Tο πλοίο «Ελλάς»

Kύριε διευθυντά

Tο πλοίο «Eλλάς» ιδιοκτησίας του ελληνικού λαού ξεκίνησε για τις HΠA με πλήρωμα και καπετάνιο που διάλεξαν οι κάτοικοι αυτής της χώρας και ενέκριναν οι Eυρωπαίοι ναυλωτές. O νέος καπετάνιος πρώτη φορά πλοιάρχευε, στην πραγματικότητα ήταν δόκιμος άρτι αποφοιτήσας από τις Aκαδημίες του Eμπορικού Nαυτικού, το κεφάλι του γεμάτο θεωρίες και εμπειρία μηδέν. Nόμιζε ότι ήταν τυχερός γιατί ο υποπλοίαρχος ήταν και οικονομολόγος και τον διαβεβαίωσε ότι θα αλλάξει τη ναύλωση με διαπραγματεύσεις, ο ανθυποπλοίαρχος του είπε να μην ανησυχεί γιατί ο ιδιοκτήτης είναι του χεριού του, αφού ο πατέρας του είναι παπάς και γνωρίζει το ποίμνιο, ο πρώτος μηχανικός ήταν λίγο ξεχασιάρης, αφού ξέχασε να δηλώσει 2 εκατ. στη δήλωσή του αλλά δεν πειράζει, έκανε άλλη και ήξερε από μανούβρες, η μαγείρισσα τον διαβεβαίωσε ότι γνωρίζει άριστα τα γεμιστά, ο λοστρόμος παρά τα κιλά του δήλωσε ότι το πλήρωμα και οι ιδιοκτήτες είναι χαϊβάνια και ώσπου να ξυπνήσουν εμείς θα έχουμε φτάσει στην Aμερική, άρα ουδέν πρόβλημα.

Tην άλλη μέρα το πλοίο πορεύτηκε στο English Channel όπου γινόταν της κακομοίρας. Φορτηγά, γκαζάδικα, κρουαζιερόπλοια, φορτηγίδες, πολεμικά, ό,τι μπορούσε να βάλει το μυαλό σου, τα ’χασε ο άνθρωπος, μπερδεύτηκε, τι να κάνει, τηλεφώνησε στους ναυλωτές και η διευθύντρια του είπε, θα συνεννοηθώ με το NATO να σου ανοίξει τον δρόμο, θα σου στείλω και με ελικόπτερο δύο Tούρκους παρατηρητές γιατί οι Tούρκοι είναι πρώτης τάξεως ναυτικοί, άσχετο αν δεν μπορούσαν να βρουν τη Mάλτα (Mάλτα γιοκ).

Eσύ φρόντισε να μη βουλιάξεις, είπε τελειώνοντας.

Φίλοι αναγνώστες, τη συνέχεια θα σας τη διηγηθώ σε ένα μήνα, προς το παρόν τα τελευταία νέα είναι ότι το πλοίο κάνει νερά.

Θα σωθεί το πλοίο;

Mαριος Xριστοφοριδης – Συνταξιούχος πλοίαρχος Eμπ. Nαυτικού, Xίος

Για την ιστορία ενός ονόματος

 

Κύριε διευθυντά

Με αυτή την επιστολή μας θέλουμε να γνωστοποιήσουμε τις θέσεις των απανταχού Μακεδόνων στο δημοσίευμα του κ. Αθανασίου Ελλις, το οποίο φιλοξενήσατε στις 31/3/2016 με τίτλο «Σταματήστε τις ανοησίες με το θέμα της ονομασίας».

Ο κ. Ελλις αναφέρει: «Υστερα από στρατηγικά ιστορικά λάθη περασμένων δεκαετιών, αλλά και ατυχείς τακτικές κινήσεις που έγιναν μόλις εμφανίσθηκε το πρόβλημα τη δεκαετία του ’90, και αφού βρεθήκαμε κοντά σε λύση το 2001, επί Κώστα Σημίτη, με το “Ανω Μακεδονία”…».

Ασφαλώς γνωρίζει ο κ. Ελλις πως το πολυεθνικό γειτονικό κράτος ποτέ δεν θέλησε να βρεθεί κοντά σε λύση, γιατί στόχος του πάντοτε ήταν και είναι να καταλήξει να ονομάζεται Μακεδονία. Αυτό προσπαθεί να επιβάλει στη διεθνή κοινότητα και σήμερα. Καίτοι ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ δήλωσε το 1992 ότι οι κάτοικοι της χώρας του είναι Σλάβοι και ότι ήρθαν χίλια χρόνια και πλέον μετά το βασίλειο του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι δεν έχουν καμιά σχέση με το κράτος των αρχαίων Μακεδόνων, εντούτοις στα «Απομνημονεύματά» του αναφέρει: «Δεν θα ενστερνιστώ την ελληνική λύση, να κάνω κάτι για να απαρνηθούμε το όνομα Μακεδονία…».

Επιπλέον, ο κ. Ελλις τονίζει πως «…από την άλλη, κάθε νοήμων άνθρωπος αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί η χρήση του όρου “Μακεδονία”. Κάθε όμως νοήμων άνθρωπος που παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις σημερινές επεκτατικές θέσεις των Σκοπίων μπορεί να συμπεράνει πως οποιοδήποτε όνομα που περιέχει τη λέξη “Μακεδονία”  θα  καταλήξει  σκέτο “Μακεδονία”  και  θα  είναι  επιζήμιο για το μέλλον, τα στρατηγικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Ελλάδας. Το πρόβλημα, όπως ασφαλώς γνωρίζει ο κ. Ελλις, δημιουργήθηκε από την εποχή του Τίτο το 1944. Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Edward Stettinius στην εγκύκλιο η οποία εστάλη (868.014 / 26 Δεκ. 1944) ότι «αυτή η κυβέρνηση θεωρεί τη συζήτηση περί “μακεδονικού έθνους”, περί μακεδονικής “πατρικής γης” ή περί μακεδονικής “εθνικής συνείδησης” αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεύει καμία εθνική ούτε πολιτική πραγματικότητα και αποσκοπεί στη δημιουργία επιθετικών βλέψεων ενάντια στην Ελλάδα» ήταν ορθές στη δεκαετία του ’40, όπως είναι ορθές και τώρα, διότι τίποτε δεν έχει αλλάξει… και αυτό είναι το επικίνδυνο.

Παμμακεδονικες Ενωσεις Υφηλιου

Η ενότητα της Ε.Ε.

Κύριε διευθυντά

Αντί ορισμένοι άρχοντες της Ε.Ε. να πολιτικολογούν για ιδιοτελή τους συμφέροντα, επιβάλλεται να ενσκήψουν χωρίς άλλη χρονοτριβή «στο διά ταύτα», με γνώμονα τη σταθμισμένη μελλοντική ευημερία των ευρωπαϊκών λαών, βασισμένη στη συνεργασία για τις πανανθρώπινες αξίες.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι μια κατατεμαχισμένη Ευρώπη, αποδυναμωμένη από έριδες, θα είναι η εύκολη λεία κάθε επίδοξου οικονομικού ή άλλου κατακτητή.

Για να επιζήσομε, γίνεται επιτακτική  ανάγκη  η  συνεργασία και εναρμόνιση των χωρών της Ε.Ε.  στη  διοίκηση,  στην οικονομία, στην επιστήμη, στην εξωτερική πολιτική και στον στρατιωτικό τομέα.

Η Ευρώπη σαν σύνολο δεν πρόκειται να ανδρωθεί πριν καταφέρει να συγκροτήσει δική της ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και ικανό κοινό στρατό, όσο κι αν είναι το κόστος που αυτό συνεπάγεται.

Είναι γι’ αυτό, επιτέλους, ενθαρρυντικό και παρήγορο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση η δημιουργία ενός στρατιωτικού σώματος για τη διαφύλαξη των εξωτερικών ακτογραμμών της Ε.Ε.

Διαφορετικά δεν θα αργήσει πολύ που η Ευρώπη θα συνθλιβεί ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες της επιστήμης, του εμπορίου και, γενικότερα, του πνεύματος, που ονομάζονται Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Επιεικώς μόνο μπορεί να σημειώσει κανείς ότι η Ε.Ε. πληρώνει σήμερα με το προσφυγικό την ατολμία (;) της να αναμειχθεί ενεργά στα προ τουλάχιστον πενταετίας τεκταινόμενα στην Εγγύς Ανατολή, εναποθέτοντας την υποστήριξη των ζωτικών γειτονικών της συμφερόντων σε άλλες δυνάμεις.

Τελειώνοντας, μέχρι τότε η Ευρώπη θα υποκύπτει σε απειλές όπως αυτές της Τουρκίας, μέχρι πότε θα υποστηρίζει μια χώρα που δεν σέβεται κατ’ ελάχιστον τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου.

Μια χώρα σαν την Τουρκία που καταδυναστεύει τις μειονότητες και τους γειτονικούς της λαούς δεν είναι μόνο γεωγραφικά εκτός Ευρώπης αλλά και εκτός των αντιστοίχων αξιών αυτής.

Επιπλέον των πολλών άλλων προβλημάτων που θα προέκυπταν με οποιαδήποτε ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρώπη, ορατός θα είναι ο κίνδυνος ισλαμισμού, θα αποτελούσε δε την εσχάτη των ύβρεων εάν η Ε.Ε. συγκατετίθετο στην ελεύθερη διακίνηση Τούρκων πολιτών εντός αυτής.

Η Ευρώπη επιβάλλεται να μείνει ενωμένη!

Στελιος Ιδομ. Κογχυλακης – Π. Φάληρο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή