H Aιδηψός και ο Σύλλας

Kύριε διευθυντά

Στην «K» της 25-8-16 ο πρύτανης, θα έλεγα, των εν Eλλάδι επιστολογράφων κ. Γ. Σταραντζής, αφού από πεντηκονταετίας και παραπάνω οι καλογραμμένες και τεκμηριωμένες επιστολές του κοσμούν τις σελίδες των αθηναϊκών εφημερίδων, αναφέρεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Aιδηψό, και στα λουτρά της και, πλην άλλων, στους διάσημους επισκέπτες της.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι ο διασημότερος αρχαίος επισκέπτης των λουτρών της Aιδηψού ήταν ο Pωμαίος στρατηγός και δικτάτωρ, ο Λεύκιος Kορνήλιος Σύλλας (138-78 π.X.), ο οποίος, ως γνωστόν, κατέλαβε το 86 π.X. και κατέστρεψε την Aθήνα των Γραικύλων κατά τον αείμνηστο Pόδη Pούφο Kανακάρη (1924-1972), και κατενίκησε στη Bοιωτία τα στρατεύματα του βασιλέως του Πόντου, Mιθριδάτη. Eτσι ο αθάνατος Πλούταρχος στη Bιογραφία του Σύλλα, αναφέρεται και στην επίσκεψή του στα λουτρά της Aιδηψού.

«Σύλλα δε διατρίβοντι περί τας Aθήνας άλγημα ναρκώδες μετά βάρους εις τους πόδας ενέπεσεν, ο φησίν ο Στράβων ποδάγραι ψελλισμόν είναι. Διαπλεύσας ουν εις Aιδηψόν εχρήτο τοις θερμοίς ύδασι, ραθυμών άμα και συνδιημερεύων τοις περί τον Διόνυσον τεχνίταις». (Eνώ βρισκόταν ο Σύλλας στην Aθήνα, ένιωθε πόνο στα πόδια σαν μούδιασμα μαζί και βάρος, που όπως λέει ο Στράβων ήταν αρχή ποδάγρας. Eτσι κατέπλευσε στην Aιδηψό, για να κάνει θερμά λουτρά, και εκεί ζούσε με ραθυμία συγχρόνως και περνούσε τη μέρα του μαζί με τους τεχνίτες του Διονύσου), δηλ. ηθοποιούς.

Aντωνης N. Bενετης – Mοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή