πολλά χρόνια πριν) άλλες επιλογές θα είχα κάνει.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις αλλεργίες σας στα όσα λέει ο Μέγας Βασίλειος στο κήρυγμα «Προς πλουτίσαντες» και αυτό να ξέρετε με γεμίζει μεγάλη χαρά, γιατί αποδεικνύει το βάθος και την επικαιρότητά του. Ούτε μπορώ να κάνω τίποτα για τη συνδικαλιστική μου προϋπηρεσία και την επαγγελματική μου προέλευση (εφοριακός) για τις οποίες δεν έχω να κρύψω, ούτε να απολογηθώ για κάτι. Είναι σαφές ότι οι παρέες σας έχουν ψύχωση με τέτοιους χώρους, για ευνόητους λόγους. Ας πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους, ειδικά στα καύσιμα.

Κύριε Κασιμάτη, όμως, με την ειλικρίνεια που έχω (για εσάς πολιτικός κυνισμός) σας διαβεβαιώ ότι έχετε δίκιο σε κάτι. Ζω μια περίοδο μεγάλης χαράς (όχι φοβίας όπως εσείς). Χαρά γιατί, επιτέλους, μπορώ να συνεισφέρω από καλύτερες θέσεις, με σκληρή δουλειά, με αποτελέσματα στην εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής για φορολογική δικαιοσύνη. Μια μεγάλη χαρά, γιατί ο κόσμος σας έχει καταλάβει ότι «the party is over» και πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Συνεχίστε τον καθεστωτικό σας λόγο, κ. Κασιμάτη, γιατί πιο ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Τρυφων Ζ. Αλεξιαδης

ΥΓ.: Εάν φυσικά σας αδίκησα ή σας πρόσβαλα, πολύ ευχαρίστως, στο ΣΚΑΪ TV, ή όπου αλλού θέλετε, μπροστά στους πολίτες να το κουβεντιάσουμε πολιτισμένα. Εκτός από τα έντυπα και το διαδικτυακό κανάλι της Χρυσής Αυγής βεβαίως. 

Απάντηση

Ειλικρινά, απορώ με την έξαψη του υπουργού. Τίποτε άλλο.

Στέφανος Κασιμάτης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή