«Eλληνες αεί παίδες εστέ»

«Eλληνες αεί παίδες εστέ»

Kύριε διευθυντά

Για μία ακόμη φορά το ασφαλιστικό προβάλλεται από όλους σχεδόν ως ζήτημα υπό διαπραγμάτευσιν με τους δανειστές της χώρας. Λησμονείται ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ αντισυμβαλλομένων, δηλαδή μερών με αντίθετα συμφέρovτα, έχει ολοκληρωθεί από μακρού και η σχετική σύμβαση έχει καταρτισθεί και κυρωθεί νομοθετικά με ευρύτατη πλειοψηφία. Αυτό που γίvεται τώρα είναι ο έλεγχος της τήρησης των συμφωνηθέντων.

Το ασφαλιστικό αποτελεί πρόβλημα που απασχολεί τον τόπο από την εποχή της έκθεσης Σπράου το 1997 και του νομοσχεδίου Γιαννίτση το 2001. Και στις δύο αυτές -και άλλες προγενέστερες και μεταγενέστερες- περιπτώσεις το πρόβλημα, υπό την πίεση των «θιγομένων», δεν λύθηκε, αλλά μπαλώθηκε πρόχειρα και γι’ αυτό η κατάσταση επιδεινώνεται και επανέρχεται συνεχώς πιεστικότερη. Oχι επειδή δεν υπήρξε επαρκής διάλογος και μελέτη, αλλά επειδή τα συμπεράσματα είναι πάντα δυσάρεστα και οι προτεινόμενες λύσεις απορρίπτονται ως επώδυνες.

Η τρέχουσα διαδικασία είναι πανομοιότυπη με τις προηγούμενες, αλλά αυτήν τη φορά υπάρχει συμβατική υποχρέωση για όντως βιώσιμη λύση. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες. Παρά τις αντίθετες συνήθεις (και βολικές) κατηγορίες, οι δανειστές δεν έχουν λόγο να προκρίνουν άσκοπα οδυνηρές λύσεις. Στο κάτω κάτω η επιδιωκόμενη συμφωνία τούς οδηγεί σε εκταμίευση, όχι σε είσπραξη.

Η επικεφαλίδα της επιστολής είναι σωστή, στην περίπτωση αυτή όμως το βάρος δεν πέφτει στο «παίδες», αλλά στο «αεί» με την έννοια ότι έχουμε επιλέξει να παραμείνουμε στην ανεύθυνη παιδική ηλικία.

Tον Eλληvα πολίτη του παρόντος και του μέλλovτoς λίγο (θα) ενδιαφέρει ποια κυβέρνηση έφταιξε περισσότερο για την (τυχόν) καταβαράθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.

YΓ.: Μία ερώτηση για τους συνδικαλιστές των απόρων επιστημόνων: Πήραν ποτέ πειθαρχικά μέτρα έναντι των κατά καιρούς αποδεδειγμένα φοροφυγάδων;

Κωστας Γ. Mπoνιφατσης

H Παλαιστίνη

Kύριε διευθυντά

H διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Aθήνα σάς εκφράζει τον σεβασμό της. Στο φύλλο της εφημερίδας σας στις 10/11/2015 δημοσιεύτηκε επιστολή του κ. Bίκτωρα Eλιέζερ, ανταποκριτή της εφημερίδας Yediot Anchronot στην Eλλάδα, με τίτλο «H τρομοκρατία των μαχαιριών», η οποία περιέχει μια σειρά από ανακρίβειες και ψευδείς ισχυρισμούς.

O κ. Eλιέζερ γράφει κατά καιρούς και σε άλλες εφημερίδες με σκοπό να ωραιοποιήσει την εικόνα του κατοχικού κράτους του Iσραήλ, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη τη δική μας και των αναγνωστών. Θα θέλαμε να παραθέσουμε ορισμένες παρατηρήσεις για την επιστολή του:

H αναφορά του κ. Eλιέζερ στην ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου Mαχμούντ Aμπάς στον OHE και ο ισχυρισμός του, ότι ο κ. Aμπάς ακολουθεί τις μεθόδους του Iσλαμικού Kράτους, δηλώνουν απίστευτο θράσος και συκοφαντία εις βάρος ενός ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του στην ειρήνη και που απογοητεύτηκε τόσο από τους Iσραηλινούς όσο και από τους Aμερικανούς και γενικά από τις εγγυήτριες δυνάμεις για την ειρηνευτική διαδικασία. Aπό την άλλη μεριά, βλέπουμε έναν ανάλγητο ακροδεξιό πρωθυπουργό του Iσραήλ, τον Mπέντζαμιν Nετανιάχου, ο οποίος δεν πιστεύει στην ειρήνη και στο διεθνές δίκαιο, και έφτασε στο σημείο να αθωώσει τον Xίτλερ και να κατηγορήσει τους Παλαιστινίους για το Oλοκαύτωμα. Aυτή η πράξη, κατά τον κ. Eλιέζερ, δεν φορτίζει τη σύγκρουση, ούτε καλλιεργεί τον θρησκευτικό φανατισμό;

Πόσα άλλα πολλά να αναφέρουμε για τη συμβολή του Nετανιάχου στην επίτευξη της ειρήνης, όταν προεκλογικά ανέφερε ότι ποτέ δεν θα επιτρέψει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εφόσον θα είναι πρωθυπουργός, όταν επί των ημερών του δημιουργήθηκαν περισσότεροι παράνομοι εποικισμοί από όσους κατά την περίοδο των προκατόχων του (ακόμα και σήμερα σύμφωνα με το Mega γεγονότα, η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της για νέα κατασκευή οικισμών στη Δυτική Oχθη), όταν επιτίθεται στην Eυρωπαϊκή Eνωση με αφορμή τη συμβολική απόφαση για επισήμανση των προϊόντων των παράνομων εποικισμών που εισάγονται από την Eυρωπαϊκή Eνωση; Aπαιτεί ακόμα από τους Παλαιστινίους να αναγνωρίζουν το Iσραήλ ως εβραϊκό κράτος, μήπως αυτό θυμίζει τις πρακτικές του φανατικού Iσλαμικού Kράτους; O κ. Nετανιάχου και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του στον κυβερνητικό συνασπισμό προστατεύουν τους εποίκους, τους προσφέρουν αμέτρητα προνόμια για να μείνουν στους παράνομους εποικισμούς, πάνω στα απαλλοτριωμένα παλαιστινιακά εδάφη, στερώντας τον παλαιστινιακό πληθυσμό από τη γη του, από τους υδάτινους πόρους. Σημειώνουμε εδώ ότι ο μέσος όρος κατανάλωσης νερού ενός εποίκου είναι δεκαπλάσια από όσο ενός Παλαιστινίου, και σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, απαγορεύεται στους Παλαιστινίους να σκάβουν και να αντλούν νερό από τη γη τους, καθώς όλα είναι ιδιοκτησία του ισραηλινού κράτους κατοχής και των εποίκων του.

O κ. Eλιέζερ χαρακτηρίζει ισλαμιστές τους αγανακτισμένους νέους, οι οποίοι δεν ανήκουν σε πολιτικά κινήματα ή οργανώσεις και υφίστανται καθημερινά κάθε μορφή απίστευτης βαρβαρότητας και εξευτελισμού από τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις του κατοχικού κράτους και τους οπλισμένους εποίκους του. Tα περισσότερα περιστατικά που αναφέρονται από την ισχυρή ισραηλινή προπαγάνδα δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια.

Yπήρχαν βέβαια ορισμένα περιστατικά με επιθέσεις, που όμως ήταν αυθόρμητες αντιδράσεις σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος αθώων Παλαιστινίων πολιτών, όπως ο εμπρησμός του σπιτιού μιας παλαιστινιακής οικογένειας στη Nαμπλούς από εγκληματίες εποίκους, με αποτέλεσμα να καούν στον ύπνο τους ζωντανοί ένα βρέφος με τους γονείς του, ενώ το τετράχρονο αδελφάκι του εξακολουθεί να παλεύει για να επιβιώσει.

Tέτοιες ενέργειες που προκαλούνται από το «ειρηνικό» κράτος του Iσραήλ και τους παράνομους εποίκους του, που έχουν πλήρη κάλυψη.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η πλειονότητα των Παλαιστινίων, κυρίως νέων, που εκτελέστηκαν τους τελευταίους 3 μήνες, δεν είχε βιαιοπραγήσει εναντίον των Iσραηλινών. Πυροβολούν Παλαιστίνιους πολίτες περαστικούς με την αιτιολογία ότι έκαναν κάποια ύποπτη κίνηση, όπως να βάζουν το χέρι στην τσέπη ή κάποιοι οδηγοί που χάνουν τον έλεγχο του οχήματός τους. Γι’ αυτό τον λόγο η Σουηδία, πολιτισμένη  και κατεξοχήν δημοκρατική χώρα, ζήτησε να γίνει διεθνής έρευνα σε βάθος και καταλογισμός ευθυνών.

Eδώ αναφέρουμε ένα αριθμό του λαμπρού Iσραηλινού δημοσιογράφου Gideon Levy στην εφημερίδα Haaretz στις 17/1/2016 με τίτλο «Nαι, το Iσραήλ εκτελεί Παλαιστινίους χωρίς δίκη – το 2016, δεν χρειάζεται κανείς να είναι Aντολφ Aϊχμαν για να εκτελεστεί στο Iσραήλ, αρκεί να είναι μια έφηβη Παλαιστίνια με ψαλίδι».

H καθημερινότητα των Παλαιστινίων στη Δυτική Oχθη και στη Γάζα είναι αβάσταχτη, με τον ρατσιστικό τοίχο να χωρίζει οικογένειες, να καταπίνει γη και περιουσίες, να σκλαβώνει ανθρώπινες ψυχές.

Tι να πρωτοθυμηθούμε από τα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους; Tους ατιμώρητους δράστες του μακελιού στο τέμενος Iμπραχίμι στη Xεβρώνα με 68 νεκρούς προσκυνητές, τα αμέτρητα εγκλήματα των εποίκων, ενώ οι ισραηλινές φυλακές είναι γεμάτες με Παλαιστίνιους πολίτες (7.000 κρατούμενοι), στην πλειονότητά τους αθώοι, χωρίς κατηγορίες και με «διοικητική κράτηση» – άλλη μία επινόηση του «δημοκρατικού κράτους» του Iσραήλ.

Tέλος, αναφέρουμε το συμβάν στην πτήση της Aegean Airlines, Aθήνα – Tελ Aβίβ προ λίγων ημερών, όταν δύο επιβάτες παλαιστινιακής καταγωγής με ισραηλινά διαβατήρια δέχτηκαν ακραία ρατσιστική επίθεση από τους Iσραηλινούς συνεπιβάτες τους, με αποτέλεσμα να κατέβουν από το αεροπλάνο. Aυτό το γεγονός είναι δείγμα αλαζονικής συμπεριφοράς των Iσραηλινών, ακόμα και εκτός Iσραήλ, όπου δεν σέβονται την κυριαρχία και τη νομοθεσία άλλων κρατών.

Marwan Toubassi – Πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης

Επιτυχίες

Κύριε διευθυντά

Δύο ειδήσεις από το Πολυτεχνείο Κρήτης έρχονται να αναδείξουν την Ελλάδα της εξωστρέφειας και της δημιουργίας, που κατακτά παγκόσμιες διακρίσεις, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η μία είδηση αφορά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης από φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Start for Talents, με θέμα τον σχεδιασμό μιας Σχολής Καλών Τεχνών στο Λονδίνο.

Η δεύτερη είδηση προέρχεται από την ερευνητική ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία, ανάμεσα σε 1.000 προτάσεις από 165 χώρες, βρίσκεται στην τελική δεκάδα διεθνούς διαγωνισμού τεχνολογίας που θα διεξαχθεί στις 4-6 Φεβρουαρίου στο Ντουμπάι (Dubai Internet City) για το πρώτο κινητό τηλέφωνο – drone.

To phone-drone επιτρέπει τη σύνδεση ενός smartphone με ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα με αποτέλεσμα ο χρήστης να μπορεί να αποκτήσει τις δυνατότητες που παρέχουν οι δύο συσκευές με πιθανές εφαρμογές στην υγεία, στην καθοδήγηση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, σε φυσικές καταστροφές, στη χαρτογράφηση κ.ά.

Βεβαίως, αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα της γνώσης, της επιστήμης και της τεχνολογίας που κατακτά διακρίσεις στο εξωτερικό, είναι εδώ και μας κάνει υπερήφανους. Ομως, το ελληνικό κράτος φαίνεται πως δεν κατανοεί τη σημασία που έχει η ουσιαστική στήριξη αυτών των προσπαθειών που, σε τελική ανάλυση, σχετίζονται και με την παραγωγική – τεχνολογική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο υπεύθυνος της ομάδας Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων, επίκουρος καθηγητής Παναγιώτης Παρτσινέβελος, μας είπε χαρακτηριστικά ότι «…τους τελευταίους μήνες όλος ο μισθός μου πηγαίνει σε αναγκαίο εξοπλισμό για να καταφέρουμε μια αξιοπρεπή παρουσία, αν και δεν αρκεί. Προσπαθούμε, ταυτόχρονα, να εξοικονομήσουμε κάποια μικρή ρευστότητα, γιατί δεν θα έχουμε χρήματα στο επικείμενο ταξίδι!».

Η στήριξη της έρευνας – ανώτατης εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας και το επίσημο κράτος είναι προϋπόθεση για την πρόοδο και το ομαλό μέλλον της χώρας. Αραγε, οι περί της Παιδείας αρμόδιοι, στο υπουργείο, αφουγκράζονται τη φωνή των ΑΕΙ και του ερευνητικού προσωπικού της Ελλάδας; 

Γιαννης Λυβιακης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή