Η Αθήνα του Δημοσθένη

Κύριε διευθυντά

Ο Γολγοθάς που ζούμε, προσφέρεται για να ξαναθυμηθούμε τα λόγια του μεγάλου ρήτορα της αρχαιότητας Δημοσθένη, ο οποίος, μιλώντας για την παρακμή της Αθήνας στους Αθηναίους, έλεγε: «Οι ελληνικές πόλεις νοσούν! Οι πολιτευόμενοι και διαχειριστές των κοινών δωροδοκούνται και εξαγοράζονται! Κι όσο για τους πολίτες, είτε δεν αντιλαμβάνονται τα όσα διαπράττουν οι κυβερνώντες είτε τα αντιλαμβάνονται αλλά δεν αντιδρούν. Βυθισμένοι όπως είναι στη ραστώνη και την άνεση της καθημερινότητας, αδιαφορούν για όσα συμβαίνουν.

Από αυτή την αρρώστια έχουν προσβληθεί οι πάντες· απλά ο καθένας τρέφει την ψευδαίσθηση ότι η συμφορά δεν θα χτυπήσει τη δική του πόρτα, αλλά θα διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα εκμεταλλευόμενος τους κινδύνους των άλλων, με αποτέλεσμα να χάνουν την ελευθερία τους λόγω υπερβολικής και αντίθετης προς τις επιταγές των καιρών ραθυμίας!

Aλλοτε οι Eλληνες ήσαν πάντα έτοιμοι να θυσιαστούν για την ελευθερία. Σήμερα είναι έτοιμοι να υποδουλωθούν».

Και τελείωνε την ομιλία του, υποβάλλοντας στους Αθηναίους το εξής ερώτημα: «Αλήθεια, πιστεύετε ότι αυτοί που σας έφεραν στη σημερινή κατάσταση, μπορούν και πάλι να σας σώσουν;». Πιστεύω ότι δεν έχει κανένας να προσθέσει κάτι στα τόσο επίκαιρα λόγια του Δημοσθένη.

Οσα συνέβαιναν τόσους αιώνες πριν στην Αθήνα, συμβαίνουν και σήμερα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Ηλιας Μαλεβιτης – Δικηγόρος, πρ. βουλευτής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή