Απευθείας αναθέσεις και διαφάνεια

Απευθείας αναθέσεις και διαφάνεια

Κύριε διευθυντά

Διάβασα στην «Καθημερινή» της 27ης Ιουλίου ότι με ογκώδες νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομίας ανοίγει, μεταξύ άλλων, τον δρόμο για κατατμήσεις και  απευθείας αναθέσεις συμβάσεων του Δημοσίου με το επιχείρημα της αποφυγής χρονοβόρων διαδικασιών και τη διευκόλυνση της συμμετοχής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς.

Το κομβικό σημείο στο θέμα αυτό είναι η διαφάνεια διά της δημοσιότητας.

Θα πούμε «ναι» στον πρόχειρο διαγωνισμό που συντομεύει την προθεσμία των 52 ημερών που απαιτεί ο τακτικός διαγωνισμός. Ομως για ποιο λόγο ο πρόχειρος διαγωνισμός, ο οποίος μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε δέκα ημέρες, να μη γνωστοποιηθεί διά του Τύπου ώστε να λάβουν γνώση όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες κόπτεται η κυβέρνηση;

Απευθείας αναθέσεις σημαίνει διαπλοκή και δεν θα περίμενα μια τέτοια κίνηση στην πτωχευμένη Ελλάδα και μάλιστα από κυβέρνηση Αριστεράς. Κατά την τετραετή θητεία μου ως διοικητής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών εξέδωσα από την πρώτη ημέρα διαταγή με την οποίαν επέβαλα όλοι οι πρόχειροι διαγωνισμοί από €5.000 και άνω να δημοσιεύονται στον Τύπο, να εγκρίνονται και να κατακυρώνονται από το Δ.Σ. του νοσοκομείου, κι εγώ «κοιμόμουν ήσυχος».

Ετσι ανακαίνισα ολόκληρο το νοσοκομείο με ελάχιστο κόστος, αφού η δημοσιότης ηύξανε τον ανταγωνισμό και μείωνε τις τιμές.

Ας προσέξουν πολύ το θέμα όσοι προωθούν τέτοιες διατάξεις χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο και τις συνέπειες. Ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες διασπάθισης δημοσίου χρήματος, και μάλιστα σε περίοδο πτωχών αγελάδων. Η μέθοδος γνωστή: «Σου αναθέτω το έργο, θα μου φέρεις τόσα, αλλά φέρε και δύο εικονικές προσφορές για να είμαστε νομιμοφανείς…».

Δημητρης Βανδωρος – τ. Διοικητής Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή