Η ελληνική Αριστερά

Kύριε διευθυντά

Προ ημερών ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε στη Βουλή ότι σύντομα η κυβέρνηση θα καταργήσει «αυτή την περιβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του μαθητικού ιδιώνυμου» εννοώντας την ΠΝΠ «περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων», που κυρώθηκε με τον ν. 2811 του 2000, και ότι θα αποκαταστήσει «ένα κλίμα δημοκρατίας στα σχολεία».

Με άλλα λόγια, υποσχέθηκε μαθητικές καταλήψεις και άλλα συναφή χωρίς όρια και χωρίς συνέπειες για τους εμπλεκομένους αλλά με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην εκπαίδευση. Κατανοητή δέσμευση, αφού προέρχεται από έναν υπουργό χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο, τον οποίο τοποθέτησε στη θέση αυτή ο πρωθυπουργός που ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία του από τις μαθητικές καταλήψεις και προσβάλλει καθημερινά το αισθητήριό μας με τη χωρίς προηγούμενο στα μεταπολεμικά χρονικά αμάθειά του – όχι μόνο γλωσσική.

Μα θα μου πείτε, ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας δεν ήταν δις βραβευμένος πανεπιστημιακός καθηγητής και παρά ταύτα ξεκίνησε τη θητεία του βάλλοντας κατά των πειραματικών και πρότυπων σχολείων και χαρακτηρίζοντας την αριστεία «ρετσινιά»;  Οι δύο περιπτώσεις είναι τυπικά αντίθετες, αλλά στο βάθος συνδέονται μεταξύ τους. Εννοώ ότι υπάρχει η καχυποψία έως και εχθρότητα της αυθεντικής Αριστεράς (αυτή μας απόμεινε) προς τους αληθινά πεπαιδευμένους· υπάρχουν οι αμαθείς και οι κατ’ επίφασιν πεπαιδευμένοι· υπάρχει η ιδεοληψία που κατευθύνει ως άστρο φωτεινό την αυθεντική Αριστερά στο σύνολό της.

Σφιχταγκαλιασμένες, αμάθεια και απαιδευσία σπέρνουν απλόχερα στο ίδιο γόνιμο έδαφος. Για να μείνω μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι αυτό που κληροδότησαν στη σημερινή κυβέρνηση οι πρώτες μεταρρυθμίσεις της μεταπολίτευσης, η κομματική άλωση και διάλυση των σχολείων, η γενικευμένη αντίδραση σε κάθε μορφή αξιολόγησης, η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, η αδιαφορία των διδασκόντων και η ισοπέδωση των αξιών. Αμάθεια και απαιδευσία πασχίζουν να εξαφανίσουν κάθε τι που έχει απομείνει όρθιο, κάθε τι που ξεχωρίζει, κάθε τι που κάνει την έστω μικρή διαφορά. Στο όνομα της Αριστεράς.

Mιχαηλ Πασχαλης – Oμότιμος καθηγητής Kλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Kρήτης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή