Οι ανδριάντες, οι Ολυμπιάδες

Οι ανδριάντες, οι Ολυμπιάδες

Κύριε διευθυντά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που φιλοξενούνται κάθε τέσσερα χρόνια σε διάφορες χώρες, είναι το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός στον κόσμο. Με καθολική, διαχρονικά, αναγνώριση και αποδοχή του διεθνώς.

Eτσι, η Ολυμπιακή Ιδέα, η Ολυμπιακή Φλόγα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα. Κεφάλαιο καταλυτικής σημασίας για το μεγαλείο της αρχαίας και την προβολή και οικονομική ανάπτυξη της σύγχρονης Ελλάδας.

Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι σήμερα το περισσότερο γνωστό και αποδεκτό σύμβολο στα πέρατα της οικουμένης, ως αιώνιο σύμβολο ειρήνης και άμιλλας ανθρώπων και λαών.

Πρέπει νομίζω να γίνει ευρύτερη και συστηματική αξιοποίηση αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος, ανυπολόγιστης αξίας διεθνώς, για την προσέλκυση τουριστών και την ανάπτυξη τουριστικής κίνησης σε μόνιμη βάση στη χώρα.

Με αυτές τις σκέψεις, με φροντίδα μου έχουν τοποθετηθεί στη Ναυπακτία, τα τελευταία χρόνια, 48 έργα υπαίθριας γλυπτικής, ιστορικού, πολιτιστικού και λαογραφικού περιεχομένου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δύο υπερφυσικοί ορειχάλκινοι λαμπαδηδρόμοι εν κινήσει με υπερυψωμένη τη δάδα, που φιλοτεχνήθηκαν έπειτα από επαναληπτικό Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό.

Ο ένας λαμπαδηδρόμος, ύψους 7,50 μ., έχει τοποθετηθεί στο Αντίρριο –ορατός από τα διόδια– πάνω σε μεγάλο χωματόλοφο σε πλατεία 5 στρ. Και ο άλλος, ύψους 3,60 μ., στη Ναύπακτο, είναι ο μόνος ανδριάντας στην Ελλάδα που στηρίζεται σε ένα πόδι και μάλιστα εν κινήσει. Επίσης, φιλοτεχνείται ήδη και τρίτος, ο λαμπαδηδρόμος που έλαβε το τρίτο βραβείο στον ανωτέρω ΠΚΔ.

Στο Αντίρριο έχει δημιουργηθεί ένα υπέροχο υπαίθριο μουσείο γλυπτών, με 19 γλυπτά της αρχαίας και 7 της νεότερης Ελλάδας.

Δυστυχώς, λόγω αντιδράσεων στις αποφάσεις των δύο ιστορικών δήμων, δεν ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία μου για δημιουργία σειράς λαμπαδηδρόμων μεταξύ Αρχαίας Ολυμπίας και Δελφών. Σημειώνω ότι, όπως είναι γνωστό, η Εκκλησία είναι αντίθετη στην Ολυμπιακή Ιδέα και δεν μετέχει στην αφή της δάδας στην Αρχαία Ολυμπία και γενικότερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πιστεύω πάντως ότι για τους εκτεθέντες λόγους μπορεί και πρέπει να φιλοτεχνηθούν κατά το δυνατόν περισσότεροι ανδριάντες λαμπαδηδρόμων, σε κατάλληλα σημεία, κατά μήκος των εθνικών μας οδών, όπως και σε διάφορες πόλεις μας. Ο τουρίστας που θα δει, π.χ., δέκα λαμπαδηδρόμους στο ταξίδι του, θα είναι ασφαλώς ο καλύτερος διαφημιστής της χώρας.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το μοναδικής υπεροχής, διεθνώς, εθνικό μας κεφάλαιο. Συν Αθηνά και χείρα κίνει!

Γρηγορης Γ. Βαρελας

Θρακομακεδόνες Αττικής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή