Η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της

Η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της

Κύριε δευθυντά

Εξαίρετο το άρθρο του Φαληρέως στην «ΚτΚ» της 2.10.16 για ότι συνέβη στο ΣτΕ σχετικά με το θέμα του «διαγωνισμού» για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Η χώρα μας ανέδειξε και έχει και σήμερα διαπρεπείς ανεξάρτητους δικαστές, που ακολουθούν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τη φωνή της συνείδησής τους. Η δικαιοσύνη της όμως θα δίνει την εντύπωση εξάρτησης, αν δεν καταργηθεί διά παντός διάταξη παρόμοια με την παραγρ. 5 του άρθρου 90 του ισχύοντος Συντάγματος. Παρέχει το δικαίωμα στην εκτελεστική εξουσία, δηλ. την κυβέρνηση, να διορίζει επιθυμητούς της, στις ηγεσίες των Δικαστηρίων μας. Σοβαρό έλλειμμα στην συγκρότηση της πολιτείας μας, που δεν σέβεται την θεμελιώδη αρχή των Δημοκρατικών Κρατών, την αυστηρή δηλ. διάκριση των τριών εξουσιών.

Εχω προσωπικό παράδειγμα. Παλαιός φίλος μου, δικηγόρος, από βενιζελική όχι αριστερή οικογένεια, επέλεξε τελικά να ενταχθεί στο δικαστικό σώμα και εξελίχθηκε σε εξαίρετο ανώτατο δικαστή. Το 1978 όμως, μετά τις εκλογές του 1977, όταν το ΠΑΣΟΚ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, μου εξομολογήθηκε ότι είχε βρει τρόπο να το πλησιάσει. Οταν έκπληκτος τον ρώτησα για ποιο λόγο, μου απάντησε κυνικότατα «Μα αυτοί θα είναι κυβέρνηση όταν εγώ θα είμαι επιλέξιμος για την ηγεσία του δικαστηρίου μου»

Στρατης Στρατηγης – Επ. δικηγόρος Δ.Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή