Μεταρρυθμίσεις

Μεταρρυθμίσεις

Κύριε διευθυντά

Eνα χρόνο μετά τις εκλογές του περασμένου Γενάρη, με τη χώρα να έχει ξαναμπεί σε μεγάλες περιπέτειες τις οποίες θα μπορούσε να έχει αποφύγει, αρχίζει η κοινωνία να συνειδητοποιεί βαθιά μέσα της πως ο δρόμος για την έξοδο από την ύφεση και το μνημόνιο περιλαμβάνει ορισμένα απαραίτητα βήματα και περνάει μέσα από μια λογική αλληλουχία κινήσεων, που θα επαναφέρουν τη χώρα σε ομαλότητα και ύστερα σε ανοδική πορεία ανάπτυξης.

Τα μνημόνια δεν σκίζονται, η τρόικα δεν διώχνεται, τα χρέη δεν διαγράφονται μονομερώς, αρχίζουν να το καταλαβαίνουν και οι πιο αφελείς. Μπορεί να χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος, τρεις εκλογικές διαδικασίες, αρκετά εφιαλτικά και αβέβαια βράδια, με τη χώρα να ακροβατεί στο κενό, μπορεί η Ελλάδα να έκανε ένα μεγάλο πισωγύρισμα, αλλά πλέον είναι ξεκάθαρο. Ο δρόμος είναι ένας. Τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να έλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις, να αξιοποιηθεί η περιουσία του κράτους που βρίσκεται υπό καθεστώς μαρασμού, να μπει ένα τέλος στην υπερβολική φορολόγηση που έχει τσακίσει τους πολίτες, διώχνει στο εξωτερικό τις ελληνικές επιχειρήσεις και λειτουργεί κατασταλτικά για κάθε επενδυτή ο οποίος σκέπτεται να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας.

Μόνο έτσι θα ξεκολλήσει η οικονομία της χώρας, θα επανέλθει η ρευστότητα και θα αρχίσει η Ελλάδα να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι φυσικά αντιληπτό από όλους πως το παραπάνω εγχείρημα δεν μπορεί να υλοποιηθεί από μια ανεύθυνη και λαϊκίστικη αντιευρωπαϊκή μάζα, αλλά η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί τη συστράτευση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του τόπου και όσων ανθρώπων είναι πρόθυμοι να συμβάλουν σε αυτήν την εθνική προσπάθεια. Με γνώσεις, πρόγραμμα, σαφή κατεύθυνση και κοινωνικό πρόσημο. Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε ανθρώπους που πολεμούν και αποφεύγουν τις μεταρρυθμίσεις, γιατί εκπροσωπούν και αβαντάρονται από όσους τις απεχθάνονται και τις φοβούνται. Είναι η μεγάλη στιγμή να παλέψουμε για να γίνουν οι μεγάλες τομές που χρειάζεται η Ελλάδα. Oλοι εμείς, που ονειρευόμαστε διαφορετικά αυτή τη χώρα και θέλουμε να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε σε αυτήν.

Ηλιας Γεωργουλακος

Ανησυχητικές ανατροπές!

Κύριε διευθυντά

Διασκεδάζουμε με γελοιογραφίες, κωμικές καρικατούρες προσώπων και κυβερνητικών κατορθωμάτων των πρωτόγνωρα ανίκανων κυβερνητικών παραγόντων. Ακούμε τα πλέον αμελέτητα και καταστροφικά σχέδια και νομοσχέδια, αντίθετα προς κάθε οικονομική ή και αριστερίστικη ακόμη λογική, που πριν ψηφιστούν, ακυρώνονται. Και ενώ χαριτολογούμε ανέμελα, η οικονομική διάλυση εντείνεται, η ανεργία γιγαντώνεται, η οικονομική ισοπέδωση και φτωχοποίηση της κοινωνίας διευρύνεται. Αποτελεί βασική στόχευση και πολιτική της ολοένα ασταθέστερης κυβέρνησης. Καταγράφεται στις ειδήσεις κλείσιμο μεγάλης χρυσοφόρου επιχειρήσεως. Κλείνει χαρτοποιία στην Ξάνθη και άλλες. Φαίνεται ότι συνολικά τουλάχιστον 70.000 επιχειρήσεις «μετεγκαταστάθηκαν» στη Βουλγαρία, στα Σκόπια, μη αντέχοντας ανόητη και αντιαναπτυξιακή φορολογία. Aλλες έκλεισαν, αφήνοντας πίσω τους στρατιές εργατών χωρίς δουλειά, οικογένειες χωρίς μέσα επιβίωσης, ενώ δεν άφησαν συγγενή αδιόριστο, αυτοί που πολέμησαν την πελατοκρατία! Η αλλοπρόσαλλη αριστερή φιλοσοφία των κυβερνώντων είναι σαφώς εναντίον κάθε μορφής επιχείρησης. Θεωρείται έγκλημα το επιχειρείν! Χάνεται μοναδική μεγάλη ευκαιρία γενικής ανάπτυξης, μετά την ουσιαστική πτώση της τιμής του πετρελαίου! Οι φόροι δεν είναι απλώς δυσβάστακτοι, είναι αδύνατο να πληρωθούν! Στοχεύουν στην αποθάρρυνση κάθε αναπτυξιακής, παραγωγικής πρωτοβουλίας ή και δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Δημιουργούν αντικίνητρα εργασίας. Με λαϊκίστικο πρόσχημα την ενίσχυση οικονομικά δυσπραγούντων, στραγγαλίζουν την οικονομία, περιορίζοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εξαναγκάζουν τον τίμιο, φτωχό ή πλούσιο να αποκρύπτει εισοδήματα, γιατί αν τα δείξει, δεν θα του αφήσει σχεδόν τίποτε ο φόρος! Ωστόσο, ανησυχώ για άλλο, σημαντικότερο: προοδευτικά επιφέρονται σοβαρές ανατρεπτικές αλλαγές, που μας διαφεύγουν! Συστηματικά, ανεπαίσθητα, με μικρά ή μεγάλα νομοθετήματα, μεταβάλλεται το γνωστό περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Σε λίγο θα ξαφνιαστούμε διαπιστώνοντας σοβαρότατη την εκτροπή, ανατροπή παραδόσεων, αρχών, θεσμών. Θα είναι, όμως, αργά! Καιρός, λοιπόν, να κινηθούν οι σοβαρά σκεπτόμενοι. Επιστήμονες ή απλοί πολίτες! Πολίτες που αγαπούν την πατρίδα, τους συμπατριώτες τους. Μην επιτρέψουμε γενική αποδόμηση της πατρίδας μας!

Δημ. Γ. Σμυρλης – Συντ/χος Λυκειάρχης

Το Μουσείο Μπενάκη

Κύριε διευθυντά

Με ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο «Ξένος» διευθυντής στο Μπενάκη, της συνεργάτιδός σας Μαργαρίτας Πουρνάρα, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 17ης Ιανουαρίου, καθώς και τις απόψεις των αρχαιολόγων Λίλας Μαραγκού και Τζένης Βελένη, για το αν ενδείκνυται ή όχι να τοποθετηθεί ένας αλλοδαπός επικεφαλής του ιστορικού μουσείου. Ασφαλώς το συμβούλιο του Μουσείου Μπενάκη αξιολόγησε όλους τους υποψηφίους πριν καταλήξει στην επιλογή του Γάλλου Ολιβιέ Ντεκότ για τη θέση του διευθυντή του μουσείου.

Περίμενα ότι οι αρθρογραφούσες για το συγκεκριμένο θέμα θα αναφέρονταν στα προσόντα ή στα τυχόν ελαττώματα του υποψήφιου διευθυντή. Αντ’ αυτού, το θέμα εντοπίστηκε στο αν επιτρέπεται ένας αλλοδαπός να αναλάβει τη θέση του διευθυντή ενός ιστορικού μουσείου. Ομολογώ ότι το δημοσίευμα με εξέπληξε. Αλίμονο εάν κάποιος που έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για μια θέση, και έχει δείξει και διοικητικές ικανότητες, απορριπτόταν λόγω εθνικότητας. Ουδείς αμφισβητεί την αξία των Ελλήνων αρχαιολόγων στην ανάδειξη, προστασία και κατανόηση της κληρονομιάς των αρχαίων Ελλήνων. Αναφέρω ενδεικτικά τους Ανδρόνικο, Μαρινάτο, Σακελλαράκη. Υπάρχουν όμως και ξένοι λάτρεις-μελετητές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που, αν και μη ειδικοί αρχαιολόγοι, συνεισέφεραν σημαντικά, όπως ο έμπορος Σλήμαν και ο αρχιτέκτονας Βέντρις.

Η εθνικότητα δεν αποτελεί κώλυμα για την κατάληψη της συγκεκριμένης θέσης. Θα υπενθυμίσω δύο γνωστές ρήσεις των προγόνων μας: «Αρχή άνδρα δείκνυσι» και «μάλλον Eλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας». Βέβαια ο νέος διευθυντής θα έχει δύσκολο έργο, αφού θα πρέπει να πείσει ότι είναι άξιος διάδοχος του Aγγελου Δεληβορριά.

Κωστας Γ. Τζαμουζακης – Πολιτικός μηχανικός – Ν. Σμύρνη

Ε.Ε. και μεταναστευτικό

Kύριε διευθυντά

Δημοσιεύματα του Tύπου αναφέρουν ότι λίγο πριν από τη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στη Μάλτα, κυκλοφόρησε εσωτερικό έγγραφό της με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου και διανεμήθηκε σε ορισμένες μόνο ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Ελλάδος, στο οποίο γίνεται μεν σαφές ότι η Τουρκία αποτελεί τον βασικό κρίκο για την επίλυση του προβλήματος, αλλά η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως έχουσα τη βασική ευθύνη για τη μαζική εισροή προσφύγων. Αναφέρεται ότι η Τουρκία δεν στέλνει συνειδητά πρόσφυγες μέσω Ελλάδας, κάτι που, αντιθέτως, κάνει η Αθήνα προωθώντας τους στην ΠΓΔΜ. Παράλληλα επισημαίνεται η επιμονή των εταίρων για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο, προϊόν της γερμανικής γραμμής, μεταλλασσόμενης σε γραμμή της Κομισιόν. Aλλωστε ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ ουδέποτε έκρυψε ότι θεωρεί τις κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας αναγκαίες και ότι δεν πρέπει να κολλάει κανείς «για τα 10 χιλιόμετρα θάλασσας στο Αιγαίο». Ως Eλληνας πολίτης εξανίσταμαι για την εξόφθαλμα μεροληπτική σε βάρος της Ελλάδος συμπεριφορά των εταίρων της Ε.Ε. Εθελοτυφλούν οι εταίροι μας, σαν να μη γνωρίζουν την πραγματικότητα ότι τα κύματα των προσφύγων ξεκινούν από τα παράλια της Τουρκίας στο Αιγαίο, η συχνότητα των οποίων, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι γίνεται με σιωπηρή υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης. Τα πλάνα που μετέδωσε το BBC, που έδειχναν την τουρκική ακτοφυλακή να παρακολουθεί τους λαθρέμπορους/ διακινητές να περνούν στην Ελλάδα μετανάστες χωρίς να παρεμβαίνουν, δεν έμειναν ασχολίαστα στη Μάλτα. Αντί όμως αναγνώρισης της αλήθειας, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως έχουσα τη βασική ευθύνη για τη μαζική εισροή των προσφύγων.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία ελέγχει πλήρως, με στρατιωτικές δυνάμεις, τα σύνορά της με τη Συρία και το lράκ κυνηγώντας ανελέητα τους Κούρδους, όπως άλλωστε δείχνουν οι επιχειρήσεις των στρατιωτικών της δυνάμεων που είναι αναπτυγμένες σε όλο το μήκος των συνόρων με τις δύο αυτές γειτονικές χώρες. Aδραξε την ευκαιρία του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, εκμεταλλευόμενη τη φυγή των άτυχων πολιτών της στην προσφυγιά προκειμένου να επιβιώσουν και συνειδητά διευκολύνει τη ροή των προσφύγων προς την Ε.Ε. για να την εκβιάσει με ανταλλάγματα που φαίνεται να επιτυγχάνει, μια και γνωρίζει πολύ καλά να κάνει αυτό το παιχνίδι.

Η Τουρκία είναι κράτος μουσουλμανικό χωρίς ουσιώδεις διαφορές στις επιδιώξεις των απανταχού μουσουλμάνων για παγκόσμια επικράτηση. Η επισήμανση του παλαιού πρωθυπουργού της, ονόματι Οζάλ, στο Νταβός της Ελβετίας το 1986, ότι «Η Τουρκία δεν χρειάζεται να κάνει κανένα πόλεμο με την Ελλάδα ή άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Στο κοντινό μέλλον οι μουσουλμάνοι απλά θα μεταναστεύουν στην Ευρώπη όπου και σύντομα θα πλειοψηφούν». Επισήμανση που δείχνει ακριβώς την πάγια πολιτική αυτής της χώρας και καλόν είναι οι ηγέτες της Ε.Ε. να μην το ξεχνούν. Η προσφορά ανταλλαγμάτων είναι προσφιλής μέθοδος των ηγητόρων της Ε.Ε., αλλά καλόν είναι να μην ξεχνούν ότι όταν οι απαιτήσεις του εκβιαστή είναι παράλογες, υπάρχει και ο δρόμος της επιβολής κυρώσεων.

Aθανασιoς Γκιοκεζας – Φιλοθέη

Iδεολογία…

Kύριε διευθυντά

Aν η αριστερή ιδεολογία είναι αυτή που εφαρμόζουν οι συριζαίοι και στους αγρότες με τον διπλασιασμό της φορολογίας και τον τριπλασιασμό στις ασφαλιστικές εισφορές τους, τότε πρόκειται για μια ιδεολογία αντικοινωνική, αντιπαραγωγική και άδικη. Πρόκειται για μια ιδεολογία που συνθλίβει, που πολτοποιεί οικονομικά με τους δυσβάστακτους φόρους της όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Kαι άρα σε τελική ανάλυση, πρόκειται για μια ιδεολογία ανθρωποφαγική.

Tακης Σουβαλιωτης – Xαλανδρίτσα Πατρών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή