Γράμματα Αναγνωστών

Φορολόγηση ανείσπρακτων εσόδων

Κύριε διευθυντά,

Είμαι πρόεδρος μιας εισηγμένης εταιρείας στην οποία η «Μαρινόπουλος» χρωστάει 500.000 ευρώ. Κανείς στην εταιρεία δεν πιστεύει ότι θα τα εισπράξουμε ποτέ όλα αυτά τα χρήματα. Η χρηστή διοίκηση λέει, αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιτάσσει, για τη σωστή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού, να γίνει πρόβλεψη επισφάλειας τουλάχιστον του 50% της οφειλής.

Η φορολογική αρχή όμως δεν αναγνωρίζει επισφάλειες μέχρι να της αποδειχθεί ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα για την είσπραξη της οφειλής.

Ετσι, η εταιρεία μας θα περιλάβει αναγκαστικώς στο εισόδημά της ένα ποσό το οποίο (με σχεδόν βεβαιότητα) δεν θα εισπράξει ΚΑΙ θα πληρώσει τώρα φόρο εισοδήματος 29%, που θα πάρει πίσω όταν (έπειτα από πόσα χρόνια;) έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, τη δαπάνη των οποίων είναι υποχρεωμένη να υποστεί, έστω και αν είναι μάταια.

Πουθενά στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν γίνεται αυτό. Οι εταιρείες εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους ό,τι θεωρούν πως είναι ανεπίδεκτο είσπραξης και αν, στο μέλλον, το εισπράξουν, το δηλώνουν ως φορολογητέο εισόδημα στη χρήση που το εισπράττουν.

Κώστας Πετροπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή