Ο ΦΠΑ

Ο ΦΠΑ

Κύριε διευθυντά

Ενώ η χώρα υποφέρει από τα προβλήματα της οικονομίας και από την αδυναμία ή απροθυμία επίλυσής τους, εστιάζουμε σε ελάσσονα που δίνουν τη δυνατότητα στα κόμματα να τα εκμεταλλεύονται επικοινωνιακά. Αναφέρομαι στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Τα σχολεία –ελληνόφωνα, ξένα, φροντιστήρια– εμπορεύονται πνευματικά, άυλα αγαθά, όπως τα βιβλία, το θέατρο, ο Τύπος κ.λπ. Γιατί δεν προτείνει κανείς ποσοστό ΦΠΑ 6% που ισχύει γι’ αυτά να ισχύσει και στην εκπαίδευση; Είναι ένα ποσοστό εύκολα αφομοιώσιμο από τους παρέχοντες αυτές τις υπηρεσίες ώστε να μην επιβαρύνει τους παντός είδους εκπαιδευόμενους, ενώ αφετέρου δεν αποτελεί κίνητρο για φοροδιαφυγή όπως προφανώς το προτεινόμενο ποσοστό 23%. Πιστεύω ότι η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών ποσοστών δεν θα μειώσει πολύ την αποδοτικότητα του φόρου και, το κυριότερο, θα φύγει μια εκκρεμότητα με ενδεχόμενη συναίνεση των κομμάτων και βουλευτών.

Κυριακος Παπαδοπουλος

Το Γυμνάσιο Σκιάθου

Κύριε διευθυντά

Σχετικά με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας σας με τίτλο «Γυμνάσιο Σκιάθου: Συχνά η μισή τάξη δεν κάνει μάθημα…» θα παρακαλούσαμε να δημοσιεύσετε και την παρακάτω απάντηση του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων προς ενημέρωση των αναγνωστών σας.

Σχετικά με τη λειτουργία του Γυμνασίου Σκιάθου, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

Ο τίτλος του δημοσιεύματος «Συχνά η μισή τάξη δεν κάνει μάθημα…» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Aλλωστε, διαβάζοντας το περιεχόμενο του άρθρου, η συγκεκριμένη έκφραση αναφέρεται ουσιαστικά μόνο στο μάθημα της δεύτερης ξένης γλώσσας (γερμανικά) και όχι στο σύνολο του προγράμματος του σχολείου, όπως αφήνεται να εννοηθεί στον τίτλο.

Τα κενά που είχαν ζητηθεί από τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για το Γυμνάσιο και το Λύκειο κατά την τελευταία φάση προσλήψεων αναπληρωτών ήταν τα εξής:

1 κενό ΠΕ01 Θεολόγου.

1 κενό ΠΕ03 Μαθηματικού..

1 κενό ΠΕ04. 01 Φυσικού.

1 κενό ΠΕ14. 04,05 Τεχνολόγου – Γεωπόνου, οι οποίοι διδάσκουν μόνο Τεχνολογία στα Γυμνάσια.

1 κενό ΠΕ06 μειωμένου ωραρίου Αγγλικής για 12 ώρες.

1 κενό ΠΕ07 μειωμένου ωραρίου Γερμανικής για 14 ώρες.

1 κενό ΠΕ08 μειωμένου ωραρίου καλλιτεχνικής για 9 ώρες.

Μετά τις τελευταίες προσλήψεις, στη Β΄ Μαγνησίας και ειδικά για την κάλυψη κενών στη Σκιάθο προσλήφθηκαν ένας αναπληρωτής ΠΕ03 και ένας αναπληρωτής ΠΕ04. 01. Παράλληλα στη Β΄ Μαγνησίας προσλήφθηκαν ακόμα ένας αναπληρωτής ΠΕ02 (φιλόλογος) και άλλος ένας ΠΕ04. 01 (φυσικός).

Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε πρόσληψη αναπληρωτή ΠΕ04 στη Σκιάθο, αλλά δεν αποδέχθηκε τον διορισμό.

Σημειώνουμε ότι σε αυτή τη φάση έγινε προσπάθεια και με τις προσλήψεις αναπληρωτών στις 4/11/2015 να καλυφθούν ειδικότητες όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί – χημικοί. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι ανάγκες του συγκεκριμένου σχολείου.

Το Γραφειο Τυπου του υπουργειου Παιδειας, Ερευνας και Θρησκευματων

Γενοκτονία και εθνοκάθαρση

Κύριε διευθυντά

Αδυνατώ να κατανοήσω τον θόρυβο που ξέσπασε από την άκαιρη, είναι η αλήθεια, δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι να συμφωνήσω μαζί του. Εκτιμώ πάντως πως, εντελώς θεωρητικά, έχει δίκιο. Οι όροι δεν είναι νομικοί. Eχουν καθαρά πολιτικό περιεχόμενο. Η γενοκτονία αναφέρεται στην εξαφάνιση ενός έθνους από το πρόσωπο της γης, στο πλαίσιο βέβαια των εδαφικών και πραγματικών δυνατοτήτων αυτού που την επιχειρεί. Ως τέτοια ιστορικά αναδείχθηκε η εξόντωση των Εβραίων από όλα τα εδάφη που είχε υπό τον έλεγχό της η ναζιστική Γερμανία. Εξίσου γενοκτονία υπήρξε η εξόντωση και ο αφανισμός των Αρμενίων από τα εδάφη στα οποία ασκούσε την εξουσία η οθωμανική ακόμη τότε Τουρκία.  Εθνοκάθαρση, από την άλλη μεριά, αποκαλείται το ξεκλήρισμα μιας εθνότητας από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Αυτό υπέστησαν οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί σε περιοχές της Βοσνίας από τους Σέρβους εθνικιστές. Το ίδιο συνέβη στη Ρουάντα παλαιότερα όπως και νωρίτερα στην Καμπότζη και τη Βιρμανία. Για τον ποντιακό ελληνισμό, η ιστορική πραγματικότητα ομιλεί μόνη της. Eγιναν άγριες σφαγές σε βάρος του, σε περιοχές των τουρκικών παραλιών της Μαύρης Θάλασσας. Χιλιάδες Πόντιοι όμως μεταφέρθηκαν στη Μακεδονία και σε άλλα μέρη της Ελλάδας από την Τουρκία, με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Αν είχε γίνει γενοκτονία, πού βρέθηκαν;

Δεν αποτελεί βέβαια η εθνοκάθαρση μικρότερης εμβέλειας έγκλημα από τη γενοκτονία. Δεν κατανοώ, λοιπόν, την ουσία του θορύβου που ξέσπασε.

Ανδρεας Ανδριανοπουλος – Πρ. υπουργός

II

Κύριε διευθυντά

Απαράδεκτες οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, στις οποίες, υπερασπιζόμενος παλαιότερο άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή», χαρακτηρίζει εθνοκάθαρση (τουλάχιστον προσθέτει το αιματηρή, λες και δύνανται να υπάρξουν και αναίμακτες τινές εθνοκαθάρσεις…) τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Φαίνεται πως ζήλεψε την Ηρωστράτεια δόξα της κ. Ρεπούση που υποβάθμισε σε συνωστισμό την Καταστροφή της Σμύρνης.

Από τον περασμένο Ιούλιο, που οι ακροβατισμοί αυτοπροβολής και προκλητικά συνεχούς αναζήτησης της προσοχής στους οποίους είχε επιδοθεί ένας άλλος κυβερνητικός υπουργός, ο –τότε– επί των Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, οδήγησαν τη χώρα στο κοινωνικοοικονομικά ολέθριο capital control, η νέα κυβερνητική ασχημονία, εξορμούμενη αυτή τη φορά από τον ακόμη πιο ευαίσθητο χώρο της εθνικής Παιδείας και  προσβάλλουσα διαστρεβλωτικώς τη συλλογική ιστορική μνήμη, όχι μόνον των απανταχού Ποντίων αδελφών μας, αλλά και ολοκλήρου του Ελληνισμού, αποδεικνύεται εξίσου εθνικά επικίνδυνη με την έπαρση του κ. Βαρουφάκη. Οφείλει ο κ. πρωθυπουργός να αποπέμψει άμεσα και τον κ. Φίλη, όπως είχε πράξει και με τον ακκιζόμενο –πρώην– συνάδελφό του που διαχειρίστηκε, χειρίστω τω τρόπω, τις τύχες της εθνικής μας οικονομίας. Γιατί η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο capital control και στο εθνικό κεφάλαιο της Παιδείας. Το αίμα και ο ξεριζωμός των Ποντίων δεν επιδέχονται αδέξιες προσεγγίσεις ταξινομητικής ονοματολόγησης των όρων «γενοκτονία» και «εθνοκάθαρση». Προσπαθώντας, ακαίρως και ασόφως, ο κ. Φίλης να οροθετήσει δημοσίως τις ευαίσθητες αυτές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου, απλώς ακροβατεί μεταξύ της αδοκίμου ορισμολογίας και της χονδροειδούς αερολογίας. Εκτός εάν ο υπουργος Παιδείας προσπαθεί να μας πει εμμέσως πλην σαφώς ότι τα δύο προηγούμενα μνημόνια που η κυβέρνησή του κομπορρημονούσε πως  θα έσκιζε ήταν η «εθνοκάθαρση» της μεσαίας τάξης, ενώ το 3ο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη «γενοκτονία» αυτής. Aποψη με την οποία πιστεύω πως θα συντασσόταν ασμένως και η πρώην πρόεδρος της Βουλής…

Χριστος Χ. Λιαπης MD, MSc, PhD – Ψυχίατρος – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Δάνεια

Κύριε διευθυντά

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ένα από τα βασικά εμπόδια για την επανέναρξη της χρηματοδότησης των ιδιωτών και των επιχειρήσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που επηρεάζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Το μείζον θέμα των NPLs (non-performing loans) αφορά άραγε αποκλειστικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους δανειολήπτες ή το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων; Οι τελευταίες δύο ανακεφαλοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο (ΤΧΣ) διαμέσου της χρηματοδότησής του από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το διεθνές νομισματικό ταμείο, ουσιαστικά μετακύλισαν μέρος του κόστους στους φορολογουμένους (φυσικά και νομικά πρόσωπα).

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι δόσεις των δανείων που δεν καταβάλλονται από τους δανειολήπτες, πληρώνονται από τον Eλληνα φορολογούμενο, ανεξάρτητα από το εάν ο ίδιος είναι συνεπής στις  ατομικές υποχρεώσεις του ή από το εάν έχει λάβει κάποιας μορφής δανεισμό.

Εύλογα διερωτάται ο σκεπτόμενος φορολογούμενος κατά πόσο η εν λόγω διαδικασία είναι δίκαιη και ηθική. Δύσκολα, ωστόσο, θα λάβει κάποια απάντηση διαφορετική από ό,τι ήταν αναγκαία. Με την ψήφιση των προαπαιτούμενων για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης, διασφαλίζεται ότι τυγχάνουσες μελλοντικές ανάγκες κεφαλαίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα καλύπτονται εφεξής (από πρώτης Ιανουαρίου) πρωτίστως από τους μετόχους, δευτερευόντως από τους ομολογιούχους και εν συνεχεία από τους επενδυτές-καταθέτες (προστασία ανά καταθέτη και χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έως του ποσού των εκατό χιλιάδων ευρώ). Εκ νέου, δηλαδή, θα κληθούν κάποιοι να καλύψουν το κενό που δημιουργείται από τη μη συνεπή εξυπηρέτηση των δανείων από όσους εμφανίζουν πραγματική αδυναμία ή πραγματική αδιαφορία. Iσως έχει φτάσει η στιγμή να πραγματοποιηθεί ένας ουσιαστικός διαχωρισμός μεταξύ των δανειοληπτών, σε όσους πραγματικά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω της περιδίνησής τους από τις εξελίξεις και σε εκείνους που κερδοσκοπούν σε βάρος των προαναφερθέντων και των Eλλήνων φορολογουμένων, ούτως ώστε οι μεν πρώτοι να προστατευθούν και οι δε δεύτεροι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αδαμ Εμμ. Νικολουδακης – Τραπεζικό στέλεχος

Μετανάστης

Κύριε διευθυντά

Σας διαβάζω πολύ τακτικά. Μιλάτε για τα μεγάλα προβλήματα, θέλετε να είστε αισιόδοξος και προτείνετε λύσεις. Δυστυχώς, κατέληξα ότι είναι σπατάλη χρόνου να θέλει κάποιος να είναι θετικός για την Ελλάδα μας. Καμιά φορά τα προβλήματα δεν λύνονται. Ετσι κι εγώ, η γυναίκα μου και τα τρία παιδιά μου φύγαμε και ζούμε πια στην Αμερική, πριν να είναι πολύ αργά. Γιατί, όπως ξέρετε, «people vote with their feet» (οι άνθρωποι ψηφίζουν με τα πόδια τους).

Σας διαβάζω και από εδώ.

Λουκας Ιωαννιδης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή